kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ölümüm Süreyya koşarken olacak

Hocası Yücel Kop için Süreyya'nın yeri bambaşka. "O koşarken benim kalbim yerinden çıkacakmış gibi çarpıyor" diyen Kop, öğrencisiyle gurur duyuyor

Süreyya Avrupa Şampiyonluğu için pistte koşarken eli yüreğinde ve nabzı 170'in üzerinde bir adam onu izliyordu. Süreyya yarışı birinci olarak bitirip, Avrupa Şampiyonu olduğunda ise engellerin üzerinden atlayıp, oraya buraya koşturan da aynı adamdı. Kendi deyimi ile 'boynuna sarılacak bir Türk arıyordu'. "Ölümüm Süreyya koşarken olacak" diyen bu adam Süreyya'nın antrenörü Yücel Kop'tan başkası değildi.

Yücel Kop, "O koşarken benim kalbim yerinden çıkacakmış gibi çarpıyor, nabzım hiç ölçmedim ama kesin 175'in üzerinde. Ben sabahları koşarken nabzım 175 atar. İşte Süreyya koşarken, o nabız atışından çok daha fazla olduğunu hissediyorum ben. Benim ölümüm zaten Süreyya koşarken olacak" diye konuşuyor.

Ortalama hızı 25 kilometreye ulaşan Rüzgar Kız, Paris'te yapılan 9. Atletizm Şampiyonası'nda Dünya İkincisi olmasına rağmen yaptığı ilk açıklamada kendini 4-5 yıl yaşlanmış hissettiğini söylüyordu.

Yaşlandıran yarış
Türkiye altın madalya getirememenin üzüntüsü yüzünden kendini yaşlanmış hisseden Süreyya zaten kazandığı Dünya ikinciliğe bile sevinemedi. "Tüm Türkiye'nin sizi izlediğini biliyorsunuz. Süreyya yarıştan sonra yaşadıklarınıysa, Herkes altını onlara hediye edeceğinizi düşünüyor. Siz ikinci oluyorsunuz. Yini de çok önemli bir başarı ama beklentileri karşılıyamadığınızı düşünüyorsunuz. Bu çok büyük bir gerilimdi" diye anlatıyor.

Süreyya, kendisini 'eski metotlar' ile çalıştırdığı ve her yarışa katılmasına izin vermediği için eleştirilen antrenörü ve yaşam arkadaşı Yücel Kop için ise, "Kimse kendini 'Süreyya bu yarışa neden katılmadı' diye yormasın. Benim hangi yarışa katılacağıma sadece ve sadece bu adam (Yücel Kop) karar verir. Ne ben, ne federasyon başkanı, ne spor yazarları ne de başkaları buna karar veremez. Antrenörüm 'koş' derse koşarım" şeklinde konuşuyor.

Kimsenin kendisi ya da Yücel Kop kadar 'hangi yarışın daha doğru olduğunu' düşünemeyeceğini ifade eden Süreyya, eleştireler konusunda şunları dile getiriyor

ELEŞTİRİLERİ KABUL ETMİYORUM
"Bizden daha iyi neyin iyi olacağını kim bilir? Emeklerimin boşa gitmesini ister miyim? Ben günde 7 saat antreman yapıyorum, belli bir hedef koymuşum ona ulaşmak için çalışıyorum. Benim anlatmak istediğim biz elbette eleştirilere açığız. Yıpratmak için yapılan eleştirileri kabul etmiyorum. Ayrıca dünyadaki diğer atletler de benim taktiğimi uygulamaya başladı. Onlar da benim gibi her yarışa girmiyorlar. Fazla koşmanın ne anlamı var?"

11 yıldır tatil yapmadığını söyleyen Süreyya'nın bundan sonraki hedefi ise bir iki haftalığına sessiz ve sakin bir yere gidip tatil yapmak. ve fiziksel dinlenmeden çok psikolojik olarak dinlenmeyi hedefliyor.

ÇOCUK HAYALİ
Gelecek hayallerini 'sporda başarılı olmak ve madalya toplamak' olarak açıklayan Süreyya, bir kadın olarak çocuk sahibi olmayı da istediğini vurguluyor. Ancak bir 10 yıl 'zirvede kalacağı'nı vurgulayan Süreyya, "Bundan sonra kısmetse olur" diyor.

Süreyya 10 yıl daha zirvede
Kop, Süreyya'nın dünyanın kabul ettiği çok başarılı bir atlet olduğunun altını çizerek, Süreyya'nın 10 yıl daha kesinlikte zirvede olacağını söylüyor. 9. Dünya Atletizm Yarışması'nda ise sadece birinciliğe ve altın madalyaya tüm ülke halkı ile birlikte kilitlendikleri için ikinciliğe doğru düzgün sevinemediklerini belirten Kop, "İddia ediyorum biz 10 yıl daha zirvedeyiz. Hedef Olimpiyatlar'dan altınla dönmek. Süreyya, Türk kadının simgesi haline geldi. istenildiği zaman olanaksızlıklara rağmen azimle ve inançla neler yapılabileceğini kanıtladı"diyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır