kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Kur dullosu

Ekonomik Sorunlari Degerlerdirme Toplantisi'nda kur tartisildi, Serdengecti, elestirileri yanitladi, 'dalgali kura devam' mesaji verdi

Tuzmen
TL asiri degerli. Dis ticaretin kendi ayagina kursun sikmayalim. Suni kopuk cok once alinmaliydi. Belki 2003'u kurtarabilirsiniz ama 2004'te vergi alacak firma bulamazsiniz.

Satici
Sureyya Bey'i bir ogretmen edasiyla dinledik. Bize 8 aydir yaptiklarini anlatti. Vaktimiz gecti. Ekonomi universite siralarindan iyi gorunebilir ama gelin reel sektoru dolasalim.

Serdengecti
Kur politikasinda bandi tartismak faydasiz.

Bir ulke doviz rezervlerini kredi olarak kullandiriyorsa o ulkenin kurtulus yoktur. Doviz rezervlerimizin daha artmasi lazim.

Piyasalarin merakla bekledigi Ekonomik Sorunlari Degerlendirme Kurulu (ESDK) "kur duellosu"na sahne oldu. Devlet Bakani Kursad Tuzmen ve TIM Baskani Oguz Satici'nin elestirilerine hedef olan Merkez Bankasi Baskani Sureyya Serdengecti gerek kur politikasi gerekse ekonominin gelecegine iliskin kritik mesajlar verdi ve "Bant icinde kuru tartismak faydasiz" dedi. 4 saat suren ve Devlet Bakanlari Ali Babacan, Kursad Tuzmen, Adalet Bakani Cemil Cicek, Sanayi Bakani Ali Coskun. TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, ASO Baskani Zafer Caglayan, TIM Baskani Oguz Satici, isadami Abdulkadir Konukoglu'nun ve burokratlarin katildigi toplanti kur tartismalarina sahne oldu.

BASKAN'DAN KESKIN SOZLER
Serdengecti; enflasyonun , 30 yildir Turkiye'nin en buyuk sorunu oldugun anlatarak basladigi konusmasinda, fiyat istikrarinin herhangi bir gerekceye feda edilmemesi gerektigini belirtti ve soyle devam etti "Neden fiyat istikrari? Cunku, fiyat istikrari olmadan surdurulebilir buyume olmaz. Enflasyonla mucadele hepimizin sorunu. Bu noktada is adamlarimiza onemli gorevler dusuyor. Neden dalgali kur? Eski kur rejimi coktu. Aslinda dalgali kura beklenmedik bir anda gectik. Sabit kurun cok ciddi tahribati oldu. Simdi bunu onarmaya calisiyoruz. Dalgali kura gectigimiz 2001 yilindan bu yana 5 kez kriz yasadik. 6.'ncisi da olabilir. Ama boyle bir durum gorunurde yok. Asil kriz, programi uygulamazsak cikar. Merkez Bankasi, Irak Savasi'na ve sonrasindaki gelismelere hazirlikli miydi? Evet. Ornegin, 25 Nisan'da faizleri dusurduk. Bazilari, erken diye bizi elestirdi."

Serdengecti daha sonra, su mesajlari verdi

1- Kur politikasinda bandi tartismak faydasiz

2- Bir ulke doviz rezervlerini kredi olarak kullandiriyorsa o ulkenin kurtulus yoktur. Doviz rezervlerimizin daha artmasi lazim. Turkiye'nin onemli miktarda borcu var. Basimizin agrimamasi icin guclu rezerve ihtiyac duyuyoruz

3- Su anda Merkez Bankasi zarar ediyor. Son 5 ayda 8.5 milyar dolar aldik. Bunun adi sterilizasyondur.

4- Onumuzdeki donemde de faizler dusmeye, Merkez Bankasi doviz almaya devam edecek.

Serdengecti'ye en sert elestiri, TIM Baskani Oguz Satici'dan geldi. Satici, "Sureyya Bey'i bir ogretmen edasiyla dinledik. Bize 8 aydir yaptiklarini anlatti. Yeni bir sey soylemedi. Vaktimiz gecti. Ekonomi universite siralarindan iyi gorunebilir ama gelin birlikte reel sektoru dolasalim. Merkez Bankasi'ni kimse tabu haline getirmemeli. Biz oldukten sonra bir sey yapamazsiniz. Merkez Bankasi seffaf olmali" dedi.

Devlet Bakani Kursad Tuzmen de Serdengecti'ye yuklendi ve su noktalara isaret etti

"TL asiri degerli. Dis ticaretin kendi ayagina kursun sikmayalim. Suni kopuk cok once alinmaliydi. Belki 2003'u kurtarabilirsiniz ama 2004'te vergi alacak firma bulamazsiniz. TL bu kadar cazip yatirim araci olmaktan cikarilmali. Buradan soruyorum. Merkez Bankasi neden Nisan ayinda 50 milyon dolar alima basladi da 1 milyar dolar almadi. Neden son 1 ayda 3 milyar dolar aldi?"

Serdengecti ise elestiriler uzerine soz alarak, Tuzmen'e, "Bilgileriniz yanlis" dedi. Tuzmen ise "Bilgilerim dogru" diyerek tezinde israr etti. Merkez Bankasi Baskani, Satici'ya ise "Bana sorarsaniz faydali bir toplanti oldu. Vakit bosa gecmedi. Merkez Bankasi seffaf bir kurumdur. Bilgilerini saklamaz" yanitini verdi.

Serdengecti, "Dolari 1.6 milyon lirada tutsak daha iyi olmaz miydi? diye soran is adami Abdulkadir Konukoglu'na ise dolayli bicimde "Katiliyorum" demekle yetindi.

ESDK'dan 5 karar cikti
* Sicil affi tasarisi hazirlandi, en kisa zamanda hayata gecirilecek. Esnaf icin yeniden "dukkana donus" imkani saglanacak.

* Programa tavizsiz devam edilecek.

* Dalgali kur rejiminden geri adim atilmayacak.

* Ureticilerin girdi maliyetlerini dusurebilmek icin enerjideki dolayli vergiler ve elektrikten alinan TRT payi yeniden gozden gecirilecek

* Istihdamin tesviki icin Gelir Vergisi ve sigorta primlerinde indirim imkani arastirilacak

Okan MUDERRISOGLU


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir