kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'Yüzlerce ülke bizi çağırıyor, destek veren kazanır'

Başbakan Erdoğan'ın yatırım çağrısı yaptığı Intel'in CEO'su Craig Barrett, "Türkiye'de yatırım yapmamız şu an zor" dedi

Türkiye'de yatırım yapmaya davet edilen dünyanın en büyük çip üreticisi Intel'in CEO'su Craig Barrett, yüzlerce ülkeden yatırım daveti aldıklarını belirterek, ''Tesis kurmak önemli bir rekabet konusu. Her yıl bir tesis kuruyoruz. Bunun kriterleri var. Türkiye'de yatırım şimdilik zor" dedi.

Barrett, Türkiye ziyaretinin ilk durağı olarak İstanbul'da işadamlarıyla biraraya geldikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Intel CEO'su Craig Barrett, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine Türkiye'de yatırım yapmaya ilişkin yazdığı mektubun anımsatılması üzerine, şunları söyledi "Yılda 100 ülkeden yatırıma davet mektubu alıyoruz. Türkiye'ye yatırım için önemli fırsatlar var. Küçük şirketlerin büyümesine yardımcı olmak Türkiye için bir yatırımdır. Çünkü bu sayede küçük şirketler büyüyerek piyasada çok uluslu şirketlerle rekabet edebilir hale geliyor. Eğitim alanında da yatırımlarımız var. Üniversitelerde çalışmalarımız var, laboratuvarlar kuruyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'nde kurduk, başka üniversitelerde de kuruyoruz. Bence devletin ve şirketlerin yapacakları şey teknolojiyi iyi kullanmak için gençleri eğitmektir.''

ÜLKELER ARASI BÜYÜK REKABET
Bir ülkede yatırım yapmaları için önemli kriterlere dikkat ettiklerini belirten Barrett, "Ortadoğu ve Afrika'da nerelerin merkez olacağıyla ilgili bir rekabet var. Çeşitli ülkeler, şehirler merkez olmak istiyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Ürdün Arap dünyasına merkez olmak istiyor. Lübnan, Asya ile Avrupa arasında köprü. Türkiye bu konuda önemli bir rekabet gücüne sahip ama kimin başarılı olacağını iletişim altyapısı belirleyecek. Hükümetin iddialarına göre de Intel'in bakış açısı değişecek" diye konuştu. Ancak Barrett sözün özünde şu anki yatırım planlarına göre fabrikalarından birinin Türkiye'de olmasının zor olduğunu söyledi.

BÖLGESEL LİDER OLABİLİRSİNİZ
Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmenin gündemine ilişkin detay verip veremeyeceğini sorması üzerine Barrett, ''Benim uzun zaman önce öğrendiğim bir ders var. Devlet yetkilileriyle yapacağım görüşmelerden önce bilgi vermemeyi tercih ediyorum. Pek diplomatik bir kişi değilim ama her zaman bu dersi almışımdır, sonradan basına bilgi vermek daha iyi olur'' yanıtını verdi.

Craig Barrett, Türkiye'nin, iç içe geçen bilişim ve iletişim teknolojileri ile internetin hızlı gelişiminden iyi yararlanması halinde, Doğu ve Batı arasındaki mevcut stratejik köprü konumunun ötesine geçerek bölgesel bir lider olabileceğini belirtti. Günümüzde dünya pazarlarında rekabet gücünü geliştirmek isteyen ülkelerin ulusal üretkenliklerini artırmak ve maliyetlerini düşürmek için teknoloji yatırımlarına öncelik verdiklerine işaret eden Barrett, bu konuda başarı elde eden İrlanda ve Kore örneklerini verdi.

Barrett, "İç içe geçen bilişim ve iletişim teknolojileri ile internetin hızlı gelişiminden iyi yararlanması halinde, Türkiye, Doğu ve Batı arasındaki mevcut stratejik köprü konumunun ötesine geçerek Batı Avrupa, Arap dünyası, Çin, Hindistan ve Rusya ile e-ticaret hacmini genişleten bölgesel bir lider olabilir'' dedi.

Türkiye en hızlı gelişen 10 piyasadan biri oldu
Avrupa arasındaki köprü konumunun Türkiye'nin en güçlü yönlerinden biri olduğunu ifade eden Intel CEO'su Craig Barrett, "Türkiye, en hızlı gelişen 10 piyasadan ve en dinamik 20 ülkeden biri" diye konuştu.

Türkiye'nin teknolojideki yeniliklere adaptasyonda 82 ülke arasında 50. sırada bulunduğunu belirten Barrett, Türkiye'nin basamak atlamak istiyorsa, hem özel sektör hem de devletin yapacağı çok şeyler bulunduğunu söyledi. Intel CEO'su, gelecekte rekabet unsurunu etkileyen 4 ana konuyu, eğitim, AR-GE'ye yatırım, teknolojik altyapı ve hükümetlere verdiği en önemli mesaj olan, teknolojiye engel olunmaması, kullanımını teşvik olarak sıraladı.

Kapalıçarşı esnafını örnek gösterdi
İntel CEO'su Craig Barrett, toplantıda rekabette öne geçmek için teknolojyi doğru kullanan Türkiye'den küçük, orta ve büyük boy 3 firmayı örnek gösterdi. Barrett, Kapalıçarşı'daki 3 metrekare dükkanında internetten satışla cirosunu artıran Sedat Bektaş, Türk Silahlı Kuvvetlere hücumbot tasarımı yapan Yonca-Onuk şirketinden Ekber Onuk ve Vestel Pazarlama Genel Müdürü Levent Hatay'ın tecrübelerine, sunumu sırasında yer verdi.

Kapalıçarşı'daki Amber adlı dükkanının sahibi Sedat Bektaş, 3 meterekarelik dükkandan dünyaya satış yapıyor. Bektaş, "3 metre karelik dükkanımda müşterilerin bana gelmesini bekleyemezdim. İnternet üzerinden tanıtım ve satış yaparak müşteri potansiyelimizi genişlettik" dedi. Barrett'ın hayran olduğu hatta şakayla karışık fiyatını sorduğu botları tasarlayan Yonca-Onuk şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ekber Onuk, teknolojiyi nasıl kullandıklarını anlattı. Onuk, "Tasarımlarımızı dünya standartlarında ve ordunun değişen ihitiyaçlarına yanıt verecek şekilde yapıyoruz" diye konuştu.

Büyük işletmelere örnek olarak Vestel'in üretim ve satış gücünü anlatmak üzere Vestel Pazarlama Genel Müdürü Levent Hatay söz aldı. Hatay, her saniye yeni bir televizyonun üretim bantından çıktığını, satışla üretim arasında stok tutmadan hızlı bir dağıtım ağı oluşturduklarını söyledi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır