kapat
29.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Git-mi-yo-rum!

Rusya'nın en zengin işadamı Khodorkovsky, kendisini tutuklatan Devlet Başkanı'na "Diğerleri gibi sürgüne kaçmayacağım. Siyasi bir mahkum olarak Rusya'da kalacağım" mesajı gönderdi

Vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk iddiaları dahil 7 suçtan Sibirya'da tutuklanan Rusya'nın en zengin işadamı Mikhail Khodorkovsky'nin sesi dün duyuldu. Muhalif Gateway2Russia adlı internet sitesine göre ünlü işadamı, Putin'e "Beni yıldıramayacaksın. Siyasi kaçak olarak anılacağıma siyasi mahkum olarak Rusya'da kalacağım" mesajı gönderdi. Khodorkovsky,özel uçağı 24 Ekim'de Sibirya'ya yakıt almaya indiğinde 8 komando tarafından Rus lider Vladimir Putin'in emri yle tutuklanmıştı. Ülkenin en büyük petrol şirketi Yukos'un başkanı Khodorkovsky, Moskova'ya getirilip Matrosskaya Tishina (Gemicinin Sessizliği) gözaltı merkezine kapatıldı.

HÜCRESİNDE TV VAR
10 yataklı koğuşu görünce, sağlık sorunlarını dile getirip hastaneye yatmak istedi. Yetkililer sorguda zorluk çekince bu kez 4 kişilik "4'üncü hücre" olarak anılan gözaltı merkezine yatırdı. Hücresinde bir TV ve buzdolabı bulunan işadamının tutuklanması üzerine Yukos'un hisseleri, ardından Rus borsası düştü. Bazı kesimler, Khodorkovsky'nin muhalif Yabloko ve Sağcı Partiler Birliği partilerine yardım yaptığı için tutuklandığını söylüyor. Putin'in önümüzdeki yılki başkanlık seçimleri öncesi, muhalefetin sesini yükseltmesine kızdığını belirten ülkenin önde gelen gazeteleri, Khodorkovsky'nin tutuklanmasının ardında yıldırma politikası olduğunu öne sürdü.

DESTEK ARAYACAK
İngiliz BBC ve Amerikan CNN televizyonları ise son 10 yılda Rusya'dan kaçmak zorunda kalan işadamlarının listesini vererek Putin'i eleştiren yayınlar yaptı. Dün avukatı aracılığıyla Putin'e "Rusya'dan gitmiyorum" mesajı veren Khodorkovsky'nin davalara hazırlanacağı ve yapacağı savunmalar sayesinde dünya basınının desteğini almayı hedeflediği belirtiliyor. Ünlü işadamı, tutuklanmadan önce vergi kaçakçılığı iddiaları nedeniyle 2 kez sorgulanmıştı.

SERVETİ, İZLANDA'NIN GSMH'SİNDEN FAZLA
Mikhail Khodorkovsky... Yukos'un başkanı. Şahsi serveti BBC'ye göre 8, Rus gazetelerine göre 11 milyar dolar. Bu rakam İzlanda'nın gayrisafi milli hasılasından yüksek. 40 yaşında. Gençliğinde komünist öğrenci lideriydi. 1987'de Mentap bankasını kurdu. 1991'de SSCB'nin yıkılmasının ardından ülkedeki özelleştirme furyasına katıldı. Dönemin Rus hükümetiyle iyi ilişkiler kurdu, Sibirya'da petrol yatakları aldı. "Patron" olmasına rağmen, işi öğrenmek için yıllarca yer delme makinesi operatörlüğü yaptı. Batı'ya açılması gerektiğini anladı, şirketine yabancı danışmanlar aldı. AB ülkelerine satış yaptı. "Denizi sevmem" diyen Khodorkovsky yurtdışına pek çıkmıyor. Siyasetle ilgilenmeye başladığında Gorbaçov ve Yeltsin, Rusyası'nın hantal bürokrasinini kırmak isteyen Putin'le yolları çakıştı. Putin muhalifi olan liberalleri desteklediğini hiçbir zaman gizlemedi. Son 1 yılını savcılar ve avukat ordusuyla geçirdi. Kıravat takmayı sevmediği için genelde tişört giyiyor. Tüm dünya, onun adını şirketinin hisselerinin büyük bölümünü ExxonMobil şirketine satma müzakerelerine oturunca duydu. BBC Televizyonu, tutuklanışını "Kremlin'i serveti değil, politik anlayışı rahatsız etti" başlığıyla duyurdu.

PUTİN'LE İYİ OLAN KAZANIR
Roman Abromovich... Sibirya'daki bir bölgenin valisi. Özelliştirme döneminde petrol yatakları aldı. Boris Yeltsin döneminde ülkenin en zengin genç işadamı oldu. Putin'in "Politikadan uzak durun" isteğine karşı gelmedi. İngiliz Chelsea takımını aldı. Vladimir Potanin... O da petrol kralı. Arsenal kulübüne hisse karşılığı stadyumun inşası için 120 milyon sterlinlik yatırım sözü verdi.

KÖTÜ OLAN SÜRGÜNE GİDİYOR
Rusya'da oligarkların yükselişi 1992'de başladı. Özelleştirme kapsamında Anatoly Çubais, genç işadamlarına kapılarını açtı. İlk sivrilen, Boris Berezovky oldu. Lada otomobillerinin isim hakkını aldı. 1996'da oligarklar zirveyi yaşıyordu. Boris Yeltsin başkanlığında ise medya patronu Vladimir Guzinsky gündem oldu. 1999'da Yeltsin istifa edince, oligarklar yeni lider Putin'den de aynı desteği bekledi. Ancak o, Yeni Rusya'yı kuracağını söyleyip "Politikadan uzak durun" dedi. Sonuç Berezovsky, Londra'da sürgünde; Guzinsky İsrail'e kaçtı, Atina'da yakalandı, Rusya'ya iadesi 'şimdilik' reddedildi.

Putin: Bu davadaki histeriler artık bitsin!
Putin, Khodorkovsky'nin tutuklanmasıyla ilgili sessizliğini bozdu. Olayın büyütüldüğünü savunan Putin, "Bu dava hakkında yürütülen spekülasyonların ve histerilerin sona ermesi gerekiyor" dedi. Bazı işadamları ve siyasetçilerin tutuklama kararıyla ilgili olarak görüşmek istediğini belirten Putin, "Hiçbiriyle görüşmeyeceğim. Kişisel bir karar değil. Rus kanunlarında hiçkimse için değişiklik yapılamaz" dedi. Putin, şunları söyledi Özellikle iş adamlarının konuya hasasiyetle yaklaşmasını anlayabiliyorum. Fakat bu, tamamen kendine has bir konu. Bu haksız davayı savunanlar da zor durumda kalabilir. Halkın organize suç ve ticari kirlilikle ilgili yaptığımız şeylerin arkasında olduğuna inanıyoruz...

...YORUM...

Başkan olacağı için tutuklandı
Yukos'un sahibinin tutuklanışı, Rusya'daki iki gerçeği gösterdi Başkan'la dalaşma, politikadan uzak dur. Oligarklar (oligarşi yöneticisi; Batı basını Rus işadamları için kullanıyor) politikaya bulaşınca neler olacağını görüyor. Khodorkovsky'nin parlamentonun alt kanadı Duma'da çok tanıdığı vardı. 2008'deki seçimlerde bir numaralı başkan adayı olarak görülüyordu. Putin yeniden seçilse bile yasalara göre üçüncü dönem başkanlık yapamayacağı için koltuğu 5 yıl sonra Khodorkovsky alabilir. Tutuklanışının en büyük nedeni bu...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır