kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

YAVUZ SEMERCI


Burasi Mus'tur ovasi bostur!

Ankara Sanayi Odasi Baskani Zafer Caglayan iyi niyetli... Burokratlari, gazetecileri Mus'a davet etti. Dogdugu topraklara vefa borcunu odemek icin birkac Mus kokenli isadamiyla birlikte cirpinip, duruyor. "Mus nasil kalkinacak?" sorusuna yanit ariyorlar. Bizi de dertlerine ortak ettiler.

Iyi de oldu. Boylece AB'ye girecegine inanan bizler, Turkiye sinirlari icinde Afganistan duzeyinde bir gelirle nasil yasandigini gormus olduk!

Turkler'e Anadolu'nun kapilarini acan (Malazgirt-Mus) bolge, devlet tarafindan unutulmus. Yasayanlar umutsuz ve mutesebbis potansiyel tasiyanlar da sadece devletten beslenme arzusunda.

453 bin kisi, kisi basina yillik 578 dolar ile yasiyor. Turkiye ortalamasi 2.500 dolarin ustunde. Butun yil Mus'un urettigi degerin parasal ederi 261 milyon dolar. Yani 3 bin kisinin calistigi orta buyuklukte bir sanayi grubu kadar deger yaratamiyorlar.

Gelirler Genel Muduru Osman Arioglu, bolgeye kamu harcamasi olarak 140 trilyon verdiklerini, karsiliginda ise sadece 20 trilyon liralik vergi hasilati elde ettiklerini soyledi.

1.350 metre rakimli Mus'un cografik buyuklugu 8 milyon 192 bin kilometre. 1 milyon 650 bin kilometrekare ile Turkiye'nin 3'uncu buyuk ovasina sahip.

Buna ragmen ovanin sadece yuzde 40'i sulanabilmis.

Devlet, hali hazirda parasal degeri 974 trilyon lira olan 390 projeyi ustlenmis durumda. Projeler kor, topal yuruyor. Ama bir tanesi var ki, aslinda tarimsal uretim icin olmazsa olmaz anlam tasiyor Alparslan 2 Baraji. Bu baraj bitirilebilirse, ovanin tamami sulanabilecek. Tarim Bakanligi Mustesari Hasan Huseyin Coskun'un verdigi bilgiye gore, Turkiye'nin en verimli aycicegi bu ovada yetistirilebiliyor (Trakya'ya gore yuzde 15 fazla verim elde ediliyor.) Ova, misir uretimi icin ideal. Bu iki urunde Turkiye'nin ciddi aciklari var. Misir ve aycicek acigini kapatmak icin her yil 300 milyon dolarlik ithalat yapiyoruz. Buna karsilik ovayi bos birakip, Mus'u Afganistan duzeyine indiriyoruz. Neresinden bakarsaniz bakin aptallik...

Bu nedenle Coskun'un su tespitine katiliyorum "Once topragin sorununu cozmeliyiz. Tarimsal egitim vermeli, verimi 3 kat artiran sulamayi becermeliyiz. Sertifikali tohum kullandirmali ve yeterli vasiflara sahip gubre kullanmaliyiz."

Mus'un kalkinmasi icin ter doken Caglayan ne kadar tatmin oldu bilmiyorum. Ama kendisine "Yakinimi su ise yerlestirmek icin yardim eder misin?" diye gelen onerilerden bayginlik gecirdigine sahit oldum. DPT, Hazine, Tarim Bakanligi ve Sanayi Bakanligi mustesarlarinin da "Devlet isyeri acsin" talepleri karsisinda sasirdiklarini soylemeliyim.

Elektrik satis rakamlari da carpici. Yillik tuketim 130 milyon kilovatsaat duzeyinde (sanayilesmis bir ilcenin aylik tuketimi kadar). Bu tuketimin yuzde 60'ini kacak kullaniyorlar. Faturali kullanilan elektrigin ise ancak yuzde 40'i tahsil edilebiliyor. AKP Mus Milletvekili Medeni Yilmaz, 37 yil once Varto depreminin yaralarini sarmak icin yapilmasi gereken 2 bin konutun insaatinin devam ettigini soyledi. Sizin anlayacaginiz, devlet Mus'u hatirlamak icin hic acele etmiyor! Bu nedenle Caglayan ve arkadaslarinin attigi bu adimi olumlu karsilamak gerekiyor.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir