kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İlk etapta 20 milyar dolar harcanacak

Savaşla yerle bir olan Irak'ta öncelikli yatırım alanları Amerikan yönetimi tarafından açıklandı. Toplam 16 sektörde 20 milyar dolarlık yatırım imkanı ortaya çıktı. Öncelik su ve elektrikte

Yaşanan savaştan sonra Irak'ın yeniden yapılandırılmasının toplam maliyeti sürekli konuşulmakta. Bunda, harcanacak her doların işadamları için yeni gelir imkanı yaratacak olmasının payı önemli. Türk işadamları da bu pastadan pay kapmak için diğer meslektaşları ile rekabet edecekler. Amerikan yönetimi, kongreden harcama yetkisi talep ederken hangi sektöre ne kadar para ayrılacağını detaylı bir şekilde açıkladı. Bu açıklama New York Times gazetesinde yayınlandı. Özellikle barış gücüne asker gönderme konulu tezkerenin TBMM'den geçmesi sonucunda Türk işadamları alacakları payı daha da artırmayı hedefliyorlar.

Konut ve inşaat
İş hacmi 340 milyon dolar

Konut 100 milyon dolar
Yedibölgede 3500 yeni ev inşaa edilecek. Mevcut ihtiyaç bir milyon olarak tahmin ediliyor. Kademeli olarak inşaatlar yapılacak. Bu tutar sadece ilk aşamada harcanacak tutarı belirtiyor.

Yol ve Köprü 240 milyon
Bakımsızlık yüzünden verimli kullanılamayan 43,000 millik otoyol ve sokak, savaşta zarar gören 32 köprü yenilenecek.

Elektrik Sistemleri
İş hacmi 5.5 milyar dolar

Üretim 2,9 milyar dolar
Mevcut elektrik üretim kapasitesi ihtiyacın yarısından biraz fazla. Bu durum ekonominin gelişmemesinin en büyük nedeni. Bu harcama ile mevcut jeneratörlerin üretime geçmesi sağlanacak. Ayrıca gaz tribün üniteleri ve termal güç istasyonları kurulacak.

Transmisyon1,6 milyar dolar
Mevcut transmisyon kulelerinin dörtte biri kullanılmaz halde. Binlerce millik güç hattı yenilenecek ve genişletilecek.

Dağıtım1 milyar dolar
Yağmalamalar yüzünden zarar gören yerel güç istasyonları yenilenecek, yeni güç istasyonları inşaa edilecek.

Sağlık Sektörü
İş hacmi.... 843 milyon dolar

Hastane Yenileme 393 milyon $
Mevcut 240 hastanenin 200'ü, 1200 kliniğin 900'ü ve 5 bölgesel sağlık merkezi yenilenecek. Savaş sonrasında çoğu kullanılmaz durumda. Hastaneler acil ihtiyaçlar arasında bulunuyor.

Tıbbi Malzeme 300 milyon $
240 hastanenin tümünün tıbbi malzeme ihtiyacı mevcut. Her türlü araç gereç eksikliği bulunuyor. Laboratuvar ve x-ray cihazları öncelikle giderilmesi gereken ihtiyaçlar arasında.Tüm ihtiyaçları giderilecek.

Hastane İnşaatı 150 milyon $
Başta yeni çocuk hastanesi olmak üzere, yeni hastanelerin inşaasına ayrılacak tutar. Bu tutar yenileme yatırımlarından ayrı olarak ele alınıyor.

Ulaşım ve Telekomünikasyon sistemleri
İş hacmi 513 milyon dolar

Sivil Havacılık 165 milyon $
Bağdat ve Basra havaalanlarının yeniden açılması. Savaş sırasında hasar gören bölgelerin tamiratı ve ihtiyaca göre genişletmeler düşünülüyor.

Limancılık 45 milyon $
Umm Qasr limanı başta olmak üzere güvenlik teçhizatından kargo taşıma malzemesine kadar limanların ihtiyaçlarını giderecek harcamalar yapılacak. Bu bölgede İngiliz firmalar ile ortak iş yapan firmalar daha şanslı olabilir.

Demiryolları 303 milyon $
Yüzlerce lokomotif servis dışı durumda bulunuyor. Ayrıca vagonlar, köprü ve sinyal sistemleri de satın alınacak. Demiryolu taşımacılığının ülke genelinde yaygınlaştırılması düşünülüyor.

Sulama ve Temizlik
İş hacmi 2,9 milyar dolar

İçilebilir su 2,8 milyar $
Irak halkının sadece yüzde 60'lık kısmı içilebilir su kaynaklarına ulaşabiliyor. Bu su kaynaklarının da hepsi güvenilir şekilde temiz değil. Belirtilen tutar sulama kaynakları ıslahı, su transfer tankları, tuzlu su arıtma tesisleri ve su kuyularına harcanacak. Bu harcamalar sonucunda temiz suya ulaşım oranı yüzde 90'a ulaşacak.

Kanalizasyon
İş hacmi 697 milyon dolar

Kanalizasyon 697 milyon $
Irak nüfusunun sadece yüzde 6'lık kısmı kanalizasyon sistemleri yerleşim yerlerinde yaşıyor. Bu da özellikle çocuklar arasında hastalık ve ölümlere yol açıyor. Yapılacak yatırım ile ilk etapta nüfusun en az yüzde 10'luk kısmının kanalizasyon sistemli mekanlarda yaşaması sağlanacak.

Altyapı hizmetleri
İş hacmi 483 milyon dolar

Basra Su kanalı 200 milyon $
Irak'ın en büyük ikinci şehrinin su kaynağını oluşturan kanallarda buharlaşmadan kaynaklanan kayıpları önlemek için boru hattı kurulması planlanıyor. Kurulacak boru hattı ile su kaynaklarından şehir merkezine su, kayıpsız taşınacak.

Bu ilk aşamayı oluşturacak. Daha sonra 800 milyon dolar daha boru hattını geliştirmek için kullanılacak.

Katı atıklar 153 milyon Ş
Bu tutar ile çöp toplama alanları inşa edilecek ve çöp toplama araçları satın alınacak.

Sulama sistemler 130 milyon $
Sulama sistemleri yenilenecek. Böylelikle tarım sektörünün desteklenmesi ve kırsal alanda halkın desteğinin alınması hedefleniyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır