kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

'Uzan Grubu kendi tuzağına düştü'

BDDK Başkanı Akçakoca, bankayı Fon'a devretmeyerek Uzanlar'ın Türkiye'yi ödeme krizine sokacak tuzağına düşmediklerini söyledi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, İmar Bankası olayında Fon'a devir yerine tasfiye yoluna giderek sistemin büyük bir rizikodan kurtulduğunu söyledi.

BDDK Başkanı Akçakoca, Başkan Yardımcıları Ercan Türkan ve Nebil İlseven'in de katılımıyla, İmar Bankası olayındaki son gelişmeleri anlattı. Çukurova ve Kepez Elektrik'e el konulduktan sonra mevduat çekilişleri üzerine İmar Bankası'nın destek talebinde bulunduğunu ve Merkez Bankası'na başvurarak mevduat munzam karşılıklarını aldıklarını bildiren Akçakoca, 'Bize ilave kredi açın' diye talepleri oldu. Bizzat geldiler. 'Muhatap biz değiliz' yanıtını verdik. Merkez Bankası'na gönderdik'' dedi.

HİÇBİR ŞEY BİLMİYORDUK
Akçakoca, İmar Bankası'nda neden Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 4. fıkrasının uygulanmadığı sorusunu yanıtlarken de, bunun en pahalı çözüm olduğunu, bankanın pasifinin de üstlenildiğini, bankanın bugün dahi ortada defterinin, bilançosunun bulunmadığını söyledi. Karar alındığında duble kayıt olduğunun da bilinmediğini belirten Akçakoca, defter-i kebir (her şeyin kaydedildiği büyük defter) hesaplarında oynama yapıldığını, şube defterlerinin genel müdürlükte manipüle edildiğini kaydetti. Akçakoca, "10-15 kişilik bir olay. Enformasyon teknolojisi muhteşem bir şekilde kullanılmış'' dedi.

İmar Bankası'yla ilgili hem kendilerinin, hem Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun soruşturmaları bulunduğunu aktaran Akçakoca, bankanın yönetiminde veto yetkili temsilcinin bulunduğunu hatırlatılarak, "Olaya göz yumulmuş mu?'' sorusu üzerine, BDDK tarafından göz yumma diye birşeyin söz konusu olmadığını söyledi. Akçakoca, veto yetkisinin de, gruba kaynak aktarılmasını engellemek için kullanıldığını vurguladı.

Bir soru üzerine, açığa Hazine bonosu satışıyla ilgili Hazine'den bir uyarı gelmediğini bildiren Akçakoca, hisse senedinde olduğu gibi Hazine kağıtlarının da düzgün bir emanet sistemi olması gerektiğini söyledi.

"Gözden nasıl kaçtı?'' sorusu üzerine de, ÇEAŞ ve Kepez olayı olmasaydı daha da gözden kaçabileceğine işaret eden Akçakoca, katrilyonlarca liralık işlem içinde açığa satışın tespitinin pek mümkün olmadığını belirtti. İmar Bankası olayını bir "tuzak'' olarak nitelendiren Akçakoca, şunları söyledi

"Uzan Grubu, İmar Bankası'ndaki çifte kayıttan BDDK'nın haberinin olmadığını bildiği için, doğal olarak BDDK'nın bundan önceki 20 bankaya yaptığı gibi İmar Bankası'nı da Fon'a alacağını zannetti. Böylelikle, Fon'a alınışının ertesi günü çifte kayıtla karşılaşacak olan Fon'un ve dolayısıyla hükümetin kendileri ile anlaşma zemini arayacağını tahmin etmiş olmalıydı. Ancak BDDK Fon'a almak yerine bankanın tasfiyesine karar verince böyle bir olasılık devre dışı kalmış oldu. BDDK'yı ve hükümeti çifte kayıt nedeniyle tuzağa düşürmek isterken kendi kazdıkları kuyuya düşmüş oldular. 20 bankada olduğu gibi İmar Bankası hisselerini Fon'a almış olsaydık, ertesi gün kapıda 8 katrilyon lira para veren mudileri görseydik, o günkü nakit ihtiyacını karşılamada zorlanacaktı sistem. Değişik faiz, borçlanma gibi sıkıntılara yol açacaktı.

Dolayısıyla beklediklerini yapmamış olmakla biz ciddi bir şekilde sistemi tesadüfen de olsa büyük bir rizikodan kurtardık. O, bize bu tuzağı kurmuştu. Biz 16'ya 1, yani doğrudan tasfiyesini istemek suretiyle buradan sıyrılmış olduk. Ama netice itibariyle duble kayıt nedeniyle biz de açığa düştük.''

Ödemeler başlayabilir
Akçakoca, bir soru üzerine mudilere ödemenin bayramdan önce başlayabileceği görüşünü dile getirdi. Cem Uzan'ın yaptığı son açıklamaların hatırlatılması üzerine de, "Cem Uzan gelip bize söylemiyor, hükümete söylüyor'' diyen Akçakoca, mudilerin, kendileri ödeme yaptıktan sonra, ödenmeyecek kısımlar için iflas masasına gitmeleri gerektiğini söyledi. Akçakoca, İmar Bankası'nın hakim ortağının ödeme için şimdi kendilerine başvurması halinde ne yapılacağına ilişkin soru üzerine ise, "Talep yok. Görüşmüyoruz. (8 katrilyon lira cebimde, geliyorum) derse, gel paranı öde deriz tabii'' dedi.

Kayıtlar hâlâ ortaya çıkmadı
Akçakoca, İmarbank'ta kayıtlara ulaşılmasının engellenmesi ve mevzuata aykırı işlemlerin ortaya çıkmasıyla uzayan inceleme ve tespit süreci sonucunda mevduat ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) kayıtlarına ulaşılabildiğini, banka bilançosunun ise henüz bilinmediğini söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akçakoca, İmar Bankası'nın bilançolarının da karartılmış olduğunu ve mevduatın hangi varlıklara plase edildiğinin görülebilir durumda olmadığını belirterek, "Bilançoyu henüz oluşturamadık. Çünkü bilgi yok. Şu anda mevduat ve DİBS dökümlerini kullanarak bilançoyu oluşturmaya çalışacağız" şeklindi konuştu.

Akçakoca, son gelişmelerin, özel mahkemelerin kurulmasını gündeme getirdiğini belirterek "Bu konuda Adalet Bakanlığı ile temas halinde çalışıyoruz" dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır