kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMI
limasollu
TURKIYE
DUNYA
POLITIKA
SPOR
MEDYA
SERI ILANLAR
METEO
TRAFIK
SANS&OYUN
ACIL TEL



GREENCARD

500 bin hamile kadin oluyor

Dunya Saglik Orgutu, insanligi tehdit eden onlenebilir 10 riski belirledi. Halk sagliginin gelistirilmesi icin bir yol haritasi cikarmak amaciyla hazirlanan rapora gore, her yil dunyada yarim milyon kadin hamilelik sirasinda yasamini kaybediyor

Dunya her yil yarim milyon kadin, yoksulluk ile giderek artan hamilelik sirasinda yasanan aksilikler nedeniyle hayatini kaybediyor. Kadinlarin sagligini gelistirme calismalarini yuruten Dunya Saglik Orgutu (DSO), cocuk dogururken karsilasilan olum risklerini azaltmak amaciyla dogum kontrol yontemini yayginlastirmaya calisiyor.

DSO'nun verilerine gore, evli kadinlar arasinda 1960'li yillarda yuzde 10'dan az olan dogum kontrol yontemi kullanimi, bugun yuzde 60'larin uzerine cikmis durumda. Ama tahminen 123 milyon kadinin, hala aile planlamasi acisindan karsilanmamis ihtiyaclari bulunuyor. DSO'nun yaptigi calismalara gore ayrica protein-enerji, yetersiz beslenme ve demir eksikligi, kadinlar arasinda erkeklere oranla daha yuksek goruluyor. Insanligi tehdit eden 10 temel onlenebilir riski belirleyen DSO, sagligimiza yonelik ana risklerin buyuklugune isik tutmak ve hukumetleri, bu risklere karsi halk sagligi uygulamalarini yogunlastirmalari icin cesaretlendirmek amaciyla, derin capli bir arastirma gerceklestirdi.

RISKLERIN COGU TUKETIME BAGLI
Bu arastirmayla, insan sagligini tehdit eden 25 onlenebilir temel risk belirlendi ve bunlar arasinda en tepedeki 10 tanesi secildi. Arastirma sonunda hazirlanan raporda, bu 10 riskin, dunyadaki yillik 56 milyon olumun yaklasik yuzde 40'indan, global kaybinin ucte birinden sorumlu oldugu aciklandi. Raporda, arastirmanin en carpici bulgularindan birinin, ''risklerin cogunun tuketime bagli olmasi ve yuksek tuketim ve yetersiz beslenmeden kaynaklanmasi'' oldugu vurgulandi.

Bu bulgunun, gelismis ve gelismekte olan ulkeler arasindaki farki dramatik olarak gozler onune serdigi belirtilen raporda, onlenebilir sartlarla toplumlarin bu risklerle basa cikabilmeleri icin bir yol haritasi cikarilmasi amaclaniyor. DSO ayrica dunyada, bes yas alti 174 milyon cocugun kotu beslendigini tahmin ediyor. Yetersiz beslenme, gelismekte olan ulkelerde kucuk cocuk olumlerinin yuzde 35'ine, dogrudan veya dolayli sekilde neden oluyor.

Dunya Saglik Orgutu'ne gore, insanligi tehdit eden 10 risk
* Anne ve cocugun dusuk kilolu olmasi

* Guvensiz cinsel iliski

* Yuksek tansiyon

* Tutun ve alkol tuketimi

* Guvensiz su

* Sanitasyon ve hijyen

* Demir eksikligi

* Kati yakitlardan kaynaklanan duman

* Yuksek kolesterol

* Obezite


Haberleri gazete sayfasi goruntusunde okumak icin
SABAH e-Medya"ya tiklayin

<< Geri don Yaziciya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sari Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S. - Tum haklari saklidir