kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Git-mi-yo-rum!

Rusya'nin en zengin isadami Khodorkovsky, kendisini tutuklatan Devlet Baskani'na "Digerleri gibi surgune kacmayacagim. Siyasi bir mahkum olarak Rusya'da kalacagim" mesaji gonderdi

Vergi kacakciligi ve yolsuzluk iddialari dahil 7 suctan Sibirya'da tutuklanan Rusya'nin en zengin isadami Mikhail Khodorkovsky'nin sesi dun duyuldu. Muhalif Gateway2Russia adli internet sitesine gore unlu isadami, Putin'e "Beni yildiramayacaksin. Siyasi kacak olarak anilacagima siyasi mahkum olarak Rusya'da kalacagim" mesaji gonderdi. Khodorkovsky,ozel ucagi 24 Ekim'de Sibirya'ya yakit almaya indiginde 8 komando tarafindan Rus lider Vladimir Putin'in emri yle tutuklanmisti. Ulkenin en buyuk petrol sirketi Yukos'un baskani Khodorkovsky, Moskova'ya getirilip Matrosskaya Tishina (Gemicinin Sessizligi) gozalti merkezine kapatildi.

HUCRESINDE TV VAR
10 yatakli kogusu gorunce, saglik sorunlarini dile getirip hastaneye yatmak istedi. Yetkililer sorguda zorluk cekince bu kez 4 kisilik "4'uncu hucre" olarak anilan gozalti merkezine yatirdi. Hucresinde bir TV ve buzdolabi bulunan isadaminin tutuklanmasi uzerine Yukos'un hisseleri, ardindan Rus borsasi dustu. Bazi kesimler, Khodorkovsky'nin muhalif Yabloko ve Sagci Partiler Birligi partilerine yardim yaptigi icin tutuklandigini soyluyor. Putin'in onumuzdeki yilki baskanlik secimleri oncesi, muhalefetin sesini yukseltmesine kizdigini belirten ulkenin onde gelen gazeteleri, Khodorkovsky'nin tutuklanmasinin ardinda yildirma politikasi oldugunu one surdu.

DESTEK ARAYACAK
Ingiliz BBC ve Amerikan CNN televizyonlari ise son 10 yilda Rusya'dan kacmak zorunda kalan isadamlarinin listesini vererek Putin'i elestiren yayinlar yapti. Dun avukati araciligiyla Putin'e "Rusya'dan gitmiyorum" mesaji veren Khodorkovsky'nin davalara hazirlanacagi ve yapacagi savunmalar sayesinde dunya basininin destegini almayi hedefledigi belirtiliyor. Unlu isadami, tutuklanmadan once vergi kacakciligi iddialari nedeniyle 2 kez sorgulanmisti.

SERVETI, IZLANDA'NIN GSMH'SINDEN FAZLA
Mikhail Khodorkovsky... Yukos'un baskani. Sahsi serveti BBC'ye gore 8, Rus gazetelerine gore 11 milyar dolar. Bu rakam Izlanda'nin gayrisafi milli hasilasindan yuksek. 40 yasinda. Gencliginde komunist ogrenci lideriydi. 1987'de Mentap bankasini kurdu. 1991'de SSCB'nin yikilmasinin ardindan ulkedeki ozellestirme furyasina katildi. Donemin Rus hukumetiyle iyi iliskiler kurdu, Sibirya'da petrol yataklari aldi. "Patron" olmasina ragmen, isi ogrenmek icin yillarca yer delme makinesi operatorlugu yapti. Bati'ya acilmasi gerektigini anladi, sirketine yabanci danismanlar aldi. AB ulkelerine satis yapti. "Denizi sevmem" diyen Khodorkovsky yurtdisina pek cikmiyor. Siyasetle ilgilenmeye basladiginda Gorbacov ve Yeltsin, Rusyasi'nin hantal burokrasinini kirmak isteyen Putin'le yollari cakisti. Putin muhalifi olan liberalleri destekledigini hicbir zaman gizlemedi. Son 1 yilini savcilar ve avukat ordusuyla gecirdi. Kiravat takmayi sevmedigi icin genelde tisort giyiyor. Tum dunya, onun adini sirketinin hisselerinin buyuk bolumunu ExxonMobil sirketine satma muzakerelerine oturunca duydu. BBC Televizyonu, tutuklanisini "Kremlin'i serveti degil, politik anlayisi rahatsiz etti" basligiyla duyurdu.

PUTIN'LE IYI OLAN KAZANIR
Roman Abromovich... Sibirya'daki bir bolgenin valisi. Ozellistirme doneminde petrol yataklari aldi. Boris Yeltsin doneminde ulkenin en zengin genc isadami oldu. Putin'in "Politikadan uzak durun" istegine karsi gelmedi. Ingiliz Chelsea takimini aldi. Vladimir Potanin... O da petrol krali. Arsenal kulubune hisse karsiligi stadyumun insasi icin 120 milyon sterlinlik yatirim sozu verdi.

KOTU OLAN SURGUNE GIDIYOR
Rusya'da oligarklarin yukselisi 1992'de basladi. Ozellestirme kapsaminda Anatoly Cubais, genc isadamlarina kapilarini acti. Ilk sivrilen, Boris Berezovky oldu. Lada otomobillerinin isim hakkini aldi. 1996'da oligarklar zirveyi yasiyordu. Boris Yeltsin baskanliginda ise medya patronu Vladimir Guzinsky gundem oldu. 1999'da Yeltsin istifa edince, oligarklar yeni lider Putin'den de ayni destegi bekledi. Ancak o, Yeni Rusya'yi kuracagini soyleyip "Politikadan uzak durun" dedi. Sonuc Berezovsky, Londra'da surgunde; Guzinsky Israil'e kacti, Atina'da yakalandi, Rusya'ya iadesi 'simdilik' reddedildi.

Putin: Bu davadaki histeriler artik bitsin!
Putin, Khodorkovsky'nin tutuklanmasiyla ilgili sessizligini bozdu. Olayin buyutuldugunu savunan Putin, "Bu dava hakkinda yurutulen spekulasyonlarin ve histerilerin sona ermesi gerekiyor" dedi. Bazi isadamlari ve siyasetcilerin tutuklama karariyla ilgili olarak gorusmek istedigini belirten Putin, "Hicbiriyle gorusmeyecegim. Kisisel bir karar degil. Rus kanunlarinda hickimse icin degisiklik yapilamaz" dedi. Putin, sunlari soyledi Ozellikle is adamlarinin konuya hasasiyetle yaklasmasini anlayabiliyorum. Fakat bu, tamamen kendine has bir konu. Bu haksiz davayi savunanlar da zor durumda kalabilir. Halkin organize suc ve ticari kirlilikle ilgili yaptigimiz seylerin arkasinda olduguna inaniyoruz...

...YORUM...

Baskan olacagi icin tutuklandi
Yukos'un sahibinin tutuklanisi, Rusya'daki iki gercegi gosterdi Baskan'la dalasma, politikadan uzak dur. Oligarklar (oligarsi yoneticisi; Bati basini Rus isadamlari icin kullaniyor) politikaya bulasinca neler olacagini goruyor. Khodorkovsky'nin parlamentonun alt kanadi Duma'da cok tanidigi vardi. 2008'deki secimlerde bir numarali baskan adayi olarak goruluyordu. Putin yeniden secilse bile yasalara gore ucuncu donem baskanlik yapamayacagi icin koltugu 5 yil sonra Khodorkovsky alabilir. Tutuklanisinin en buyuk nedeni bu...


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir