kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kayıp konçerto 143 yıl sonra bulundu

Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın isteği üzerine çoksesli müziğin 177 yıllık tarihi gün ışığına çıkarıldı. Arşiv taramasında 1860'ta Guatelli Paşa'nın bestelediği Korno İçin Konçertino eseri de bulundu

Türk Silahlı Kuvvetleri bir ilke imza atarak çoksesli müziğin 177 yıllık tarihini gün yüzüne çıkardı. Klasik müzik tutkunu Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın talimatı üzerine 4 kişilik ekip nisan ayında bir çalışma başlattı. Çoksesli müzik konusunda; İstanbul Üniversitesi ve askeri müzelerde binlerce eser tarandı, bu müziğe emek verenlerle görüşüldü. Çoksesli müziğin miladı sayılan 1826'dan günümüze kadar binlerce eser tek tek incelendi. 1165 kare fotoğraf gün yüzüne çıkarıldı. 177 yılın arşiv taramasında ortaya çıkarılanlar arasında Callisto Guatelli Paşa'nın bugüne kadar bilinmeyen bir eseri de ortaya çıkarıldı 'Korno İçin Konçertino."

177 YIL TARANDI
Araştırma 7 ay önce müzikolog Emre Aracı, Bando Kıdemli Albay Haluk Erten, Bando Albay Ercan Yenal ve Deniz Bando Kıdemli Çavuş Ersin Antep tarafından başlatıldı. Amaç Türkiye'de çoksesli müziğe geçiş, Batı'nın Türk müziğine ve Türkiye'nin Batı müziğine etkileri ile askeri müziğin geçirdiği aşamaları, tarihi süreç içinde belgelerle ortaya koymaktı. Büyük oranda arşiv belgelerine dayanıldı. Müzik otoritelerinin danışmanlığında İ.Ü ve TSK Armoni Mızıkası arşivinde uzun süren araştırmalarda yüzlerce kitap, dergi, gazete ve diğer eserler incelendi. 177 yıllık tarama sonunda bilinmeyen notalar, resimler, figürler ve objeler çıkarıldı.

ABDÜLAZİZ VALSİ
Müzik çevreleri, Osmanlı Saray döneminde tür olarak hep 'marşların' ön planda olduğunu bunun üstüne çıkılamadığını düşünürdü. Ancak bu çalışmayla bu bakış değiştirildi. Çünkü Armoni Mızıkası arşivinden tür olarak çok farklı olan bir eser ortaya çıkarıldı. Guatelli Paşa'nın bugüne kadar hiç bilinmeyen el yazması olan "Korno İçin Konçertino" adlı eseri bulundu.

Ekip, el yazmalarını hemen uzmanlara gösterdi. Eser, en ince ayrıntılarına kadar incelendi. Korno İçin Konçertino'nun dışında Sultan Abdülaziz tarafından yazılan 'Abdülaziz Valsi'nin el yazması da bulundu.

SEMPOZYUM BAŞLADI
Ankara'da bu konuda başlayan ve 3 gün sürecek olan önemli bir sempozyum gerçekleştiriliyor. "Cumhuriyet Döneminde Askeri Müzik ve Gelişimi" adlı sempozyum her açıdan önemli. Çoksesli müziğin başladığı 1826 yılından bugüne kadar ilk kez böyle bir sempozyum düzenleniyor. Sempozyumu Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Bilkent Üniversitesi düzenliyor. Bilkent Konser Salonu'nda düzenlenecek sempozyumun amacı; Viyana'ya kadar giden orduya eşlik eden Mehter'in Avrupa'ya, Avrupa çoksesli müziğinin de bize etkisi ve çoksesli müziğin gelişimini ortaya koymak.

Özkan GÜVEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır