kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Başkanların başkanı kalbine yenik düştü

İstanbul Sanayi Odası, efsanevi başkanı Nurullah Gezgin'i kaybetti. İSO Yönetim Kurulu'nda 14 yılı başkan olmak üzere 22 yıl görev yapan Gezgin, geçen yıl İSO Onur Üyesi seçilmişti

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ilk sosyal demokrat başkanı Nurullah Gezgin, kalbine yenik düştü. Kızı Meral Gezgin Eriş'in deyimiyle bir 'delikanlı' kadar dinç ve enerjik olan Gezgin, dün sabah Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin toplantısına katıldı. 75 yaşındaki Gezgin toplantının ardından geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Gezgin'in cenazesi, bugün İkindi Namazı'nın ardından kılınacak cenaze namazını müteakkip toprağa verilecek.

1963 yılında 'en genç üye' olarak İSO Meclis'ine giren Gezgin,kendine has üslubu ve tarzıyla hiç kuşkusuz odanın 51 yıllık tarihine damgasını vuran isimlerden biri oldu. İSO'nun kurumsal kimlik kazanmasında önemli bir rol üstlenen Gezgin 14 yılı başkanlık olmak üzere 22 yılını İSO yönetim kurulunda geçirdi.

ÖNCE KABUL GÖRMEDİ
CHP'li olması nedeniyle sanayicilerin başta mesafeli yaklaştığı Gezgin, dürüstlüğü ve kararlı tutumuyla daha sonra İSO'nun vazgeçilmez başkanlarından oldu. Gezgin, bir sohbetimizde olayı şöyle aktarmıştı

"Tabii önceleri biraz mesafeli davrandılar. Sanayicinin CHP'li olmayacağı gibi bir düşünce hakimdi o zamanlar. Ben, bir sanayicinin nasıl sosyal demokrat olabildiğini gösterdim. Sonra arkadaşlarım beni o kadar çok benimsedi ki, İSO'da 14 yıl başkanlık görevi yapmak durumunda kaldım."

BAŞKANLARIN BAŞKANI
Nurullah Gezgin, Türkiye'nin en karışık olduğu dönemlerde İSO başkanlığını başarıyla yürüttü. Her zaman güçlü yönetim kurulları oluşturan Gezgin, 1980'de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Ali Coşkun, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Dinçkök ve İKV Başkanı Jak Kamhi'yi İSO Yönetim Kurulu'na toplayan Gezgin, o tarihten sonra 'başkanların başkanı' olarak anıldı. Gezgin, İSO'daki genç kuşak yöneticilerin üzerinde de büyük emek sahibiydi.

Geçtiğimiz dönem kızı Meral Gezgin Eriş İSO Başkanlığı'na aday olduğunda, baba Eriş, ona şu nasihatte bulunmuştu

"Bu tip kuruluşlarda başarılı ve güçlü olmanın iki kuralı var. Bunun biri kaybı göze almaktır. İkinci önemli faktör, kendi işini asla masanın üzerine yatırmamaktır. Kendi işini maddi ve manevi hiçbir şekilde gündeme getirmemek kriteri başarıyı da birlikte getirir."

ADINA SALÇA ÜRETTİ
75 yaşında olmasına rağmen çalışma hayatından kopmayan Gezgin, son olarak Manisa'da bir salça fabrikasını almıştı. Bir grup Manisalı tarafından işletmeye açılan ancak bir türlü işletilemeyen fabrika, Gezgin'e teklif edilmiş, o da 'hayır' dememişti. Gezgin, fabrikada işleri yoluna koyduktan sonra, kendi adını taşıyan Nurkon markasıyla salça üretti.

Beşiktaşlı, CHP'li ve mizahçı
İSO Dergisi'nin Haziran sayısında röportajı yayımlanan Gezgin'in Beşiktaş Ortaokulu'nda okurken, arkadaşlarından biri de BJK'nin efsanevi başkanlarından Süleyman Seba idi. Gezgin'in Beşiktaş'lılığı o günlere dayanıyor. Hukuk Fakültesi'nde ise aynı evi paylaştığı Hakkı Devrim, Nebil Varuy ve Zihni Küçümen ile birlikte "Çapanoğlu'' adında bir mizah dergisi çıkaran Gezgin, CHP'den bir süre politikaya da girdi. Gezgin, avukatlık sürecinden sonra kayınpederinden 1961'de devraldığı faal olmayan Fatek unvanlı ambalaj ve matbaacılık firması ile İSO'ya kayıt oldu.

Gezgin'in fiili olarak sanayiciliğe başlaması ise Marmara Adası'nda çalışmayan bir balık konserve fabrikasının makinelerini alarak başladı. 1 milyon lira sermaye ile Hilal Ambalaj'ı kuran Gezgin, daha sonra açtığı 5 fabrika ile Türk ambalaj sanayine yepyeni boyutlar getirdi. Gezgin, son olarak Manisa'da Hilal Gıda Sanayii'ni kuraran gıda sektörüne adım atmıştı.

Gezgin, 1973-1979 yılları ve 1981-1989 yılları arasında İSO Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. İSO'nun yanı sıra İKV'nin kuruluşunda da rol alan ve çeşitli dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi olan Gezgin, 1970 ve 1980'li yılların zor koşullarında Türk sanayine damga vuran kişilerden biri oldu.

Gezgin, 39 yıl görev aldığı İSO'dan, geçen yılın Temmuz ayında yeteri kadar çalıştığı için yerine başka bir arkadaşının görevlendirilmesini istediğini mektupla oda yönetimine bildirerek istifa etti. İSO'nun 24 Temmuz 2002'de yapılan Meclis toplantısında, Gezgin Onur Üyeliği'ne seçildi.

Leyla ŞEN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır