kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Manisa'da bir Stradivarus...

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde üzüm üreticiliği yapan Hasan Hüseyin Demir, dedesinden kalan ve dünyaca ünlü İtalyan telli sazlar ustası Antonios Stradivarus'un elinden çıktığını iddia ettiği 272 yıllık kemanına gözü gibi baktığını bildirdi.

Bağ-Kur emeklisi üretici Hasan Hüseyin Demir, "Keman bana dedemden kaldı. 38 yıldır bende. Dedeme de kendi ailesinden kalmış. Ama ilk nasıl geldi onu bilemiyorum'' dedi.

Kemanın İtalya'dan Türkiye'ye gelişi ile ilgili öyküyü çok merak ettiğini, ancak bununla ilgili en ufak bir kayıt bile bulunmadığını anlatan Demir, kemanın içinde "Antonios Stradivarus-Cremona, Facic Anno-1731'' yazdığını, üzerindeki tellerini bile orijinal olarak korumaya çalıştığını kaydetti. Müzik tutkunu olduğunu belirten Demir, keman yanında saz ve org da çaldığını, kemanını sık sık çıkarıp temizleyip çaldığını söyledi. Demir, "67 yaşındayım, kemanımı dedemin bana bıraktığı gibi torunlarıma bırakmak istiyorum'' diye konuştu.

İTALYAN USTA STRADİVARUS
Antonios Stradivarus, 1644 yılında İtalya'nın Cremona kentinde dünyaya geldi. Stradivarus ilk çalgısını 1666'da yaptı. 70 yıllık meslek yaşamında binden fazla çalgı üretti, bunlardan 650 kadarı bugüne ulaştı. Ünlü sanatçı, mesleğinin zirvesini 1700-1720 yılları arasında yaptığı 20 adet keman, alto ve viyolonsel ile yaşadı. Stradivarus, çalgılarında kareleşme, esmer-turuncu vernik kullanımı, akçaağaçtan sırtlarda yaptığı dalgalı görünüm, telli çalgılarındaki yüksek ses sayesinde Avrupa saraylarından büyük siparişler aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır