kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kamyon kamyon faturasız mal satılıyor

Hükümet kayıtdışı ekonominin önüne geçmek için IMF ile ortak çalışacak. Devlet Bakanı Ali Babacan, "Vergi kontrol araçlarını artıracağız" dedi

Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede IMF reçetesi hazırlanıyor. Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF'nin de katkısıyla kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye dönük önlemler alacaklarını söyledi.

Babacan, "Ben, ticaretin içinden geliyorum. Şu anda kamyon kamyon mal faturasız satılıyor" dedi. Maliye, kayıtdışı ile mücadele kapsamında "Örtülü servet incelemesi ve mükellefle vergi pazarlığı" modellerini tartışıyor.

"Nereden buldun?" uygulamasına son verilmesi ve "hayat standardı esası"nın kaldırılması nedeni ile otomatik vergi kontrol araçlarını kaybeden Maliye, aynı etkiyi yaratacak yeni mekanizmalar üzerinde duruyor. Henüz taslak aşamasındaki önerilere göre

GİDER İMKANI GELİYOR
1- Beyannameli mükelleflerin, 'Çok sayıda giderim, vergi matrahı hesaplanırken Maliye tarafından kabul edilmiyor' yakınmasına son verilmesi planlanıyor. Mükelleflere, geniş kapsamlı gider indirimi imkanı tanınması düşünülüyor. Ancak, gider indirimine ilişkin belgeler, daha sonra gerek kazancın gerekse servet unsurlarının belirlenmesi açısından referans olacak.

Böylece, mükellefin gerçek kazancını öğrenme, servetini ise vergisi ödenmiş kazançla elde edip etmediğine bakma imkanı doğacak.

2- Hayat standardı kalktığı için asgari ölçüde bile gelir beyan etmeyen mükellefler için, "pazarlık" yöntemi kullanılacak.

Halen bir çok defterdarlıkla fiilen uygulanan bu model, yasal dayanağa kavuşacak. Mükelleflere, "Önceki yıllardaki beyanların şu kadar. Ekonomik göstergeler geçen yıl iyi gelişti. Sizin sektör de büyüdü. Ancak bu yıl kazanç beyanınız yetersiz. Açıklanacak özel bir durumunuz mu var? Yoksa, bu kazancı en az şu tutara yükseltmelisiniz. Aksi taktirde detaylı incelemeye alınacaksınız" denilecek.

IMF'DEN AKIL ALACAK
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, önümüzdeki ay IMF uzmanlarının da içinde bulunduğu bir grubun kayıtdışı ekonomiye yönelik önlemleri görüşmek ve uluslararası deneyimleri aktarmak üzere Türkiye'ye geleceğini hatırlattı ve şu değerlendirmede bulundu

"Hükümet olarak, vergi barışı ile mükelleflerimize önemli bir imkan sağladık. Barış elimizi uzattık. Ekonomi öngörülebilir hale geldi. Belirsizlik ortadan kalktı. 2004 yılında enflasyon muhasebesi de devreye girecek. Bu durumda, kayıtdışılığa yönelmenin mazereti de kalmıyor.

Ben, ticaretin içinde geliyorum. Bugün bile kamyon kamyon mal faturasız satılıyor. Türkiye'nin petrolü yok ki. Adil vergi almaktan ve belge düzenini kurmaktan başka çaremiz yok!"


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır