kapat
24.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Biz şerif değiliz

ABD Başkanı Bush'un Avustralya Meclisi'nde yaptığı konuşma esnasındaki "Avustralya, bölgesinde bir şeriftir" sözleri Yeşiller Partisi Lideri Bob Brown'ın "Biz şerif" değiliz haykırışıyla kesildi

Amerika Başkanı George W. Bush, Irak savaşında İngiltere'den sonraki en yakın müttefiki Avustralya'da beklemediği bir protestoyla karşılaştı. Bush'un Başkent Canberra'da mecliste yaptığı konuşma, muhalefetteki Yeşiller Partisi Lideri Bob Brown tarafından iki kez protesto sözleriyle kesildi. Bush, alkışlar içinde girdiği salonda kürsüye çıkıp Avustralya Başbakanı John Howard'a övgüler yağdırdı. "Çelik gibi bir adam" dediği Howard'ın Irak savaşında kendilerine verdiği destek için teşekkür etti ve "Avustralya, bölgesinde bir şeriftir" ifadesini kullandı. İşte Yeşiller'in lideri Brown bu ifade üzerine ayağa fırlayıp "Biz şerif değiliz" diye bağırdı. Protesto uğultuları arasında meclis yetkilileri parti liderinin yanına gelerek dışarı çıkması için uyardı. Ancak Brown ve kurmayları, uyarıları dikkate almadı. Üstelik Bush konuşmasını sürdürürken bir kez daha sözünü kesip protesto etti.

ALKIŞLAYAN DA VAR YUH ÇEKENDE
Bunun üzerine gülümsemeye başlayan ABD Başkanı, "İfade özgürlüğünü severim" demekle yetindi. Bush'un bu hazırcevap hali, mecliste alkışlarla karşılandı. Avustralya'yı en son ziyaret eden ABD Başkanı Bill Clinton da 1996'daki gezisi sırasında yaptığı konuşmada yine Brown tarafından sözü kesilerek protesto edilmişti. Yine konuk Başkan'a yönelik sözlü sataşmada bulununca bu kez mecliste Bush'un konuşması sonrasında yapılan bir oturumla Brown ve parti üyesi Kerry Nettle, 24 saatlik uzaklaştırma cezası aldı. Bu nedenle bu iki milletvekili, bugün meclise gelecek olan Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun konuşmasını izleyemeyecekler. Bush'a yönelik protestolar sadece Brown'un sözlü saldırısı değildi.

"HEY BUSH, BABAM İÇİN KONUŞ!"
Meclise ziyaretçi olarak katılan Habib Ailesi, Küba'daki Guantanamo üssünde tutulan babaları Memduh Habib'in serbest bırakılmasını istedi. Yasal bir suçlama yöneltilmeden 2 yıldır tutuklu bulunan Memduh Habib'in oğlu "Hey Bush! Babam hakkında ne diyeceksin?" diye bağırdı. Eşi Maha da oğlunun yanında ağlamaklı gözlerle oturup Bush'u dinledi. Muhalif milletvekilleri, Habib ve Guantanamo'da tutuklu bir Avustralya vatandaşının daha fotoğraflarını yakalarına takarak Bush'u protesto etti. Afganistan'da Ladin'in kamplarında eğitim gördüğü şüphesiyle tutuklanan Habib'in bırakılması için Bush'la konuşan Howard, "Konuyla Amerikan kuralları ve düzenlemelerine göre ilgilenilecek" yanıtı aldı.

HALK SOKAKLARA ÇIKTI
Diğer bir protesto da meclis binası dışındaydı. Bush'un 20 saatlik kısa ziyareti süresinde 2 bin gösterici, meclis binası önünde toplanarak pankart açtı ve ABD aleyhtarı sloganlar attı. Savaş uçakları başkent semalarında uçarken polis timleri göstericileri meclis binasına yaklaştırmamak için kordon altına aldı. "Yankee Go Home" sloganları atan 2 bin göstericiden 5 kişi tutuklandı. Şubat ayında yapılan savaş karşıtı gösterilere de 200 bin kişi katılmıştı. Avustralya, Irak'a asker gönderen ilk ülkelerden biriydi. 2 bin Avustralyalı asker, halen Irak'ta görev yapıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır