kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Üç bölgede görev yapıyor

Karargahın vurucu gücünü oluşturucak olan Tuggeneral Emin Alpman komutasındaki 28'inci Mekanize Piyade Tugayı halen Bosna Hersek-Kosova ve Afganistan'da Barış Gücü olarak görevini sürdürüyor

Ankara Mamak'ta konuşlu 28'inci Mekanize Tugayı, Bosna-Hersek, Kosova ve Afganistan'ın ardından şimdi de Irak'ta görev yapacak. Görev yaptığı her ülkede, hastane, okul yapımlarına destek olan, yol, su ve elektrik getirilmesine aracılık yapan 28'inci Mekanize Tugayı, hem Birleşmiş Milletler hem de NATO'nun en gözde birliği olarak nitelendiriliyor. 28. Mekanize Piyade Tugayı'nın 4 Mekanize Piyade Taburu, 1 Tank Taburu, 1 Topçu Taburu ile destek kıtaları ve diğer bağlı birlikleri bulunuyor.

Tugayın halen 1 Mekanize Piyade Taburu Bosna-Hersek'te , 1 Mekanize Piyade Taburu Kosova'da, 1 taburu da Afganistan'da görev yapmaya devam ediyor. Tugay'a katılan erbaş ve erler 10 hafta süre ile özel eğitim alıyor. Üç ay süren temel eğitimleri sırasında da keşif ve gözetleme, arama-kurtarma, konvoy emniyeti, mayın eğitimi, kontrol noktaları, devriye, tesis ve bina emniyeti, toplumsal olaylara müdahale, sivil asker işbirliği başlıklarından oluşan eğitim veriliyor.

VURUCU GÜÇ M60
28'inci Mekanize Tugayı'nın elinde ise şu silahlar bulunuyor 1- Tank Taburu'nun vurucu gücünü M60 A3 tankları oluşturuyor. 2- M113 Zırhlı Personel Taşıyıcıları (ZPT) da son dönemdeki yenileştirme çalışmaları çerçevesinde Tugay'ın envanterindeki yerini aldı. 3- ZPT'lerin üzerinde vurucu güç olarak tanksavar silahı TOW'lar bulunuyor. 4- Tugaydaki askerler ağırlıklı olarak diğer askerler gibi G-3 tüfeğini kullanıyor. 5- Tugay bünyesinde subaylardan oluşan anti-terör timlerini de barındırıyor. 6- Tugay, asker ihtiyacı duyulduğunda, diğer tugaylardan da daha önce belirlenen çerçevede hemen asker alımı yaparak kapasitesini genişletebilme yeteneğine sahip.

ASKER SAYISI ARTABİLİR
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde tümen, tugay, alay ve tabur görev alanlarına ve sınıflarına göre yapılandırıldığı için asker sayısı değişkenlik gösteriyor. Bir tümen yaklaşık dörder bin askerden oluşan iki tugayı bünyesinden barındırıyor. Normal bir tümende 8 bin asker bulunuyor. Ancak tümenin özelliğine göre bu sayı değişiyor. Bir tümen en fazla 10 bin askerden oluşuyor. Dolayısıyla bir tümende 6000 ile 10.000 arasında asker bulunuyor. Tümen gibi içinde barındırdığı tugayların da asker sayısında farklılık olabiliyor. Tugayın sayısı da 3000 ile 5000 arasında değişiyor. Ancak yine tugayın yapısına göre ilave taburlar veya bölükler tugayın emrine verilebiliyor.

İşte Irak'ta görev yapacak tugayımız
Irak'a gidecek olan 28. Mekanize Piyade Tugayı, M60 A3 tanklara sahip. Çok amaçlı eğitimli askerleri ve harekat yeteneği çok yüksek silahlarıyla örnek bir birlik. Tugay bünyesinde subaylardan oluşan Anti-Terör Timlerini de barındırıyor. M113 Zırhlı Personel Taşıyıcıları (ZPT) da son dönemdeki yenileştirme çalışmaları çerçevesinde Tugay'ın envanterindeki yerini aldı.

Yol ABD'den iaşe Türkiye'den
ABD'den Mehmetçiğe, "K. Irak'tan geçiş bölgesinde Kürtler ve PKK/KADEK militanları ile çatışma riski var. Geçiş koridoruna lojistik ve taktik destek için karargah kurmayın. Bu ihtiyaçlarınızı biz sağlayalım" teklifi geldi. Teklife sıcak bakmayan Ankara, Mehmetçiğin lojistik masrafını karşılamaya hazırlanıyor.Türk askerinin geçeceği tehlikeli bölgenin özellikleri şöyle

Dohuk PKK'nın yuvası Bölgenin tamamını Kürtler oluşturuyor. Aşiret yapısının güçlü olduğu bölgede KDP etkin. PKK'nın da irili ufaklı birçok kampı bulunuyor.

Musul: Irak mozaiği
Musul'un nüfusun yüzde 60'ını Araplar, yüzde 25'ini Türkmenler, yüzde 10'nunu ise Kürtler oluşturuyor. Musul Valisi, Türk askerine karşı saldırgan bir tutum sergilenmeyeceğinin sözünü verdi. Tehdit oluşturabilecek unsurlar, Suriye'nin desteklediği Cumhur aşireti ile radikal Kürtler olabilir.

Tikrit: ABD'nin korkusu
Saddam Hüseyin'in doğduğu kent. ABD askerleri, şehrin yakınlarına dahi yaklaşamadı. Tikrit halkının Türk askerine de ABD askerinden farklı bir tutum almayacakları ve saldırı düzenlemekten çekinmeyecekleri biliniyor.

ABD ile yer pazarlığı
Türk askerinin "hangi birliklerle", "ne kadar askerle", "hangi bölgede" ve "hangi finansmanla" Irak'ta görev yapacağına ilişkin imzalanacak "Anlayış Muhtırası"nın ilk hazırlıkları bugün Dışişleri Bakanlığı'nda başlayacak. Görüşmelerde ABD ile "yer tartışmasının" yaşanması bekleniyor. ABD, Türk askerlerinin El Anbar'da konuşlanmasını istiyor. Ankara ise Selahaddin Bölgesi'ni istiyor. ABD'nin El-Anbar ısrarının ardında, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan gelen aşırı dinci terör unsurlarının, El Anbar'dan geçen yolu kullanmaları bulunuyor. Askerlerinin çoğunu bu yolu kullanarak Irak'a sızan HAMAS ve El Kaide gibi teröristlerin saldırıları sonucu kaybeden ABD, "terör örgütleri ile savaşta deneyimli" Türk askerinin bölgede istikrarı sağlayabileceğine inanıyor. Türkiye ise Irak'ın orta bölümü dışında başka alternatifi olmayan Mehmetçiğin, "Kuzey Irak'a yakın olması" nedeniyle Selahaddin Bölgesi'nde konuşlanmasını istiyor.

Evren MESCİ - Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır