kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

YAVUZ SEMERCİ


Herşey yalan, 8 katrilyon gerçek

Manzara şöyle Eve hırsız girmiş, ne var ne yok alıp götürmüş. Ev sahibi suçlanıyor Niye kapıyı açık bıraktın?

Sitenin güvenlik görevlileri suçlanıyor Neden hırsızı yakalamadın? Hırsız siteye nasıl girdi?

Apartman sorumlusu suçlanıyor Neden binanın kapılarını gece kilitlemedin?

Fıkrada olduğu gibi kimse sormuyor; "İyi güzel de hırsızın hiç mi suçu yok?"

İmar Bankası'na yönelik tartışmalarda yaşanan zemin kaymasına dikkat çekmek amacıyla bu örneği verdim.

BDDK bankacılık sektörünün otorite kuruluşu. BDDK, kendisine verilmiş görev ve sorumluluklar kapsamında düzenleme ve denetleme yapıyor.

Denetim işinde yetersizlikler, eksiklikler ve görev suiistimalleri olabilir. BDDK'nın banka sahip ve yöneticilerinin mevzuata aykırı işlemlerini olgunlaşmadan tespit edemediğini de ileri sürenler çıkabilir.

İyi güzel de, 8 katrilyon liralık mevduat toplayan, topladığı mevduatı ne yaptığına ilişkin en ufak bir kayıt göstermeyen, tüm kayıtları gizleyen (Bir bilanço düşünün. Bilançonun pasif tarafını biliyorsunuz ama aktif tarafına ilişkin elinizde tek kayıt yok!), topladığı mevduatı, devletin otorite kuruluşuna 750 trilyon lira olarak gösteren banka sahiplerine ne diyeceğiz?

Anladığım kadarıyla Uzan Grubu da topladığı mevduata ilişkin ortaya dökülen rakamlara itiraz etmiyor.

Tam tersi, Uzan adına yazıp, çizen gazeteci büyüklerimiz, "Ne var bunda canım? Ortada yolsuzluk yok. Zimmete geçirilmiş para yok" diyecek kadar mesleki körlük içinde. Açığa bono satılmış, umurlarında değil.

Banka ailenin özel kasası gibi kullanılmış, umurlarında değil.

İmar'da gizlenen mevduata ne olduğunu bile merak etmiyorlar.

En ufak bir vicdan muhasebesi yapmadıkları anlaşılıyor.

Bu bankaya para yatırmış, bono almış yüzbinlerce insan haklı olarak feryat ederken, hükümete dönüp, "Bak insanları mağdur ettiniz" pişkinliği, benim gibi sizi de rahatsız etmiyor mu?

Bu köşede İmar Bankası olayına hep soğukkanlı yaklaşıldı. Linç psikolojisine prim verilmedi.

Ancak, ilgili kurum BDDK, tabloyu tüm açıklığı ile dün kamuoyuna anlattı. Artık resmi verilere sahibiz. Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir olay ile karşı karşıyayız.

Şimdi ne olacak?
Dün BDDK Başkanı Engin Akçakoca'yı dinledik. Uzan Ailesi'nin bilinen tüm mal varlıklarına tedbir konulmuş durumda. Öncelikle hükümet, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu adına, 8 katrilyon lirayı bir plan dahilinde ödeyecek. Böylece Fon, tasfiye sürecine giren bankadan alacaklı konuma gelecek. İflas masasına en büyük alacaklı olarak oturan Fon, Uzanlar'a ait her türlü şirkete, nakite, gayrimenkule el koyacak. Yani birkaç ay sonra ortada belki Star kalmayacak, Telsim el değiştirmiş olacak, özelleştirmeden Uzanlar tarafından satın alınan çimento fabrikaları Fon için çalışmaya başlayacak. Yani devlet 378 bin mudiye ödediği parayı tahsil etmek için Uzanlar'ı kovalayacak.

Tekrar başa dönersek, isteyen BDDK'yı tartışmaya devam edebilir. Ama hiçbir denetim kusuru, İmar'da yaşanan rezaleti ve devlete yüklenen ağır faturayı perdelemeye yetmez...

İmar Bankası şube çalışanı suça ortak mı?
BDDK, İmar Bankası'nda kayıtdışı çalışan sistemin çalışanlar tarafından neden anlaşılamadığını şöyle anlattı

"Banka şubelerinde çalışanlar, sadece müşteri bazında hesapları görebiliyorlar. Çalıştıkları bilgisayarda kişi bazında hesaplar doğru. Ancak bankanın defter-i kebir'i yani tüm hesapların detaylı tutulduğu yasal defter, ana merkez tarafından günlük olarak, hesaplar manipüle edilerek gönderiliyor. Dolaysıyla denetim kurumlarına gönderilen sahte bilanço ile şubelerden gelen hesaplar birbirini tutuyor."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır