kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

HINCAL ULUC


At gozluklerini atin dostlarim..

Pazar.. Art Istanbul'un son gunu.. Hem tablolarimi alabilmek, hem bir daha gorebilmek, yeni kesiflerde bulunmak icin Lutfi Kirdar'in, Art Istanbul'un yolunu tuttum. Iyi ki tutmusum.. Oyle guzel anlar yasadim ki..

Bu defa rahat dolasamiyorum.. Ikide birde yolum kesiliyor..

Dunya sekeri bir cift mesela..

"Hincal Bey, sizi okuduk da geldik.. Oyle harika bir gun geciriyoruz ki.."

Bir genc kiz.. Bir yalniz delikanli.. Laflar hep ayni.. "Sizi okuduk da geldik.."

Bir yazar icin daha buyuk mutluluk ne olabilir ki..

..Ve de.. Sanatcilar.. Kendilerinden soz ettigim sanatcilar.. Asil opulesi eller onlarda.. Asil tesekkurler onlara.. Bu guzellikleri yaratanlar onlar.. Bize bu guzel duygulari verenler onlar.. Nasil sariliyorlar ellerime, tesekkur icin.. Bir tanesi "Eve gittim, hungur hungur agladim" dedi..

Iki satir yazinin yarattigi heyecana bakin..

Bakin dostlarim benim.. Bakin meslekdaslarim benim.. Bakin tum kose yazarlari.. Bakin da, su at gozluklerinizi atin artik.. Dunyaya, sadece kendi kurdugunuz daracik acidan degil, 360 derece bakin..

Bakin neler var gorulecek, bakin neler var yazilacak..

Yok canim uzman olmaniz gerekmez.. Gazeteci olmaniz yeterli..

Ben resim, heykel, seramik uzmani miyim?. Guzelligin uzmanligi mu olur?.. Ya da duygunun.. Gidiyorum, goruyorum, hissediyorum. Bunlari yaziyorum iste.. Ve de sirf bunlari yazdigim icin insanlar etkileniyor..

Ama niye sadece ben?..

Niye mesela bir Guneri Civaoglu, Bir Hasan Cemal, bir Ertugrul Ozkok, bu guzellikleri gormez, yazmaz?.. Ellerini, gozlerini kim bagliyor?..

Gazetelerimizde sanat sayfalari, sanat yazilari olmayinca, kose yazarlarina, bas yazarlara ilave gorevler dusuyor ulkemizde..

Marifet iltifata tabi.. Peki kim iltifat edecek bu sanatcilara o zaman?..

Ben her yere yetismeye calisiyorum.. Mumkun mu?.. Daha bu Art Istanbul'da her yere yetisemedim.. 150 galeri, 300'e yakin sanatci, binlerce eser.. Hangi birine yetiseceksin?.. Hadi yetistin, kacini kosene sigdiracaksin?..

Suleyman Saim Tekcan "Ne guzel ozetlemissiniz" dedi.. Guzel mi bilmem.. Ama ozet.. Daha uzun yazacak yerim yok ki?.. Oysa mesela Dogan Hizlan, mesela Hakki Devrim kimbilir nasil yazarlardi, Suleymanname'yi.. Ya da Murat Bardakci.. Avni Ozgurel..

Elestiriler de mirildanma halindeydi, yazilarimda.. Soyut resme fazla ilgi gostermemisim..

Ben elestirmen, ben resim uzmani degilim ki.. Ben vatandas Hincalim.. Arti gazeteci.. Oyle olunca, binlerce resim arasinda kendi ilgimi cekenleri, kendi hoslandiklarimi yazmam dogal.. Kaldi ki, bu sutunlarin okurlari, benim kavramsal sanata nasil baktigimi da bilirler..

Ben insanlari oraya yonlendirdim. Bir defa gitsinler, kendi zevklerine, anlayislarina uygun bir sey nasilsa bulacaklar.. Her zevke gore sanat sergileniyor cunku..

Ben figuratif resmi seviyorum kesin.. Ama Gurhan Yucel'i de seviyorum mesela.. Resminde ne var, belli degil.. Ama resmin butunu hosuma gidiyor. Onun icin aldim, onun icin duvarima astim.. Hem de Fikret Otyam'in o dunyalar guzeli, Guney Dogu kizlarinin yanina..

Bu sergiden bir Paolo Bigazzi aldim, bir de Fahir Aksoy.. Aralarinda daglar kadar fark var.. Bigazzi muhtesem bir Ayasofya resmetmis.. Aksoy'da bir cocugun hayal dunyasi, kar manzarasi var, icinden trenler gecen.. Bu ikisine de bayiliyorsam, yelpazem hayli genis demektir.. Zaman icinde daha da genisleyecegine inaniyorum.

Gazanfer Gur ile konustuk, ayrilirken..

"Bu ikinci Art Istanbul'da, gecen yila gore cok daha fazla tablo satildi" dedi.. Bu harika bir gelisme..

En son Faruk Cimok'a ugradim, su anda calisma masamin tam karsisinda duran Eyup Sultan'da guvercinler ressami.. Tesekkur icin.. Cimok, Art Istanbul'a en cok eserle katilan sanatci.. Baktim hepsinin altinda bir kirmizi nokta.. Cimok satis rekorlari kirmis..

Istanbul'u resmeden Bigazzi'nin de nerdeyse tumu satilmis..

Somut resmin tek meraklisi ben degilim yani..

Soyutcular sabirli olsunlar.. Basamaklari yavas yavas cikacagiz..

..Ve de Kerim.. Buyuk Kerim..
Tiyatro deyince ilk aklima gelenlerdendi.. Bana tiyatroyu sevdiren, daha 15 yasinda Devlet Tiyatrosu kuyruklarina dusuren.. Yaa.. Bir zamanlar sabah beste kalkardik, bir hafta sonrasina bilet almak icin.. Oyleydi tiyatro..

Harika oyunu mu etkilerdi beni, yoksa olaganustu tonlamalarla kullandigi, hala kulaklarimdaki sesi mi bilemem..

Bildigim Kerim Afsar, devlerindendi tiyatronun.. Unutulmazlarindan.. Iki yil evvel Antalya Festivali onu hatirlamis, "Omur Boyu"odullerinden birini vermisti. Orda karsilasip iki dakika kucaklasmistik, Esin Afsar'in bir zamanlardaki kocasi, Pinar Afsar'in babasi ile..

Ben Kerim deyince Gergedan'i hatirlarim hep.. Olaganustu idi.. Ve de Kuheylan tabii.. Konservatuar o sene muthis bir genc mezun etmisti.. En buyuk usta ile en genc karsi karsiya idiler.. Kerim'in karsisinda daha ilk oyununda ezilmeyen o gence de hayran olmustum. Turk tiyatrosu bir buyuk oyuncu daha kazaniyordu, hissetmistim.. Ama para, o gencin yolunu cok baska yerlere surukledi.

M.Ali Erbil, o dunya capinda olacak sanatci, simdi saklabanlik yapiyor, ama cok kazaniyor. Ne denebilir ki?..

Ve de ben Kerim deyince "Efendiler" deyisini hatirlarim hep..

TRT, Buyuk Nutku, "Arkasi Yarin" biciminde sunuyor, her gece bir bolumu Kerim okuyordu, "Efendiler" diye baslayarak.. Kerim'i dinlemek icin radyo basinda toplanir olmustuk, milyonlar..

Modern Folk Uclusu konserlerinde Ataturk'un bir deyisini kullanmaya karar verdigimizde hemen Kerim'e kosmustuk.. O ses Ataturk ile ozdeslesmis cunku halkin kulaginda.. "Severek" dedi.. Girdi studyoya okudu.. Kimbilir o band hala Ahmet Kurtaran'in koleksiyonunda vardir.

Ali'nin cevabi..
Ali Kocatepe bana yanit vermis.. Ama Yeni Asir'daki kosesinde.. Okur ve tirajlar farkli.. Orada kalmasina gonlum razi olmadi.

Efendim, Ask Dedigin Laftir, sarkisini birlikte yazmisiz meger..

Ve de Kucuk Bir Ask Masali'nda benim katkim bir cumlelikmis..

Dahasi.. Ben soz etmemistim. Tamamini yazdigim "Bu Bahar Baska Bahar" sarkisinin sozlerinin de meger sadece nakarati bana ait, gerisi Ali'ninmis..

Okurken sasmadim.. Guldum..

Ali bir narsisttir.. Kendini ve adini gormeye bayilir. Bir de keseri hep kendisine yontmayi cok iyi bilir..

Cani oyle istedigi, isine oyle geldigi icin oyle hatirliyor.. Ve de su siralar Sezen'e cok muhtac oldugundan, ona yaranabilmek icin, beni harcamaya kalkiyor. Neler yazmis, nasil yazmis, inanamazsiniz..

Eh.. Ali'dir, ne dese yeridir..

Benim meslegim yazarlik.. Yazmak isim.. Neyi yazip, neyi yazmadigimi cok iyi bilirim.. Yazdigim her seye de sonuna dek sahip cikarim.. Eger Ali'nin dedigi gibi, kucuk katkilarim yuzunden sahiplenmeye kalksaydim, bugun altinda "Soz Ali Kocatepe" yazan onlarca sarkinin altinda, benim de adim olurdu.

Ali'nin isi sovmenlik.. O da sovunu yapar.. Simdi yaptigi gibi..

Gel dosta gidelim gonul..
"Bu ne ukalalik" diye firca atmistim, Tugrul'a.. Son yillarda zeytinyagi isine el atmisti. Hatta uretmeye baslamisti. Oyle iddialiydi ki, adini vermisti.. Ve de adini verdiklerinden bir seti bana yollamisti.. "Tugrul Savkay I, II ve III.."

I numara, yani en ekstra yag, satisa cikmazdi. Hatta evden cikmazdi. Cunku cok az olurdu, genelde de patronun evinde tuketilirdi. II numara, ese dosta dagitilacak kadar olurdu. III numara siselenir ve piyasaya surulurdu ancak.. Bana yolladigi sette iste bu I ve II numaralar da vardi. Yaninda da Ingilizce bir brosur.. Ona kizmistim.. "Turkcesini hemen yolluyorum" dedi.. Tugrul'un hemeni 3 ay.. Ben de hemen yazmaya karar verdim.. Masamin uzerinde dosya.. Ama gunluk konular o kadar one geciyor ki, zeytinyaginin cok merakli oykusune bir turlu sira gelmiyor..

Artik gelir mi bilmem..

Tugrul Savkay oldu..

En hayat dolu adam oldu. Yasamin tadini en guzel cikaran adam oldu.. Ercan'dan sonra bir harika Gelisimci daha gitti.

Sabah ise geldim, Yasemin mosmor oturuyor.. Belli, bir tatsizlik var.. Ama bu aklima gelmez..

"Tugrul olmus" dedi, hickirarak..

Kalp.. Korolasi kalp, genc yasta almis goturmus Tugrul'u.. En son, yazdim ya bu kosede.. Gencler arasi bir yemek yarismasi jurisinde beraberdik.. Nasil keyifli, nasil neseli bir gundu, Tugrul'la olan her gun gibi.. Onun sakalarina benim kahkahalarim karismisti. Genclerin arasinda olmaktan ne kadar mutluyduk.. Kimin aklina gelir ki son bulusmamizmis..

Yemek dunyasi en gurmesini, basin dunyasi en iyi yemek yazarini, bilim dunyasi en uzman yemek hocasini kaybetti.

Benim..

Benim en iyi dostlarimdan biri daha gitti..

BIZIM DUVAR
TSE mankenlere de boy standardi getiriyor.

Desenize kisa olanlar boyunun

olcusunu alacak.

Unal Turgut

TEBESSUM
Para aski satin alamaz ama cok sey halleder.

Onassis Kanunu

SEVDIGIM LAFLAR
Hayal etmek bilgiden daha degerlidir.

Albert Einstein


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir