kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Karakisa yuzde 25 avantajli giriyoruz

1 Ekim'den itibaren konutlara verilen dogalgazin fiyati yuzde 8.2 ucuzlayacak. Boylece karakisa girmeden BOTAS'in KDV haric satis fiyati 207 bine inmis olacak

Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in onceki gun dogalgaz fiyatlarinin konutlarda yuzde 8.2 inecegini aciklamasi, vatandasin yuzunu guldurdu. Karakis daha yuzunu gostermeden gelen bu indirimi basta IGDAS olmak uzere dogalgaz dagitim sirketlerinin de birebir fiyatlarina yansitmasi bekleniyor. Bu da halen Istanbul'da KDV haric 330 bin 839 lira olan dogalgazin metrekup kullanim fiyatinin 276 bin 170 liraya dusmesi demek. 1 Ekim'den itibaren yururluge gecmesi beklenen indirimle birlikte vatandasin cebinden metrekup basina 24 bin lira daha az para cikacak.

MEVZUAT OYLE DIYOR
Aslinda soz konusu indirim tamamen mevzuata dayali bir gelisme. Cunku dogalgaz tarifesi ile ilgili mevzuatta fiyata etki eden uc temel unsurdan soz ediliyor. Bunlar sirayla soyle Petrol ve petrol turevlerinin fiyatlari, doviz kurundaki degisim ile toptan esya fiyat endeksindeki hareket.

Son donemde her uc kalemde de ciddi bir dusus yasaniyor. Yani BOTAS keskin bir dusus gosteren kur ve petrol fiyatlarini mevzuat geregi zaten yansitmak zorundaydi. Kurumun bu konudaki calismalari surerken Basbakan Erdogan mujdeyi erken verdi. Basbakan, dogalgaz fiyatininkonutlarda yuzde 8.2, sanayide ise yuzde 7.2 oraninda inecegini acikladi.

1 Ekim'den itibaren uygulamaya gececek indirim ise kurdaki dususun vatandasin cebini nasil isittigini ortaya koyuyor. Cunku BOTAS'in dogalgaz dagitim sirketlerine KDV haric metrekup satis fiyati mayis ayinda 277 bin 275 liraydi. 1 Eylul'e kadar bu rakam 226 bin 230 liraya geriledi. Son indirim ile bu rakam 207 bin liraya kadar dusmus olacak. Boylece mayis ayindan bu yana dogalgazin metrekup fiyati yuzde 25 gerilemis olacak.

IGDAS'in tarifelerine baktigimizda benzer bir gelismeyi de orada goruyoruz. 1 Mayis'ta konutlara dogalgazi KDV haric 367 bin 185 liradan satan IGDAS, bu rakami haziranda 337 bin, temmuzda 313 bin ve agustosta da 300 bin liraya cekti. Son indirimi de fiyatlarina birebir yansitirsa vergi haric dogalgazin metrekup fiyati vatandaslara 278 bin liradan ulasmis olacak.

'Yatirimlarin onu acilir'
Konya Ticaret Odasi Baskani (KTO) ve TOBB Yonetim Kurulu Uyesi Huseyin Uzulmez, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in sanayide kullanilan dogalgazin fiyatinda yuzde 7.2 indirim yapilacagi aciklamasiyla ilgili olarak, "Bu karar yeni yatirimlarin onunu acacaktir" dedi.

Uzulmez, yaptigi aciklamada, aylardir suren ekonomideki olumlu hava nedeniyle Konya'da kapasite kullaniminin yuzde 80'lere ulastigini bildirdi. Buna karsin enerji maliyetlerindeki yuksekligin sanayiciyi olumsuz yonde etkiledigini belirten Uzulmez, sunlari soyledi "Dogalgazda indirim yapilmasi maliyetleri dusureceginden, kapasite kullanimini artiracaktir. Indirimle birlikte kapasite kullaniminin yuzde 90'lara ulasmasini bekliyoruz. Sanayici kadar, ulke ekonomisi icin de cok yerinde olan bu karar, yeni yatirimlarin onunu acacaktir. Uzun suredir zam yapilmayan elektrik fiyatinda da benzer bir indirim bekliyoruz."

Konya Sanayi Odasi (KSO) Baskani Ahmet Sekeroglu ise, ozellikle ihracat yapan firmalarin doviz kurundaki dengesizlik yuzunden buyuk sorun yasadigini bildirdi.

Sekeroglu, "Ihracatcinin ana girdileri duserse, dovizdeki dengesizligin verdigi sikintinin onune gecilmis olur. Karari son derece olumlu karsiliyorum'' dedi.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir