kapat
09.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Mehmetçik dünya gündeminde

Hükümetin Irak'a asker gönderme kararı alması, dünya basınında günün konusu oldu. Türk askerinin gitmesini destekleyen de var, karşı çıkan da, kararsız kalanlar da

İSTEYENLER;

ABD Dışişleri Bakanlığı;
(Asker göndermenin ABD'ye mali bedeli hakkında) ABD ve Türk yetkilileri konuyla ilgili görüşüyor. Bu görüşmelere dayanarak Amerika yönetimi, Türkiye'ye yardım edebilir.

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld;
Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Irak'ta başka ülkelerin de yardıma kararlı olduğunu göstermesi Irak halkı için iyi bir şey.

Reuters;
Türkiye'deki oylamanın karşılığını dolar diplomasisi ödemiş olabilir. Asker gönderme kararı, Bush yönetiminin politikasının önemli noktasına dikkat çekti dolar diplomasisi.

Geçici konsey üyesi Songül Çabuk;
Geçici konseyde Türk askerinin istenmediği yönünde söz alındı. Bu söz bir karar değil. Türk askeri sadece Türkmenlere değil bütün Iraklılara yardım etmek için geliyor. Irak'ta iyi işler yapacaklarından eminim.

İtalyan basını;
Türkiye'nin BM'nin önderlik etmediği bir operasyon için asker gönderme kararı alması mutlak bir yenilik. Karar, Türkiye açısından riskli bir gelişme. Ankara açısından devlet kasasına taze para akıtmak ve PKK'nın kökünü tümüyle kazımak için iyi bir fırsat.

Belçika basını;
Türkiye'nin öncelikli hedefi Irak'ta istikrara katkıda bulunmak. Türk hükümeti ilişkilerin gerilmesinden sonra aynı duruma düşmemek için kökten tavır değiştirdi.

New York Times yazarı William Safire;
Geç olması, hiç olmamasından iyidir. Erdoğan, Türkiye'nin ABD müttefiki olarak konumunu sağlamlaştırmak istiyor. Sözde müttefikimiz Rusya ve Pakistan ile, diplomatik rakiplerimiz Almanya ve Fransa'dan farklı olarak Türkiye, BM kararında ısrar etmedi. Türkiye'nin sorunu Kürtlerle değil şu anki kargaşa ortamında Kuzey Irak'taki yeniden gruplaşmasından endişe edilen PKK'yla. ABD, Türkler'in Musul ve Kerkük'e girmeden taşınması ve bu kentlerin dışında mevzilenmesinin yolunu arıyor.

İSTEMEYENLER;

Avusturya basını;
Türkiye, Irak'a işgal gücü gönderecek. Türkiye asker göndermeyi kararlaştırarak hem ABD için vazgeçilmez olduğunu kanıtlamayı, hem de Kuzey Irak'taki Kürt unsurları bölgeden temizlemeyi hedefliyor.

Geçici konsey üyesi Nasır Çaderci;
Bu karar, bağımsızlığımızı kazanmamızı geciktirecektir.

Geçici konsey üyesi Mahmud Osman;
Türkiye'nin asker göndermesi, Irak'ın güvenliğine katkıda bulunmayacaktır. Konseyin Türk askeri gibi hayati konulara ilişkin görüşlerini ABD gözardı etti. Halk tarafından kukla gibi görüleceğiz.

Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari;
Irak'ın hiçbir komşusunun ülkeye asker göndermesinden yana değiliz.

IKYB lideri Celal Talabani;
Irak'ta hiçkimse onları istemiyor. Türk askerinin Musul ve Kerkük'ten uzak kalacağına dair garanti aldık.

Osman Öcalan;
Guardian gazetesine konuşan terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi, "Amerika'nın Türkiye istediği için bize saldıracağını, ya da Türkiye'nin bize saldırmasına izin vereceğini sanmıyorum" dedi.

Yunan Hükümet Sözcüsü Protopapas;
Irak'a yabancı asker gönderilmesi, oradaki durumu yalnızca daha da kötüye götürecek. Yönetim hemen BM'ye devredilmeli. Yabancı askerlerle hiçbir yere varılamaz. Büyük tehlike doğabilir.

KARARSIZLAR;

Washington Post;
Bush yönetimi bir Müslüman ülkeden ilk defa bir barış gücü gelmesi için Türkiye'ye telkinde bulundu. Ancak Irak'ın geçici hükümet konseyi üyelerinin Türk gücünü reddetmesi, asker konuşlandırma işlemini karmaşık hale getirebilir.

Washington Times;
Türkiye bu kez savaşta destek vermede başarısız olmasıyla gerilen ABD ile ilişkilerini kesin düzeltecekmiş gibi görünüyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır