kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Trakya'nın inekleri AB vizesi alacak...

Bahçıvan Gıda'nın sözleşmeli çiftlikleri, AB'li olmak için çalışıyor. 10 çiftlik, ocakta yapılacak denetimler sonunda AB vizesi alacak

Tavuklardan sonra ineklerimiz de AB kapısında. Bahçıvan Gıda'nın, Trakya'da sözleşme yaptığı çiftlikleri Avrupalı yapma çalışması sona yaklaştı. Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen proje sonunda AB denetimlerinden tam not alan çiftliklere Tarım Bakanlığı tarafından birer sertifika dağıtılacak. İşte bu sertifika ile çiftlikler Avrupa'ya süt satabilir konuma gelecek.

Bahçıvan Gıda'nın sözleşme yaptığı 50 çiftlikten 10'u AB denetiminden geçmek için başvuruda bulunmuş. Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, projenin doğuşunu şöyle anlattı "AB Türkiye'den süt ürünü almıyor. Biz de Tarım Bakanlığı'na 'Trakya'yı AB'ye hazırlayalım. Burada hastalıklardan arındırılmış bir bölge yaratalım' önerisi yaptık. İki yıldır devam eden proje önemli bir ilerleme kaydetti. Örnek çiftliklerde yaptığımız çalışmalar sonucunda sütlerdeki bakteri oranından, yemlerin içeriğine kadar her şeyi AB standartlarına getirdik. Ocak 2004'te AB'den bir heyet gelecek. Denetimler sonucunda çiftliklerimiz Avrupa vizesi alacak. Böylece isteyen çiftlik sütünü rahatlıkla AB'ye satacak."

İNEKLERE PEDİKÜR YAPIYORLAR
Proje kapsamında bazı çiftlikler önemli başarılara imza atmış. Bunlardan biri de Silivri'deki Gündönümü Çiftliği. Çiftliğin sahipleri Mehmet-Aysun Sökmen çifti, temizlik konusundaki hassasiyet sayesinde 1 mililitre sütteki bakteri oranını 10 bine kadar düşürmüş. Avrupa ortalaması ise 100 bin. Ünlü kareograf ve mankenlik ajansı sahibi Sait-Gaye Sökmen çiftinin oğlu ve gelini, üç yıl önce İstanbul'u bırakıp Silivri'ye yerleşmiş. Mehmet Sökmen halen Mimar Sinan Üniversitesi'nde klasik perküsyon dersleri veriyor. İngilizce İktisat mezunu Aysun Sökmen ise uzun yıllar babasının tekstil şirketinde ihracat yapmış. Ve bir gün yoğurt kabının üzerindeki çiftlik resmini görüp bu işe girmeye karar vermiş. Çift üç yılda çiftliğe 428 bin dolar harcamış. Çiftlikteki 53 inek günde 450 litre süt veriyor. Hedef günde 2.5 ton süt üretimi. Bunun için de ineklere büyük özen gösteriliyor. Öyle ki, yılda iki kez pedikür yapılıyor. Mehmet Bey çiftliğin sağlık ve üretim, Aysun Hanım ise satınalma ve muhasebesi ile ilgileniyor.

'500 milyon $ yatırım gelir'
Üyelerinin 25'e çıkmasıyla AB'nin sübvansiyonları kaldıracağını belirten Erdal Bahçıvan, yatırımların maliyeti düşük ülkelere kayacağını söylüyor. Bahçıvan'a göre, Türkiye önümüzdeki dönemde Avrupalı çiftçilerin yeni yatırım merkezi olacak. Türk hayvancılığının kurtuluşu da yapılacak ortaklıklarda saklı. Bugüne kadar Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Polonya'ya giden AB'li çiftlikler, süt endüstrisinin gelişmiş olduğu Türkiye'yi tercih edecek. Bahçıvan, "Akıllı davranırsak en az 200 çiftlik 500 milyon dolarlık yatırım yapar. AB'nin ucuz fonları da gelir. Türkiye hem hayvancılığı öğrenir, hem ihracat kapısını açar" diyor.

Türkiye'nin bu yeni döneme iyi hazırlanması gerektiğini kaydeden Bahçıvan, hayvan ithalatının süt ve et hayvancılığında kaliteli ırk yaratmak için serbest bırakılmasını öneriyor. Zira Avrupa'da bir süt ineğinin fiyatı 1.500 Euro civarında. Türkiye'de ise bu rakam 3 ile 4.5 milyar arasında değişiyor. Devletin elindeki büyük çiftliklerden birkaçının yatırım yapmak için yabancılara verilmesini öneren Bahçıvan, ekliyor "Şimdi tarım lobisi, 'Türk hayvancılığını yabancılara peşkeş çekiyor' diyecektir. Ben bunlarla her türlü tartışmayı yapmaya hazırım" diyor.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır