kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

SAVAS AY


Zarifi'nin karsisi dadas hause

Ne matrak, ama ne renkli bir dunya su Istanbul dunyasi. Bakin mesela; Taksim'e yakin dar, minicik bir sokak. Ucu Parmakkapi'ya dayanan bir dehliz gibisinden uzaniyor. Ve bu kucuk sokak Insan Haklari Dernegi merkez binasini, sosyetenin 5 yildiz ugragi Zarifi'yi, simdi de Erzurumlularin actigi 5 katli Dadas Evi'ni barindiriyor kucaginda.

Herkes barisik
Sokaga girdiginde ayni anda ve yuz metrelik yurume mesafesinde sik sikidim salinan beyleri hanimlari, en pahali otomobilleri, bir protesto eyleminden kan ter icinde donen genc sempatizanlari, gozleme, ezo gelin corba, kadayif dolmasi yemeye gelen turbanli hanimlari, mutedeyyin delikanlilari gorebilirsiniz. Ve daha da guzeli; en ufak bir ariza, en ufak bir tatsizlik cikmiyor sokakta. Herkes herkesin gorusune, yasamina saygi gosteriyor, hosgorulu bakiyor. Insan bu kaynasmanin tekmil memlekete yayilmasini ne kadar da istiyor...

Saglik raporu
Saglik meselelerinde seytanin avukatligini yaptigimi soyleyen cok kisi var. Ne yapalim? Elbette birileri kral ciplak diyecek bazilarina. Bakin asagidaki veriler kendi arastirmam ya da uydurmam degil, bizzat Saglik Bakanligi'nin Yatakli Tedavi Kurumlari Istatistik Yilligi'ndan alinma 2002 verileri. Ve buna gore, son 10 yilda, bir hekime dusen nufus sayisinda azalma olurken, Saglik Bakanligi butcesinin genel butceye orani gerilemis. Ornegin; hekim sayisi 2002 sonu itibariyla 93 bin 586 bine yukselen memleketimizde, 745 hastaya 1 doktor, 392 hastaya 1 yatak dusuyor. Daha fazla detaya girmeye gerek mi var? Bu rakamlar, bu oranlar makul mu degil mi, cikip aciklasin sayin bakan. Sonrasini sonra konusalim...

Trenlerde sinema kutuphane konser
Demiryolu tasimaciligi uzerinden kamu tekelini kaldirmak uzerine dun yazdigimiz yaziya cok hos destekler geldi. Sadece yuk ve insan tasimak konusunda degil, vagonlar dolusu kultur sanat urunu tasimak ve takas etmek icin muthis bir firsat ciktigi icin seviniyor herkesler. Hele de akademili genclerden firtina gibi oneriler var. Trenleri vagon vagon boyamak, iclerinde cesitli dizaynlar yapmak, tren kutuphaneler, vagon sinemalari, tiyatrolari kurmak. Gidilecek yerlerde yore cocuklari ve genclerine 3-4 gunluk kurslar vermek ve daha turlu cesit oneri.

Sirtimizda yuk kufesi
TCDD Genel Muduru Karaman'in ise olaya bakisi elbette daha efektif daha reel. Bu gereksinmenin nereden kaynaklandigi konusunda soyle diyor "Bizim bundan maksadimiz su Turkiye'de hakikaten tasimada bir vagon ihtiyaci var, tren ihtiyaci var. Herkesin bildigi bir gercektir Su anda demiryolu ile yolculuk etmek istediginizde trenler 10-15 gun suresince dolu gozukuyor. Aslinda bu belki biraz da trenin ucuz olmasindan kaynaklaniyor ama su da gercek ki, trenin bir ozelligi de ucuz tasima imkani saglamasi. Maksadimiz Turkiye'de treni sevdirebilmek. Kaliteli trenler olusturabilmek. Bir de vagon ihtiyacimiz had safhada. Su anda Turkiye'nin bircok bolgesinde vagon bulunamiyor. Vagon uretmek, daha fazla vagon uretmek de devletin isi olmasa gerek. Yani, belki esprisi su Devlet niye vatandasin yukunu tasiyor? Vatandas kendi yukunu kendi tasisin. Devlet kendi yukunu zaten zor cekiyor. Dolayisiyla boyle bir yola girdik.

KIYMIK

TUGRULSUZ!.
Tugrul Savkay'in gidisiyle yasamin da lezzeti, tuzu biberi azalacak sanki.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir