kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

UMUR TALU


Vallahi, aslinda, simdi bu secim...

"Demokrasisi saibeli ulke" sifati hep ustumuze yapisik kalmisti.

Silkelemeye cabalarken, "secimi ve Meclis'i saibeli" hale gelmek gercekten aci. Fazla uzulmeyelim. "Dunyanin efendisi" ABD bile, saibeli bir secimin galibiyle yonetiliyor.

****

Ne var ki "garabet" daha derin.

Simdi secimin ustune dusen golgenin aktoru kim? DEHAP.

DEP, HEP, HADEP... Hep kapatilmis, hatta sonuncusu secimden hemen once. DEHAP olup secime girmis.

Girmis de ne olmus?

Aldigi yaklasik 2 milyon oy cope gitmis.

Hele hele, bu oylarin agirlikli olarak "bolgesel" oldugunu dusunurseniz.

Dusunmenize de gerek yok, zaten oyle...

Belki hic saglikli degil, ama oyle...

Ozellikle bir bolgede yasayan, "mozaik" icinde belli bir etnik kimlige sahip olan insanlarin oylari cope gitmis.

Sandiga gitmisler, oy vermisler ve baraji gecemeyen diger partilere oy veren diger secmenlerinki gibi, onlarinki de dogrudan cope gitmis.

Hayir!

Cope gitmemis.

Secim sistemi ve baraj uyarinca, baskalari o copleri karistirmis, o oylari almis, dolayli olarak kendi hanesine yazmis ve o sayede, hak ettiginden fazla milletvekili cikarmislar.

Milyonlarca insanin kendi istedikleri temsilcilerin secilememesi yuzunden, bir parti tek basina iktidar, bir parti tek basina muhalefet olmus.

****

Buraya kadar olup biten her seyi, yani yuzde 10 baraj yuzunden bu kadar oyun yanmasini, yanmak bir yana, baskalarinin hanesine yazilmasini, Turkiye'de milyonlarca insanin, sandiga gittikleri halde parlamentoda temsil edilmemesini filan "adil" buluyorsaniz...

O zaman, yalniz bugunu tartismakla yetinebilirsiniz.

Ya, piyasalar gibi dusunup su anda herhangi bir basagrisi olmasindan nefret edersiniz...

Ya, daha radikal olup silbastan secim istersiniz.

Tabii ara formuller de sacildi ortaliga Baraja yazilan toplam oyun dusmesiyle, DYP'nin Meclis'e 64 milletvekili sokmasi... Yerel secimlere ilistirilmis ara secim vesaire.

****

Lakin, durumumuz ozetle sudur Aslinda, secmenin yarisinin tercihlerini, dolayisiyla temsil imkanlarini cope atan, baskasi adina gasp eden, "adil" olmayan bir secimin neticesinde "adalet" ariyoruz.

Hukukcular, hakli olarak kanunlara bakiyor... Ki, onlarla bile ne yapilmasi gerektiginde anlasamiyoruz. Oysa, kanunlar cercevesinde "adalet" tecelli ettirmeye calisirken, hep asil "adalet" hissini, asil adalet fikrini, asil adalet ihtiyacini iskaliyoruz.

Guclu tek parti iktidarina, iki partili sisteme yol acsin, bu arada farkli sesleri, farkli egilimleri parlamentoya sokmasin diye dayatilan ve merkez saga adanan bu barajli sistem sayesinde...

Yillarca, tam tersine, sadece ikili, uclu koalisyonlar mumkun oldu.

Son secimde tam istenen olmustu ki, bu kez, o barajlari kurmus olanlarin hic hoslanmadigi bir tek parti iktidari ortaya cikti.

Yillarca, yuzde 10 barajli sistemi adil bulmayanlar, kazanacaklari ya da kazandiklari sirada nedense adil bulur oldu.

Sonunda, sistemin icindeki basit bir ariza, sigortalari attirdi.

****

Eminim, yine isin ozu ustune fazla bir sey konusulmayacak. Adaleti sadece kara kuru kanunlarda arayacak, cikan sonuclari isimize geldigi gibi yorumlayacak, kendimizi odak alarak temennilerde bulunacak...

"Asil adalet"in, asil "demokrasi ve hukuk kulturu"nun daha derin bir sey oldugunu dusunemeyecek, yuzeylerde kulac atmaktan hic sikilmayacagiz.

Not Liseden agabeyim, universiteden arkadasim, sonra da hep dostum Tugrul Savkay icin bir yazi olmaliydi bu kosede. "Guncel, gundelik, gundem" olan geldi, yuregimdeki o yaziyi da simdilik oldurdu. Olum, oldurmek istesek de hep yakinimizda. Ya bir yakinimizin yakasinda ya da sen, sakrak, hayat dolu bir Tugrul'un 52 yas kalbinin bir kosesinde. Yakinlarinin, Hurriyet'in, mutfaklarin, baglarin, saraplarin, zeytin agaclarinin, hayatin basi sagolsun.

Mesajlariniz icin: utalu@turk.net

Fax: 212 280 05 51 Tel: 0 537 660 71 21


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir