kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Şen'e 'gaz yolu' açıldı

"Kontratımı sadece Ali Şen'in şirketine devrederim" diyen Gazprom'un istediği oldu. Kontrat devir ihalelerine katılan şirketleri önce satıcılar seçecek...

Önünde kontrat devir için sadece 5 gün bulunan BOTAŞ, şimdilik süre uzatma iznini koparamadı. Kurumun 2 Kasım'dan önce ihaleye çıkması gerek


Doğalgaz ithalat ve toptan satış kontratlarının en az yüzde 10'luk bölümünün ihaleye çıkarılması için Doğalgaz Piyasası Yasası'nda öngörülen sürenin dolmasına 5 gün kala Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAŞ arasında günlerdir yürütülen görüşmelerde çözüm noktasına gelindi. Ortaya atılan çözüm önerisinde ihaleler için ek süre verilmesi yerine bir an önce satış sürecinin başlaması ağırlık kazandı. Ancak bulunan bu çözüm en çok, 3 doğalgaz şirketi kurarak "Bu alanda ben de varım" diyen Ali Şen'in işine yarayacak.

Çünkü doğalgazda özelleştirme sürecini başlatacak formülün bir yerinde EPDK, "ihalelere Rusya, İran, Cezayir, Nijerya, Azerbaycan ve Türkmenistan'ın satıcı taraflarının kabul edeceği tüzel kişilerin girmesini" öneriyor. Bu da aslında "Kontratımı sadece Ali Şen'in şirketi Bosphorus Gas Corporation'a devrederim" diyen Gazprom'un isteğinin de gerçekleşeceği anlamını taşıyor. İlk başlarda kesinlikle kontrat devirlerine karşı olduğunu açıklayan Gazprom şirketinin Genel Direktörü Alexander I. Medvedev imzası ile 4 Ağustos 2003 tarihinde EPDK'ya gönderilen yazıda, "Karşı taraftaki kurumun Bosphorus Gas Corporation olması durumunda kontratımızı devretmeye hazırız" diyerek sadece Ali Şen'le çalışacaklarını resmen bildirmişlerdi.

GİZLİLİK SORUN OLDU
Önce Rusya, ardından da İran'ın benzer itirazlarda bulunması üzerine bir türlü kontrat devir ihalelerine çıkamayan BOTAŞ, 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'na göre 2 Kasım gününe kadar ihale sürecini başlatmak zorunda. Aksi taktirde kurum cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak. Yasada 2009 yılına kadar BOTAŞ'ın payının yüzde 20'nin altında kalması öngörülüyor. Bunun için de her yıl yüzde 10'luk bir pazarın, kurulacak dağıtım şirketlerine devredilmesi gerekiyor. BOTAŞ'ın toplam 67 milyar metreküplük kontratı bulunduğu düşünüldüğünde yüzde 10'luk yani 6.7 milyar metreküplük kısmın 2 Kasım tarihine kadar ihaleye çıkması gerekiyor. EPDK ve BOTAŞ arasında 2003 yılının ikinci ayından itibaren sürekli bir yazışma trafiği sürüyordu. İki kurumun yetkilileri son olarak 22 Ekim günü BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde biraraya geldi. BOTAŞ yetkilileri devir ihalelerindeki zorlukları anlatınca, "kontratları ellerinde tutan satıcıların istedikleri şirketlerin ihalelere girmesi şartı"na yer verilmesi ağırlık kazandı.

Doğalgazda kış müjdesi
Doğalgaz fiyatlarındaki zamsız dönem devam ediyor. Soğukların kendini hissettirmeye başlamasıyla birlikte en çok merak edilen konu olan doğalgaz fiyatlarının kasım ayında da değişmeyeceği belirtildi. Her ay sonunda yeniden belirlenen fiyatlar kasımda da metreküp başına 241 bin 210 lira olacak. Enerji Bakanlığı yetkilileri, doğalgaz fiyatlarının kış boyunca artırılmayacağını belirtti. Sanayinin kullandığı doğalgazın metreküpü ise 213 bin 880 lirada kaldı.

Böylece doğalgaz fiyatlarındaki indirim oranı da dikkat çekecek boyutlara ulaştı. Geçen yılın aynı alına göre indirim oranı yüzde 17'yi buldu. Doğalgazın ilk bazında metreküpü ise Ankara'da 341 bin 849, Bursa'da 289 bin 529, Eskişehir'de 289 bin 529, İstanbul'da ise 275 bin 979 liradan satılıyor. İstanbul'da yılbaşında 327 bin lira olan doğalgazın metreküp fiyatı mayısta 367 bin lirayı bulmuş, ancak haziranla birlikte yeniden düşüş trendine girmişti. İstanbul'da doğalgazın metreküp fiyatı 5 ayda yüzde 33 oranında düşüş kaydetti.

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır