kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


YSK'nin ilke kararlari

Yargitay'in dun DEHAP kararini oy birligi ile onamasi sonrasi simdi top Yuksek Secim Kurulu'nda.

Yargitay'in karari sonrasi her zaman oldugu gibi siyasiler konuya yine kendi cephelerinden bakmayi tercih etti.

AKP ve CHP'ye gore yargi ve secim surecleri ayri degerlendirilmeli.

DYP'ye gore ise iki surecin birbirinden kopmasi olanaksiz.

YSK Baskani Tufan Algan ise bugunun gelecegini gorerek, bir ay kadar once bu sutunda, "Konunun tartisilmasi gerektigini" soyluyordu.

Algan, konunun kamuoyunda tartisilip bir noktaya gelmesinin kendileri acisindan da yararli olacagini o tarihte vurgulamisti.

Baskan Algan, bunu soylerken, "Yargitay'in alacagi kararin kendilerini baglayacaginin" da altini cizmisti.

YSK ilkeleri
Yuksek Secim Kurulu, muhtemelen DYP'den gelecek basvuru dogrultusunda konuyu ele alacak.

YSK'nin bu konuda nasil bir karar alabilecegine gelince... Bugunden kestirmek cok zor. Ancak, YSK'nin gecmiste aldigi kararlara bakildiginda bir egilim ortaya konulabilir.

Iste YSK'nin, 1961 yilindan bu yana aldigi prensip kararlarindan bazi ornekler

* Kanunsuzluk-tam kanunsuzluk halleri; iddia ve itirazlarin suresine bakilmaksizin ve secimlerin kesinlesmesinden sonra dahi T.C. Anayasasinin 79. maddesinin verdigi gorev sebebiyle Yuksek Secim Kurulu'nca her zaman ele alinip karara baglanabilir. (YSK ilke karari 2173)

* Maddi hataya dayali oldugu bilahare anlasilan Yuksek Secim Kurulu karari her zaman kaldirilabilir. (YSK ilke karari 2535)

* Hukuken yok sayilmasi gereken bir islemin yapildigini YSK ogrendigi takdirde, itiraz surelerinin gecmis olup olmadigina veya itirazin belgelere dayanip dayanmadigina bakilmaksizin itirazi inceleyerek bir karara baglamasi gerekir. (YSK ilke karari 1582)

* Kanunun on gordugu sartlari yerine getirmedigi icin secimlere giremeyecek bir siyasi partinin secimlerden once yapilan itirazin kesinlesmesi sonucu secimlere girmesi bu parti adaylarinin secilmesinin gecerli olmasi sonucunu dogurmaz. Kamu duzenini ilgilendiren hususlar secimden sonra dahi itiraz yoluyla ileri surulebilir ve incelenebilir. Bir siyasi partinin secimlere girmesi ve kazanmasi hali dahi bu hususun itiraz yoluyla incelenmesine engel teskil etmez. Siyasi partiler yasanin ongordugu sartlari yerine getirmeden secimlere katilamazlar. Bu konuda verilen kesin karar, secimlerden sonra ayni hususun ileri surulmesine engel teskil etmez. (YSK ilke karari 1172)

YSK'nin yukarida sayilan ilke kararlarina ve Baskan Algan'in bu sutunda yer alan sozlerine bakildiginda, Yargitay'in aldigi karar dogrultusunda hareket edecegi soylenebilir.

Iki surec ayri mi?
Adalet Bakani Cemil Cicek ve AKP Grup Baskanvekili Salih Kapusuz'a gore ise durum daha farkli.

Yargitay'dan kararin ciktigi dakikalarda toplanan Bakanlar Kurulu sirasinda Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in dar bir kadro ile yaptigi degerlendirme sonucunda varilan gorus soyle

"Yargi sureci ile secim surecinin birbirinden ayrilmasi gerekir. Bu iki surec birbirinden farklidir. 2-3 kisinin yaptigi sahtekarlik dolayisiyla butun bir surec yok sayilamaz. Secimlerin sonuclari kesindir. Degistirilemez. Degistirilmek istenirse de AKP yuzde 50 ile tekrar gelir..."

Bakanlar Kurulu toplantisindan sonra konustugumuz Bakan Cicek'in vurguladigi bir baska nokta da soyle

"DEHAP'in oylarinin iptali durumunda, o oylarin DYP'ye gelecegi ne malumdu? DEHAP secime sokulmasaydi, oraya oy verenler DYP'ye yonelecek miydi?"

Cicek, YSK'nin secimleri toptan iptali yoluna gidecegine inanmiyor.

AKP ve CHP'den milletvekili dusurerek bunun DYP'ye verilmesinin de dogru hukuki bir karar olmayacagi inancinda.

Mesruiyet tartismasi
Her ne olursa olsun, bugunku noktada AKP, kendisinin taraf olmadigi bir olayla ilgili olarak konunun muhatabi durumuna geldi.

Surece hicbir katkisi olmadigi halde tartismanin odagina tasindi.

Daha da onemlisi bugunden itibaren YSK ne karar alirsa alsin, AKP'nin milletvekili sayisi da Meclis'ten cikardigi kanunlarin mesruiyeti de tartisilir olacak.

Bu tartismanin sonuclanmasi ise ancak mart ayinin sonunda yapilacak yerel secim sonuclari ile bitecek veya daha da siddetlenerek surecek...


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir