kapat
27.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Ölmek için erken

Onu sabahın köründe yaka bağır açık, yüzü heyecan ve korkudan bembeyaz, sesi titrek bir halde gördüğünüzde ne hissettiniz?

Pentagon'un iki numaralı adamı, Şahinler Şahini, Neo-Con'ların düşünen beyni Paul Wolfowitz'den söz ediyoruz.

Dört ayda ikinci kez gittiği Irak'ta, Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'te Baas artıklarına ya da direnişçilere meydan okuduktan sonra Bağdat'a dönmüş, başkentin en şık oteli El Raşid'de derin uykusu sabaha karşı 29 adet Katyuşa roketinin fırlatıldığı saldırıyla bölünmüştü. Meydan okumaya iadeli taahhütlü cevap.

Bir Amerikalı askerin öldüğü, 15 kişinin de yaralandığı, asıl hedefin kendisi olduğu bu cüretkar saldırıdan iki saat sonra Wolfowitz basın mensuplarının karşısına ilk kez kravatsız çıktı ve yaşadığı dehşeti bastırmaya çalışarak, "ABD misyonundan asla vazgeçmeyecek" dedi.

Misyon? Yani kutsal görev.

Daha önce birçok kez yazdığımız gibi, bu misyon Irak'la sınırlı değil. Belki de Irak daha büyük hedefler için sıçrama tahtası.

Kimileri diyor ki, Irak bölgeyi demokratikleştirmenin merkez üssü olacak. Sırada Suriye, İran, Suudi Arabistan var... Hayır bu ülkelerin hepsine de askeri operasyon düzenlenmesi sözkonusu değil, iç dinamikler harekete geçirilerek sistemler yenilenecek, çağdaşlaştırılacak.

Kimileri de Irak'ın teröre karşı global savaşta karargah olacağı görüşünde. Onların tahmini ya da yaklaşımı da yanlış sayılmaz.

Ama hepsi eksik. Ortadoğu'ya demokrasi getirmek ve terörü yok etmek, global stratejinin sadece bir parçası.

Onların, yani "Neo-Con'lar"ın hedefi bütün bunların ötesinde bir şey. 2000'li yılları "Yeni Amerikan Yüzyılı" yapmayı, ABD'nin "sonsuz" diye niteledikleri askeri ve ekonomik gücü sayesinde tüm gezegene "tek kutuplu düzen"i kabul ettirmeyi kafalarına koydular.

Bunun için de ülkeler arasındaki ilişkileri ve BM'den NATO'ya kadar tüm uluslararası kuruluşları yeniden "dizayn" etmekte kararlılar.

Avrupalılar korktu
Kamuoyuna pek yansımadı ama iki hafta önce Roma'da Aspen Enstitüsü ile Neo-Con'ların proje üretim merkezi American Entreprise Institute'ün yan kuruluşu The New Atlantic Initiative tarafından düzenlenen konferansta, Bush'un Şahinler'i Avrupalılar'ın kanını donduran vizyonlarını anlattılar. Satır başlarıyla aktaralım

* Siz Avrupalılar hem çok zayıf, hem de kendi savunmanızı sağlayacak ciddiyetten yoksunsunuz. O nedenle sizin reddettiğiniz sorumlulukları biz üstlenirken, ayağımızın altında pek dolaşmayın.

* Sizden yardım falan istemiyoruz. Sadece biraz anlayışlı olmanızı, dünyanın tüm demokrasileri için verdiğimiz mücadele için teşekkür etmenizi bekliyoruz, o kadar.

* Bizim için, iyi ve yararlı olduğuna inandığımız her girişimimiz meşrudur. Kimseden izin almaya ihtiyacımız yok, çünkü meşruiyetimizin tek kaynağı ABD Anayasası'dır. Ondan üstün otorite tanımıyoruz.

* Bu açıdan BM'yi ve Güvenlik Konseyi'ni ne en üstün meşruiyet kaynağı olarak kabul edebiliriz, ne de savaş veya barışa karar yetkisini onlara bırakırız.

* 50 yıldır uluslararası istikrar korunuyorsa bu, BM ilkeleriyle değil, ABD'nin gücü sayesinde oldu.

* BM'yi dinamitlemek niyetimiz yok. Ancak BM'nin yanına bir de "Demokrasiler Topluluğu" koymak istiyoruz. Buna girebilmek için çok somut ölçüler olacak Siyasal liberalizm, insan haklarına saygı, hukuk devleti gibi.

Bir de "Değişen ittifaklar" ya da "Gönüllü ittifaklar" formülüne daha çok önem vereceğiz. Afganistan ve Irak örnekleri, bunun NATO, BM gibi kuruluşlardan daha çok işe yaradığını gösterdi.

El Raşid Oteli'ne saldırıdan burnu bile kanamadan kurtulmayı başaran Wolfowitz bu yeni vizyonun en önemli aktörlerinden.

Yani ölmeye vakit ayıramayacak kadar çok işi var, çoook...

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır