kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

EMRE AKOZ


Lezzetin kiyilarinda

TURK VE YUNAN MUTFAGI
Girit'te tanidigim Selanikli Nikos'un restoraninda paca servisi yaptigini duyunca cok sasirdim. Nitekim 2000 yili Eylulunde gittigim Sakiz Adasi'nin Amani Koyu'nda, Turk oldugumuz ogrenilince bize hemen paca onerildi. Bizim de gercekten buyuk bir arzu ve merakla bekledigimiz paca, taslar icinde servis edildiginde, icinde bizimkinden farkli olarak iskembe de oldugunu gorduk. Corbalara, alisik oldugumuz sekilde ezilmis sarmisakli sirke sosunun refakat etmemesini ise limon sikarak telafi ettik. Bir yaz gunu bu leziz corbayi ictigimiz saat ise ogleden hemen once idi."

****

Yukaridaki satirlar Engin Akin'in, Mirsini Lambraki ile birlikte kaleme aldigi 'Ayni Sofrada Iki Ulke Turk-Yunan Mutfagi' (Is Bankasi Yay.) adli kitapta yer aliyor.

Engin hanim yemege ve sofra kulturune iliskin hobisini artik bir uzman seviyesine cikarmis durumda. Hele Ege yemekleri!.. Bu yoreye ait yitip gitmekte olan yemekleri bir antropolog gibi calisarak kayda geciriyor.

Tabii Ege deyince ister istemez Yunanistan da devreye giriyor. Siyasi nedenlerle bu iki ulus uzun sure birbirine dusmanlik besledi. Ama son yillarda bir yakinlasma ortaya cikti.

Iste Akin ile Lambraki'nin kitabi bu yakinlasmanin somut bir urunu. Kitabi okudugunuzda Turk ve Yunan sofralarinin birbirine ne kadar yakin oldugunu goruyorsunuz. Hem de gayet uc noktalarda bile... Yazimizin girisine 'paca corbasi' anekdotunu almamin sebebi de bunu gostermekti. Yani bir Turk, Yunanistan'a gitse (ya da tersi olsa)... Herhangi bir sofraya otursa... Onune gelen yemekleri kesinlikle yadirgamaz. Afiyetle yer!

****

Bu kitaptan alintilar yapmaya daha sonraki yazilarda devam edecegiz. Ama once su paca corbasi konusunu halledelim

"Gunumuzde, bircok geleneksel cesit gibi paca da artik evlerde pisirilmiyor. Oysa eskiden bir gune ismini verecek kadar ozel bir yiyecekmis. Dugunun bir ertesi gunu olan cuma gunu dugun evinde, damadin bir gun once temin etmis oldugu paca takimlarinin kullanildigi buyuk ziyafet gunune 'Paca Gunu' denirmis. Cok onemsenen bir davet oldugu icin butun davetliler o gun en degerli takilarini takarlar, 'Pacalik' denilen giysilerini giyerlermis."

Engin Akin bu satirlardan sonra Feridun Ugumu'nun tarifini veriyor ve en lezzetli paca corbasini onun lokantasinda (Hunkâr) ictigini belirtiyor.

Bu satirlara ben de imzami atarim!

200 yillik Ingiliz tarifiyle yapilan nefis visne receli
Nedenlerini bir kere daha siralamanin geregi yok. Ama sonuc ortada Osmanli-Turk mutfagi krize girdi. Bunun bir isareti de ev yapimi recellerin unutulmasi; hazir, piyasa isi, fabrika recellerinin daha fazla tuketilir olmasi.

Hatirlarsiniz, gecenlerde, "Ev yapimi recel istiyoruz" demistim burada. Recel yapma kulturunun kaybolmamasi icin bir cagriydi bu.

Hemen karsilik buldu Okurlarimizdan mesajlar geldi. Kimi annesinin mis kokulu recellerini hatirliyor, kimi bir receli nasil yaptigini anlatiyordu.

****

Beni asil saskina ceviren ise iki okurumuzun gonderdigi receller oldu. Sag olsunlar, usenmemisler, kucuk kavanozlari ozenle paketleyip kargoya vermisler.

Izmir'den yazan Mehmet Kayahan esi ve kiziyla ev yapimi receller hazirlayip sattigini belirtiyordu mektubunda. Gonderdigi recellerden bir kismini arkadaslara verdim. Merak ettigim icin uzum recelini ve cok sevdigim seftaliyi eve goturdum. Seftali receli gayet guzeldi. Uzum receli ise olaganustuydu.

****

Diger bir surprizi ise Neslihan Kozanoglu yapmisti. Neslihan hanimi ve esi (Yasemin Kozaoglu'nun babasi) Ahmet Kozanoglu'nu sosyete haberlerinden de bilirsiniz. Bakin Neslihan hanim neler yazmis

"12 senedir arazilerimi arittim ve 5 senedir ekolojik ciftlik urunleri yetistiriyorum. Hatta bir donem buradan elde ettigim gelirle talebe okuttum. Size bazi recellerimi tattirmak istedim. Bogurtlen, erik ve elma tamamen organik, sadece az miktarda seker kullandim. Visne carsi mali ama 200 senelik bir Ingiliz tarifiyle yaptim."

Ben de bu guzel jeste karsilik tadim raporunu vereyim Cekirdekleri ayiklanmadan yapilmis visne receli ve hafif mayhos bogurtlen receli cok guzeldi.

Asil muthis olani ise erikti. Icine cam fistigi ve karanfil katilmis olan erik receli, hani nasil derler, bas dondurucu bir lezzetteydi. (Ne yazik ki elmayi tatma imkani olmadi cunku yolda kapagi acilip dokulmus.)

Bazilari cok sansli oluyor Mesela Neslihan hanimin esi ve dostu olanlar!

TUGRUL SAVKAY'I UNUTTURMAYIN
Yemek, yemek kulturu, gurmelik, yemek yazarligi ve danismanligi dendi mi akla gelen ilk isim olan Tugrul Savkay (52) daha yapacagi nice is varken kalbine yenik dustu. Ben burada "Onu unutmayacagiz" gibi hamasi laflar etmeyecegim. Dogan Kitap'in yetkilileri tez elden Savkay'in pazar gunleri Hurriyet'te kaleme aldigi o sahane yeme-icme yazilarindan derlenmis kapsamli bir kitap hazirlamali. Genc kusagin onun engin bilgi ve gorgusune ihtiyaci var. Allah rahmet eylesin! (Tugrul Savkay'in az bilinen bir baska yonune yarin deginecegim.)


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir