kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

2006'ya kadar zor

Dünya sigorta sektörünü zor yılların beklediğini belirten Bayyurdoğlu, 2006 yılından sonra sigorta sektöründeki koşullarda stabilizasyon olacağını açıkladı

2004 senesi için gerçekleştirilecek reasürans anlaşmalarının hem fiyat hem de anlaşma koşulları açısından geçtiğimiz yıllara göre daha zor geçeceğini belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mahir Bayyurdoğlu, bunun nedenini de 11 Eylül'ün piyasalara olan etkilerine bağladı.

11 Eylül terörist saldırısından sonra reasürans şirketlerinin çok ciddi zararlar ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Bayyurdoğlu bu konu hakkında şöyle konuştu "Bu zararlar reasürans şirketlerinin mali bünyelerini bozdu, mali bünyeleri bozulunca borsada hisse senetleri değer kaybetti, bir de faiz oranları düştü. Reasürans şirketlerinin ödedikleri yüksek tutarlı hasarlara rağmen yeni nakit sermaye temininde zorluklar ortaya çıktı. Bazı reasürans şirketleri kapasite daraltmaya giderken bazı şirketler de piyasadan çekildi. Kapasite daraltan, piyasadan çekilen, faaliyetini durduran şirketlerin dünyada sebebiyet verdikleri kapasite daralması yaklaşık 35 milyar dolar. Buna karşılık bazı yeni reasürans şirketleri kuruldu, bazı şirketler de kapasite artırımına gitti.

FİYATLAR ARTIYOR
Yeni gelen kapasite rakamı ise 25 milyar dolar. Sonuçta 10 milyar dolarlık bir kapasite eksiği var. 11 Eylül tarihinden sonra tüm dünyanın teröre ve sigorta kavramına bakış açıları radikal biçimde değişti. Sigorta şirketlerinin reasürans ihtiyaçları arttı. Sigorta şirketlerinden gelen ciddi bir kapasite talebi var. Ama buna karşılık dünya reasürans piyasalarında 10 milyar dolarlık bir kapasite daralması yaşanıyor. Talep artarken arz düştü. Talep artar arz düşerse fiyatlar yükselir. Bugün böyle bir ortamda iş yapıyoruz. Sonuç olarak tüm bu gelişmeler reasürans şirketlerini sigorta şirketleri karşısında biraz daha hakim konuma getirdi. Ayrıca, reasürans şirketleri geçtiğimiz yıllarda oluşan zararlarını hala gideremediler.

Reasürans şirketleri sermayedarlarına olan özvarlılık karlılığı taahhütlerini yerine getirebilmek için iki yıldır devam eden fiyat artırma politikalarını aynen sürdürüyorlar. Bu süreç 2006 yılına kadar devam edecek. Dünyada o tarihe kadar ciddi bir katastrofik hasar olmaz ise reasürans şirketleri önceki yıllardan kaynaklanan zararlarını büyük ölçüde kapatmış olacaklar. 2006 yılından sonra koşullarda iyileşme olmasa bile bir stabilizasyon olacaktır. Dünya sigortacılık sektörünü zor yıllar bekliyor."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır