kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Pandora'nin Kutusu

DYP yoneticilerinin itirazlarinin onunu kesmek icin en basta belirtelim; Meclis'te ucuncu bir grubun varligi iyi olurdu.

Boylece hem milli irade daha adil bicimde Meclis'e yansirdi, hem daha dengeli parlamento yapisi ortaya cikardi, hem AK Parti'nin oy oraninin neredeyse iki kati milletvekili kazandigi elestirileri azalirdi, hem de iktidar Anayasa degistirecek guce sahip olmanin dayanilmaz agirligindan (oyle ya; kullansa bir dert, kullanmasa bir dert) kurtulurdu.

Ancak sandigin vermedigi bu hakkin yargi karariyla kazanilmasini "siyaseten" pek dogru bulmuyoruz...

Bu giristen sonra, sorunun ozune gecebiliriz. Bizce, Yargitay'in DEHAP karari onune geldiginde, Yuksek Secim Kurulu'nun (YSK) Pandora'nin Kutusu'nu hic acmamasinda buyuk fayda var. Yani Yargitay kararinin secimlerin kismen ya da tumuyle iptali icin de, oylarin yeniden dagitilip Meclis yapisinin degistirilmesi icin de gerekce olusturamayacagina hukmetmeli. En azindan bu konuda karar verme yetkisini Meclis'e devretmeli.

Celiskinin bedeli
Iki nedenden oturu Pandora'nin kutusu siki sikiya kapali kalmali.

Birincisi YSK kendi "esenligini" dusunmeli. Cunku secimin veya DEHAP oylarinin iptali yonunde karar verirse, gelismelerin nerelere kadar uzanacagi belli olmaz.

Oyle ya; DEHAP'in orgutlenme eksigini kapatmak icin sahte belgeler hazirladigi, o yuzden de secime katilamayacagi donemin Yargitay Bassavcisi Sabri Kanadoglu tarafindan YSK'ya ihbar edilmedi mi? YSK bu itirazi "Gec kaldiniz, pusulalari bastik" gerekcesiyle geri cevirmedi mi? Bu, "Secim takvimini aksatmamak" mazeretine siginarak sahteciligini bile bile DEHAP'i secimlere sokmak anlamina gelmiyor mu?

YSK'nin simdi o tercihine ters dusecek bir karar almasi, kendisinin de hesap vermesini gerektirecek bir sonuc dogurur.

Zaten gerek AK Parti, gerekse CHP sozculeri bunu seslendirmeye basladilar bile. Ornegin AK Parti Grup Baskanvekili Salih Kapusuz, "Dun bu konuda karar veren YSK, bugun 'Ozur dilerim, yanlis yaptim' deme hakkini kendinde goremez" dedi. CHP Grup Baskanvekilleri Haluk Koc ve Mustafa Ozyurek ise, YSK uyelerinin istifasini, Yargitay kararini yeniden olusturulacak YSK'nin ele almasini istediler.

Ya AIHM bozarsa?
Gelelim ikinci nedene.. DEHAP davasi kolay kolay bitmez. Ic hukuk yollari tukendikten sonra sira dis hukuk yollarina gelecek. DEHAP yoneticileri dosyayi Avrupa Insan Haklari Mahkemesi'ne (AIHM) goturuyor. AIHM'de bir dava en az bir yil suruyor. YSK bu arada secim sonuclarini degistirecek veya secimin yenilenmesine yol acacak bir karar verirse, AIHM ise Yargitay kararini bozup yeniden yargilama isterse ne olacak?

Macun tupe geri sokulamayacagina, secim sonuclarinin iptali karari iptal edilemeyecegine gore, Turkiye yargi kurumunun yol actigi bir kaosa suruklenecek.

Baykal'in vurguladigi gibi, YSK'nin karari hukuki degil, siyasi olacak. Ama hic degilse yeni dertler acmasin...

Mesajlariniz icin: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir