kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Sır perdesi kalkıyor

AB'ye verilen sözlerden biri daha yerine getiriliyor. Vatandaşın kamu kurumlarıyla ilgili olarak bilgi edinme hakkını genişleten yasa, görüşülmek üzere TBMM Genel Kurulu'na geldi

AB'ye uyum konusunda önemli bir adım daha atıldı. TBMM Genel Kurulu gündemine, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarının işlemleri ile ilgili bilgi edinmelerini sağlayacak düzenleme alındı.

Yasa ile tüm vatandaşlara, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından, getirilen kısıtlamalar dışında istedikleri bilgiyi edinme hakkı veriliyor. Bu haktan, Türkiye'de ikamet eden yabancılar ile Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı tüzel kişiler, istedikleri bilgi kendi faaliyet alanları ile sınırlı olmak koşuluyla yararlanacak.

Kuruluşlar, vatandaşın yazılı olarak yaptıkları başvuruyu 15 gün içinde yanıtlamak zorunda olacak. Yanıt birden fazla kurumu ilgilendiriyorsa bu süre 30 güne çıkacak. Ancak, 15 günlük süre uzatımı vatandaşa bildirilecek. Vatandaş, ses, görüntü kaydında yer alan bilgi ve belgeler için masrafı gerekli idareye ödeyecek.

YARGI YOLU AÇIK
Başvuru reddedilmişse, bunun gerekçeleri de açık bir şekilde vatandaşa bildirilecek. Vatandaşın da isteğinin reddedilmesine karşı mahkemeye dava açma hakkı olacak. Ancak yargı yoluna gitmeden önce, yasa kapsamında oluşturulan "Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu"na başvuru yapılacak.

Yargı denetimi dışında kalan idari işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikle olanlar, yasa kapsamına dahil olacak. Bu şekilde sağlanan bilgi edinme hakkı işlemin yargı denetimine açılması sonucunu doğurmayacak.

Devlet sırrı kavramını koruyan yasada, ticari sır, MİT'le ilgili işlemler ve özel hayatın mahremiyetine ilişkin bilgiler vatandaşa açıklanamayacaklar arasında yer alıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır