kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

NECATI DOGRU


Dost dogalgaz iniyor! Rus kazigi ne olacak!

Cevre dostu, doga dostu, insan dostu dogalgaz! Eger yasamlarina son vermeye karar verirlerse, yuzu hicbir zaman gulmeyen, manasiz seylerle kendini yiyip bitirenlerin de dostu dogalgaz.

Mavi akim...

Beyaz enerji...

Temiz kazik...

Ayni kaynaktan pompalanan ve ayni borudan ulkemize gelen Rus dogalgazinin buyuk bolumunun, icine rusvet kokusu sinmis anlasmalarla "cift fiyata" satilmasina imkan taninmasi, Ankara, Istanbul, Eskisehir, Bursa, Izmit Belediyeleri'nin dogalgazi halka ve sanayiciye "kazigin da kazigi cok yuksek hizmet bedeli alarak" sunmalari yuzunden dost dogalgaz, dusman gorunmeye baslamisti.

Dost diye gelmisti. Dusmanca fiyata cikti.

Basbakanimiz mujdeledi!

Dogalgaz iniyor.

****

Ekim ayinda konutlara verilen dogalgazin metrekup fiyati yuzde 8.2, fabrikalara satilan dogalgazin fiyati da yuzde 7.2 oraninda dusurulecek. Zaten Mayis ayindan beri dusuyordu. Dogalgazi Rusya'dan, Iran'dan ve diger kaynaklardan alip Belediye Sirketlerine satan BOTAS, mayistan beri metrekup fiyatlarini her ay indiriyor, IGDAS, EGO, ESGAZ, BURSAGAZ, IZGAZ da indirimi halka ve sanayiciye yansitiyordu.

Mayis'tan bu yana...

Dogalgaz yuzde 25 ucuzladi.

Cunku yilbasinda varili 35 dolar olan ham petrol, dunya piyasalarinda varili 25 dolara inmis, petrolu satin almak icin odenen dolarin lira karsiligi da yuzde 20 gerilemisti.

Gazin ucuzlamasi normaldi.

Bu fasildan...

Benzinin de...

Mazotun da...

Fuel oilin de...

Ucuzlamasi gerekirdi.

Onlar ucuzlamiyor.

Basbakanimiz, "Benzin de, mazot da fuel oil de ucuzlayacak mujdeleri" veremiyor. Nicin? Ham petrol varil fiyatinin 10 dolar birden inmesi ve dolarin yuzde 20 gerilemesinden dogan avantaj, benzini, mazotu, fuel oili, gazyagini, asfalti satan KIT'lerin gelirinin artmasina destek oluyor, bu destek de su unlu "faiz disi fazla hedefinin" tutmasina ve Hukumet'in IMF karsisinda basarili gorunmesine yariyor.

****

Varsin yarasin.

Sonunda ekonominin lehinedir.

Ancak Basbakan'in "benzini, mazotu, fuel oili, gazyagini da dusurduk" diye ovunmesini, sevinmesini, gerinmesini, boburlenmesini bekledik, olmadi. Bu arada dogalgaz konusunda Enerji Bakani, "Ruslar'in ayni borudan ayni gazin buyuk bolumunu bize cok yuksek fiyata sattiklarini ve bu kazigin mutlaka onlenecegini" soylemisti.

Ne oldu?

Unutuldu?

Gercekte Ruslar'in attigi bir kazik yoktu da Turkiye-Rusya iliskilerini bozmak isteyenlerin tuzagina mi dusuldu? Yoksa boyle bir kazik var da "hala yerli yerinde" durmakta midir?

Obur kazik duruyor.

Koklenmis duruyor.

Oldugu gibi...

Enerji Piyasasi Duzenleme Kurulu, Kayseri, Konya, Erzurum, Corlu'da dogalgaz dagitim ihalesi acti. Ihaleye girenler dogalgazi Botas'tan alip halka; Kayseri'de metrekupu 0.7 cent, Konya'da metrekupu 0.6 cent, Erzurum'da metrekupu 0.4 cent, Corlu'da metrekupu 0.3 cent kâr koyarak satmak uzere teklif verdiler. Oysa Istanbul'da IGDAS, Ankara'da EGO, Eskisehir'de ESGAZ, Bursa'da BURSAGAZ, Izmit'te de IZGAZ yillardir vatandasa dogalgazi metrekup basina 4.5 cent kâr koyarak sattilar. Bu hesapla halktan yilda 60 milyon dolar fazla aldilar. Ne yaptilar bu parayi? Hukumet bu hesabi da sormuyor?

Neden?

Ciddi bir nedeni olmali.

Mesajlariniz icin: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir