kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Yemin ettiniz, ona uygun davranın

Başbakan "Kriz olmasın" dedi, bakanların resepsiyona katılmasını istedi. Milletvekilleri ve parti yönetimi ise gitmeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resepsiyon krizini çözdü. Kendisinin katılacağını belirten Başbakan, kabine üyelerinin de tam kadro Köşk'e gitmesini istedi, milletvekillerini ise serbest bıraktı.

AK Parti'nin önceki gece yapılan MYK toplantısında, Cumhurbaşkanı'nın "türban" ambargosu ve milletvekillerinin "boykot" kararı değerlendirildi. Başbakan kendisinin "eşsiz" olarak resepsiyona katılacağını belirterek, parti yöneticilerine şunları söyledi "Ben taraf olmuyorum. Siz de taraf olmayın. Türkiye'de kavga çıkarmak isteyen birileri var. Onlardan uzak durun. Gerginlik olmasını istemiyorum. Geçici ve basit şeylerle uğraşmayın. Lüzumsuz işlerle uğraşmayın. Biz yolumuza devam edeceğiz. Sizler de aynısını yapın. Bu konuyu kapatalım."

Erdoğan, MYK üyelerinin konuyla ilgili soruları üzerine ise, "Yeter artık bu konuyu kapatalım. Bu konuda polemiğe de girilmemeli. Gerginlik tırmandırılmamalı" dedi.

Başbakan, kendisiyle birlikte bakanların da resepsiyona gelmesini istedi. Tepkili olan ve bir bölümü davetiyelerini iade eden milletvekilleri ise "serbest" bırakılacak. Parti yöneticileri, kendilerinin de toplantıya gitmeyeceklerini açıkladılar.

CHP'YE ORTAK TEPKİ ÇAĞRISI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat, Cumhurbaşkanı'nın tutumunun tüm milletvekillerine yönelik olduğunu belirterek, CHP'lileri de protestoya çağırdı. Fırat, CHP'lilere şu çağrıyı yaptı "İktidar, muhalefet demeden, herkesin Cumhurbaşkanı'nın tutumuna ortak tepki koyması gerekir. Bugün bu bir CHP'li milletvekiline yapılmış olsa, aynı tepkiyi biz verirdik. Ben verirdim. Sorun, hepimizi ilgilendiriyor."

"KÖŞK ŞAHSINIZIN DEĞİL"
Resepsiyon davetiyesini dün Köşk'e iade eden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ise, Köşk'e gönderdiği yazıyı da basına açıkladı. Elkatmış, şöyle dedi "Soruyorum size, 'Bu makama gelirsem başörtülü eşlerinizi makamı kabul etmeyeceğim' deseydiniz, eşi başörtülü olan kaç milletvekili oy verir, bu ayırımcı ve kabulü mümkün olmayan tavrınızı Parlamento'dan eşinin başı kapalı-açık, dünya görüşleri, siyasi düşünceleri farklı kaç milletvekilinden oy alabilirdiniz? Size o gün duyulan güven ve itimatnameyi ciddi oranda kaybettiğiniz endişesindeyim. Çankaya Köşkü şahsınıza ait bir taşınmaz olmayıp, milletin malıdır. Demokrasilerde milletin temsilcileri ise, kişisel olarak beğensek de beğenmesek de seçilmiş milletvekilleridir. Resepsiyonla ilgili ayrımcı tutumunuzu şiddetle kınıyor ve göndermiş olduğunuz davetiyeyi iade ediyorum."

ARINÇ DA GİTMİYOR
Resepsiyona "eşsiz" katılacağını açıklayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, rahatsızlanan ve Bursa'da tedavi gören annesi Sevdiye Arınç'ın sağlık durumunun ciddiyetini koruması nedeniyle, resepsiyona katılamayacağını açıkladı. Arınç, Genelkurmay Başkanlığı'nın 30 Ağustos resepsiyonuna da katılmamıştı.

Sezer Laiklik üstüne yemin eden herkes taraf olmak zorunda
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, resepsiyona türban ambargosu nedeniyle gösterilen tepkilerle ilgili, dün gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapmadı. Gazetecilere "Sonra değerlendirme yaparız" diyen Sezer, Bayram mesajında ise, laik Cumhuriyet'e, Atatürk ilkelerine bağlılık yemini eden herkesin taraf olması gerektiğini şöyle savundu

DİRLİK VE DÜZEN İÇİN UYUM
"Atatürk ilke ve devrimlerinin korunması, Cumhuriyet'in tüm değerleriyle sonsuza değin yaşatılması, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorumluluk bağlamında belirtilmelidir ki, laik Cumhuriyet'e, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı kalma yemini eden cumhurbaşkanından milletvekiline, başbakan ve bakanlardan yargı mensuplarına, öğretim elemanlarından kamu görevlilerine herkes ve tüm yurttaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen niteliklerini korumak, özen göstermek ve bu ilkeler yönünden taraf olmak zorundadırlar. Türkiye'nin dirlik ve düzeni için gerekli uyumun, öncelikle bu niteliklerin oluşturduğu Cumhuriyet değerleri etrafında sağlanması gerekir. "

Hülya KARABAĞLI - Zübeyir KINDIRA


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır