kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Hekim hatalarına karşı sigorta güvencesi

Sigorta şirketleri ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de "Hekim Sorumluluk Sigortası" yapmaya başladı. Hekimler 500 milyar liraya kadar sigortalanabiliyor

"Taburcu oldu öldü", "Lazer kurbanı", "Doğumda anne felç oldu, bebek öldü"... Bu başlıklar her geçen yıl artan hekim hatalarını duyuran haberlerden birkaçı. ABD'de çok yaygın olan ve Türkiye'de de yeni başlayan "Hekim Sorumluluk Sigortası" hekim hatalarını paylaşıyor, hastaların mağdur olmasını önlüyor. Bir hekim hata yaptığında sigorta şirketi tarafından ya hastaya ya da hasta yakınlarına sigortadan para ödeniyor. Özellikle cerrahi müdahaleler ve doğumlar sırasında hataların sık görüldüğü tıp sektöründe doktorlar sigortanın başlamasından memnun. Hekimler, uygulamanın doktoru daha dikkatli davranmaya yönelteceğini belirtirken, İstanbul Tabip Odası sağlık sistemi tam oturmamışken, sigorta işinin sağlık sektörünü çığrından çıkaracağı konusunda uyarıda bulunuyor.

KALICI ÇÖZÜM DEĞİL
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Türkiye'de hekim hatalarının sigorta işiyle çözülemeyeceğini belirterek, "Sigorta hekim hatalarını önlemez. Hekim hata yapmaktan çekinmez demek doğru değil. Mümkün olduğu kadar hatayı azaltacak ve lüzumsuz işlemler yapmaya hekimi teşvik etmeyecek bir sisteme özendirmek lazım. Hekimlerin iyi bir standartta yetiştirilmesi, uzmanlıklarının iyi standardize edilmesi lazım, hasta haklarının iyi belirlenmesi lazım. Sigorta bu işin ticari tarafı. Çok da temel bir çözüm değil" diyor.

Türkiye'de sağlık alanı özel girişime açıldıkça bu tip sigorta işlemlerinin yaygınlaştığını kaydeden Gürsoy, AB ülkelerinde yapılan "aydınlatılmış onam" uygulamasının hekim hatalarını azaltacağını söylüyor. Gürsoy, şöyle konuşuyor

HASTA ONAYI ŞART
"Bugün birinci sorun hekimlerin sigortalanması sorunu değil. Bundan önce hastalara yapılan incelemeler konusunda 'aydınlatılmış onam' uygulamasının başlatılması lazım. Yani bir hekimin hastasını yaptığı her işlem konusunda hastaya onu aydınlatabilecek düzeyde bilgi vermesi lazım. Bu aydınlatmayı yaptıktan sonra bu işlemi kabul edip etmediği konusunda görüşünü sormalı. AB ülkelerinde bu uygulama yapılıyor. Türkiye'de böyle bir uygulama yok. Bu uygulandığı takdirde hekimleri çok fazla hastaya yaptığı işlemlerle ilgili dava edilmesi temelden çözümlenmiş olur. Herkes ne yaptığını bilir, hasta da nasıl bir işleme tabi tutulduğunu öğrenir. Doğru olanı önce bunu yapmak."

TEK KARLI AVUKATLAR
Gürsoy, ABD'de "Hekim Sorumluluk Sigortası"nın suistimal edildiğini belirterek, "Hasta, bir sağlık kurumuna yattığı zaman onun kapısını önce avukatlar çalar. Olası hekim hatası yüzünden başına bir şey gelirse, hekimi ve hastaneyi dava edebiliriz. Tazminat alırsak bu tazminatın şu kadarı size , bu kadarı bize şeklinde bir vahşi piyasa oluşmuş durumda. O yüzden suistimal ediliyor. Bundan hekimler de hastalar da şikayetçi. Şikayetçi olmayan tek kişi avukatlar" diye konuşuyor. Türkiye'de de tıpkı ABD'deki gibi sigorta işinin çığrından çıkabileceği konusunda uyarıda bulunan Gürsoy, "Çünkü sağlık sistemi iyi ve gelişmiş değil" diyor.

SİGORTA YAPTIRIM GÜCÜDÜR
Avukat Bahri Belen ise çağdaş bir sağlık sisteminin şart olduğunu belirterek ama sadece hekim değil, diğer sağlık personelinin ve sağlık kurullarının hatalarına karşı bir sigorta sisteminin kurulmasının çok önemli olduğunu vurguluyor. Belen, AB standartlarının da bunu gerektirdiğini belirterek,

"Bu sadece hekim hatalarına karşı değil avukat hatalarına karşı da olmalı. Olması gereken bir sistem. Bu Türkiye'de böyle bir sistemin geliştirilmesi lazım.Bu nedenle birçok hekimin hatalarından kaynaklanan hastalık, sakat kalma ve ölüm olaylarıyla ilgili olarak maalesef davalar hep olumsuz bitiyor. Çünkü bu konuda karar veren Yüksek Sağlık Şurası meslektaşlarını koruyor. Ama böyle bir sigorta sistemi yaygın olsa bunlar olmayacak" diye konuşuyor.

Belen, sigortanın bir yaptırım gücünün de olacağını belirterek, "Sigorta, hekim hatalarını azaltır. Çünkü sigortayı yapan şirket hekime uyarıda bulunur. Hekimi daha dikkatli davranmaya zorlar" diyor.

Hekim sorumluluk sigortası kaça

Güneş Sigorta
* En az 50, en fazla 500 milyar liralık bir sigorta yaptırabiliyor. Sigorta ödemeleri üç kademeden oluşuyor.

Koç Allianz
* Ya 50 ya da 100 milyar liralık sigorta yaptırılabiliyor. 50 milyar için yılda 156 milyon lira ödeniyor.

Garanti Sigorta
* İki tip var. 25 milyar liralık olanın ödemesi 75 milyon, 50 milyar liralık sigortanın ise yıllık 150 milyon lira.

DOKTORLAR NE DİYOR?

Psikolojik olarak rahatlarız
* Genel Cerrah Prof. Dr. Vahit Özmen İÜ Çapa Tıp Fakültesi; Hekim sorumluluk sigortası mutlaka yapılmalı. Ben yıllarca ABD'de çalıştım. Orada hekim sigortası olmayan bir doktor işini yapamaz. Çünkü hastalardan ve yakınlarından çok şikayet geliyor. Bu sigorta olsa, daha rahat çalışırım. Psikolojik olarak kendimi rahat hissederim.

* Prof. Dr. Cihan Uras Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü; Türkiye'de hekim sorumluluk sigortası yaygınlaşmalı. Bazen gereksiz yere hekim suçlanabiliyor. Ama sonuç olarak insanla uğraşıyorsunuz. Olayda vicdani bir sorumluluk var. Ben sigortam var diye fütursuzca davranıp bir ameliyat yapamam.

Ayşen'in davası örnek oldu
Lüleburgaz SSK Hastanesi'nde yapılan yanlış iğne yüzünden kolu kesilen Ayşen'in davası tüm dikkatleri hekim hatalarının üzerine çekmişti. Ayşen yıllar süren davanın ardından 112 milyar lira tazminata hak kazanmıştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır