kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Como'daki ilk Türk

Dün Sivas'ta. Bugün İtalya'nın Como Gölü'nde. Erdoğan, Avrupa'nın en önemli ekonomi forumuna katılacak ilk Türk olacak

Başbakan Erdoğan, Avrupa'nın Davos kadar önemli ekonomik forumu diye bilinen Ambrosetti Düşünce Kuruluşu'nun organize ettiği toplantı için bugün İtalya'ya gidiyor. 200 davetlinin katılacağı zirve, 1975'ten bu yana her Eylül olduğu gibi yine ülkenin kuzeyindeki Cernobbio kentine bağlı Como gölü yakınlarındaki Villa D'Este otelinde yapılacak. "Ambrosetti Kulübü" olarak bilinen toplantılara genelde devlet başkanları, Nobel ödüllü bilimadamları ve ünlü şirketlerin CEO'ları katılıyor. Erdoğan ve 7 kişilik ekibi, zirveye katılacak "ilk Türk" olma özelliğini taşıyor.

"DAVOS'TAN FARKLI"
Görüştüğümüz Ambrosetti yetkilileri ise bu zirvenin Davos'tan farkını şöyle anlatıyor Davos'a parayı veren herkes katılabilir. Villa D'Este'ye ise şahıslar önce başvurur. Başvurular değerlendirilir. 200'den fazla katılımcı alınmaz. Bu nedenle çoğu zaman üst düzey birçok yetkiliyi reddettik...

Türkiye, bu yılki Villa D'Este zirvesinde başka bir ilke daha imza atıyor. Çünkü Cuma sabahı başlayıp, Pazar öğleden sonra sona erecek toplantıların bu yılki asıl konusu, ilk kez Türkiye olacak... Türk ekibi, yarım gün sürecek "Ülke Profili-Türkiye" bölümünde ünlü konuklara Türkiye'nin AB'ye bakışı, ekonomisi, kültürel özellikleri gibi konuları tanıtacak.

3 ÜNLÜ İŞADAMI DA GİDİYOR
İtalyan polisinin sıkı güvenlik önlemleri aldığı Villa D'Este'deki toplantıların hepsi kapalı kapılar ardında yapılıyor. Güvenlik nedeniyle program önceden basına açıklanmıyor. Erdoğan'a bu zirvede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı'ndan 2 bürokratın yanı sıra 3 ünlü işadamı; Sakıp Sabancı, Mustafa Koç, Ferit Şahenk eşlik edecek.

Türkiye'yi bu yıl Villa D'Este zirvesinde ilk kez ana konu olarak seçen Ambrosetti, Türkiye adına daha önce de 2 kez toplantı düzenlemişti. Bunlardan ilki 2000 yılında Milano kentinde oldu. Yabancı sermayenin Türkiye'ye akması yönünde bir lobi çalışmasıydı bu. İkinci toplantı geçtiğimiz sene, yine Milano'da yabancı basın için düzenlendi. Dış basının ünlü kalemlerine Türkiye anlatıldı.

4 AB BAŞBAKANI'YLA GÖRÜŞECEK
İsrail eski Dışişleri Bakanı Şimon Perez'in yönettiği zirveye kimler davetli değil ki İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve kabinesinin yarısı, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Portekiz Başbakanı Jose Manuel Durao Barroso, AB Konvansiyon Başkanı Valery Giscard D'Estaing, eski SSCB lideri Mihail Gorbaçov, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Microsoft'un patronu Bill Gates, eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Frederik William De Klerk ve Filistin Lideri Yaser Arafat... Arafat'ın İsrail'in "Giderse, geri dönemez" resti yüzünden katılamayacağı belirtiliyor. Ambrosetti yetkilileri, Erdoğan'ın Ankara'daki İtalya büyükelçiliğinin davetlisi olarak çağrıldığını belirtse de şirketin katılacaklar listesinde Erdoğan'ın ismi görünmüyor. Bu noktada Erdoğan'ı zirveye Berlusconi'nin davet etmiş olabileceği ihtimali doğuyor.

16. yüzyıldan kalma bir otel
Villa D'Este, dünyanın en iyi ve en klas otellerinin başında geliyor. Otel ve kompleksleri, 25 hektarlık bir çam ormanı içinde bulunuyor. 16'ncı yüzyıldan kalma bir şatonun da bulunduğu oteli, dönemin kraliyet aileleri rezidans olarak kullanıyordu. Otelde 161 oda var. Otelin ana binası 1568 yılında yapılmış. 1873'te yanında bulunan bir diğer şato tarzı villayla birleştirildikten sonra Villa D'Este adını almış. Klimalı bütün odaların büyüklüğü birbirinden farklı. Birçoğunun özel balkonu ve terası var. Otelin ana verandası bahçeleri ve göle bakıyor. Burası otelin en resmi noktası çünkü geceleri takım elbise ve kravatsız girmek yasak. 45 km. uzunluk ve 3 km. genişliğindeki göl ve çevresindeki doğanın güzelliği, İtalyan edebiyatında çok sayıda esere konu olmuş. Göldeki özel tekne seferleri sayesinde etrafındaki doğa, villalar ve otelleri görme imkanı tanınıyor. "Gölün İncisi" olarak adlandırılan Bellagio köyüne de 2 saatlik bir tekne yolculuğuyla ulaşılabiliyor.

AMBROSETTI NEDİR?
Organizasyonu yapan Ambrosetti düşünce kuruluşu, İtalya'nın en önde gelen yönetim ve danışmanlık şirketi. 120 kişinin çalıştığı şirketin merkezi Milano'da. Şirket, müşterilerine üst düzeyde stratejik yönetim hizmetleri, araştırma, profesyonel eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirketin dünyanın birçok yerinde çok sayıda ofisi var.

Emre ERGÜL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır