kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hem boyları hem öğrenme sınırları kısa

Türkiye İşveren Sendikası ile Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, çalışan çocukların beslenme alışkanlıklarını araştırdı. Profesör Emel Alphan ile Araştırma Görevlisi Süleyman Avcı, çalışan 186 çocuğun beslenme alışkanlığını inceledi

Araştırmaya göre çalışan çocuklar, Dünya Sağlık Örgütü'nün 15-19 yaş çocuklar icin belirlediği boy ve kilo standartların altında. Çalışan çocukların hem boyları kısa, hem de öğrenme kapasiteleri düşük Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan ile Araştırma Görevlisi Süleyman Avcı, sanayi bölgelerinde çalışan çocuklarla, konfeksiyon, tesviye, berberlik işkollarında çalışan toplam 186 çocuk işçiyle yüzyüze görüşerek, beslenme alışkanlıklarını ortaya çıkartmak üzere bir araştırma yürüttü.

15-19 yaş grubundaki 110'u erkek 76'sı kız çocuğun beslenme alışkanlıkları boy ve ağırlıkları ölçülerek, Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerleri hesaplandı. Ortaya çıkan tabloyu Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartları ile karşılaştıran iki uzman, çarpıcı sonuçlarla karşılaştı.

Araştırmada yer alan çocukların yüzde 72'si, günde en az bir öğün atlıyor. Öğün atlayan çocukların yüzde 46'9'u sabah kahvaltısını atlıyor. Geriye kalan çocukların yüzde 12.1'i öğle, yüzde 9.1'i akşam, yüzde 3.9'u ise sabah ve öğle yemeği yemiyor.

Karbonhidrat ağırlıklı beslenen çocuklar yemeklerde en çok çorba, pilav, makarna ve ekmek tüketiyor. Çocukların mesai saati ise 12 saati aşıyor. Çocuklardan sadece yüzde 6'sı günde 8 saat çalışırken, yüzde 62'si 12 saatten fazla çalışıyor.

STANDARTLARIN ALTINDA
Dengesiz beslenme nedeniyle çalışan çocukların boy, ağırlık ortalamaları ve Beden Kitle İndeksi değerleri Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) belirlediği standartların altında kaldı. Bu standartlara göre 15-19 yaş erkek çocukların ortalama boy uzunluğu 172.9, kızların 162.8 santimetre olması gerekirken, çalışan erkek çocuklarda boy uzunluğu 169.3, kızlarda ise 160.8 santimetre olarak belirlendi.

AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Çalışan çocukların ağırlıkları da dünya standartlarının altında kaldı. Erkeklerde ortalama ağırlık 62.8, kızlarda ise 55.1 kilogram olması gerekirken bu rakam, erkek çocuklarda 58.4, kızlarda ise 51.6 olarak belirlendi.

Araştırmayı hazırlayan isim olan Prof. Dr. Emel Alphan, çocukların büyük çoğunluğunun ailenin geçimine katkı sağlaması için çalıştırıldığını belirterek, "Çocuklar gelişme döneminde oldukları için düzenli beslenmeleri gerekiyor. Fakat çalıştıkları için fazladan enerji harcıyorlar bu da vücut gelişimlerini etkiliyor. Çocukların çoğu ilkokul mezunu babalardan olma, yüzde 97'sinin annesi de ev hanımı. Sadece babaları çalışıyor. Babalarının ortak meslekleri işçi olmaları. Bir insanın sağlıklı olması için üç öğün beslenmesi gerekiyor. Ara öğünleri atladıkları için sadece bedensel gelişimleri değil, öğrenme performansları da düşüyor. Protein almamaları da bu sonucu doğuruyor" diye konuştu.

Zülfikar Ali AYDIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır