kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Sen'e 'gaz yolu' acildi

"Kontratimi sadece Ali Sen'in sirketine devrederim" diyen Gazprom'un istedigi oldu. Kontrat devir ihalelerine katilan sirketleri once saticilar sececek...

Onunde kontrat devir icin sadece 5 gun bulunan BOTAS, simdilik sure uzatma iznini koparamadi. Kurumun 2 Kasim'dan once ihaleye cikmasi gerek


Dogalgaz ithalat ve toptan satis kontratlarinin en az yuzde 10'luk bolumunun ihaleye cikarilmasi icin Dogalgaz Piyasasi Yasasi'nda ongorulen surenin dolmasina 5 gun kala Enerji Piyasasi Duzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAS arasinda gunlerdir yurutulen gorusmelerde cozum noktasina gelindi. Ortaya atilan cozum onerisinde ihaleler icin ek sure verilmesi yerine bir an once satis surecinin baslamasi agirlik kazandi. Ancak bulunan bu cozum en cok, 3 dogalgaz sirketi kurarak "Bu alanda ben de varim" diyen Ali Sen'in isine yarayacak.

Cunku dogalgazda ozellestirme surecini baslatacak formulun bir yerinde EPDK, "ihalelere Rusya, Iran, Cezayir, Nijerya, Azerbaycan ve Turkmenistan'in satici taraflarinin kabul edecegi tuzel kisilerin girmesini" oneriyor. Bu da aslinda "Kontratimi sadece Ali Sen'in sirketi Bosphorus Gas Corporation'a devrederim" diyen Gazprom'un isteginin de gerceklesecegi anlamini tasiyor. Ilk baslarda kesinlikle kontrat devirlerine karsi oldugunu aciklayan Gazprom sirketinin Genel Direktoru Alexander I. Medvedev imzasi ile 4 Agustos 2003 tarihinde EPDK'ya gonderilen yazida, "Karsi taraftaki kurumun Bosphorus Gas Corporation olmasi durumunda kontratimizi devretmeye haziriz" diyerek sadece Ali Sen'le calisacaklarini resmen bildirmislerdi.

GIZLILIK SORUN OLDU
Once Rusya, ardindan da Iran'in benzer itirazlarda bulunmasi uzerine bir turlu kontrat devir ihalelerine cikamayan BOTAS, 4646 sayili Dogalgaz Piyasasi Kanunu'na gore 2 Kasim gunune kadar ihale surecini baslatmak zorunda. Aksi taktirde kurum cezai yaptirimla karsi karsiya kalacak. Yasada 2009 yilina kadar BOTAS'in payinin yuzde 20'nin altinda kalmasi ongoruluyor. Bunun icin de her yil yuzde 10'luk bir pazarin, kurulacak dagitim sirketlerine devredilmesi gerekiyor. BOTAS'in toplam 67 milyar metrekupluk kontrati bulundugu dusunuldugunde yuzde 10'luk yani 6.7 milyar metrekupluk kismin 2 Kasim tarihine kadar ihaleye cikmasi gerekiyor. EPDK ve BOTAS arasinda 2003 yilinin ikinci ayindan itibaren surekli bir yazisma trafigi suruyordu. Iki kurumun yetkilileri son olarak 22 Ekim gunu BOTAS Genel Mudurlugu'nde biraraya geldi. BOTAS yetkilileri devir ihalelerindeki zorluklari anlatinca, "kontratlari ellerinde tutan saticilarin istedikleri sirketlerin ihalelere girmesi sarti"na yer verilmesi agirlik kazandi.

Dogalgazda kis mujdesi
Dogalgaz fiyatlarindaki zamsiz donem devam ediyor. Soguklarin kendini hissettirmeye baslamasiyla birlikte en cok merak edilen konu olan dogalgaz fiyatlarinin kasim ayinda da degismeyecegi belirtildi. Her ay sonunda yeniden belirlenen fiyatlar kasimda da metrekup basina 241 bin 210 lira olacak. Enerji Bakanligi yetkilileri, dogalgaz fiyatlarinin kis boyunca artirilmayacagini belirtti. Sanayinin kullandigi dogalgazin metrekupu ise 213 bin 880 lirada kaldi.

Boylece dogalgaz fiyatlarindaki indirim orani da dikkat cekecek boyutlara ulasti. Gecen yilin ayni alina gore indirim orani yuzde 17'yi buldu. Dogalgazin ilk bazinda metrekupu ise Ankara'da 341 bin 849, Bursa'da 289 bin 529, Eskisehir'de 289 bin 529, Istanbul'da ise 275 bin 979 liradan satiliyor. Istanbul'da yilbasinda 327 bin lira olan dogalgazin metrekup fiyati mayista 367 bin lirayi bulmus, ancak haziranla birlikte yeniden dusus trendine girmisti. Istanbul'da dogalgazin metrekup fiyati 5 ayda yuzde 33 oraninda dusus kaydetti.

Hacer GEMICI


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir