kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

Piyasalari ates basti

Yargitay'in DEHAP'lilarin cezasini onaylamasiyla ortaya cikan 'secimlerin iptali' endisesi dolari 50 bin lira arttirdi

Piyasalardaki tedirginlik faiz ve borsada da kendisini gosterdi. Faiz 0.7 puan yukselirken, borsa yuzde 3.6 geriledi

Yargitay'in Demokratik Halk Partisi (DEHAP) eski yoneticilerinin cezalarini oybirligi ile onaylamasinin ardindan secimlerin iptal edilme olasiliginin gundeme gelmesi piyasalari karistirdi. Yabanci yatirimcilarin pozisyon kapatma telasiyla dolar almasi kurlari Cuma gunku kapanisa gore 50 bin lira birden yukseltti.

Tedirginlikle acilan piyasalarda dolar gune 1 milyon 375 bin liradan basladi. Yargitay karari beklenirken hareketlenen piyasalarda yabanci yatirimcilarin kaygisina yerlilerin de ortak olmasi gerginligi had safhaya cikardi. Yargitay'in, beklentiler dogrultusunda, DEHAP eski yoneticilerinin mahkumiyet kararini onamasinin ardindan 3 Kasim secimlerinin sonuclarina iliskin bir degisiklik olup olmayacagini gormek icin dikkatler Yuksek Secim Kurulu'na cevrildi.

KURA MUDAHALE BEKLENDI
Saat 11;40'ta Yargitay, DEHAP ile ilgili karari acikladi. Kararin aciklanmasi ile beraber yabanci yatirimcilarin alima gecmesi, dolar kurunu 1 milyon 390 bin liraya cikardi. Kararin Meclis gundemine tasinmasi ve tartismalarin buyumesi tansiyonu daha da yukseltti. Bu, dolarda ikinci bir yukselis hareketini baslatti. Kararla Meclis aritmetiginde degisiklik olabilecegi ve siyasi istikrarin sekteye ugrayabilecegi endiseleri ile kur gun sonuna dogru artan kargilarin etkisiyle 1 milyon 415 bin liraya kadar cikti.

Hukumet Sozcusu Cemil Cicek'in Irak'a asker gonderilmesine yonelik kararin gelecek hafta netlik kazanacagini aciklamasi ise piyasalardaki tedirginligi dizginledi. Bu kez yerli yatirimcinin satisa gecmesiyle dolar 1 milyon 395-400 bin lira araliginda dengelendi. Boylece dolarin gun icindeki artisi ise 35 bin lira oldu. Uzmanlar gun icinde kurda yasanan hareketlilige Merkez Bankasi'ndan mudahale beklendigini ancak tansiyonun dusmesiyle beklentinin kirildigini belirttiler.

BORSA YUZDE 3.6 DUSTU
Doviz piyasalarinda yasanan telas borsada da kendisini gosterdi. Istanbul Menkul Kiymetler Borsasi'nda IMKB-100 Endeksi dun gunu yuzde 3.6'lik dususle kapatti. 502 puanlik kan kaybi yasayan endeks 13 bin 255 puana kadar geriledi.

Faiz cephesinde ise Turk tahvillerine gelen yabanci satislari 2030 vadeli tahvillerin fiyatini 117 dolardan 114 dolara dusurdu. Siyasi belirsizlik ortami yatirimciya kâr satisi icin firsat verdi.

Bono piyasasi ise doviz ve borsada yasanan tepkiyle karsilasmadi. Tedirginlik faizlerde 0.7 puanlik bir artis yasatirken, en cok islem goren kagitlarda bilesik faiz yuzde 34'u asti. Bono piyasasinda 18 Mart 2004 vadeli bonolarin faizi yuzde 34.5'e cikti.


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir