kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Ruslar'dan, Tüpraş'a ilgi

BP'nin yüzde 50 oranında ortak olduğu Rusya'nın üçüncü büyük petrol şirketi TNK'nın İcra Direktörü German Khan, Tüpraş özelleştirmesi için 19 Eylül'e kadar ön teklif verebileceklerini söyledi.

Khan, "Tüpraş'ı Rusya'daki petrol stratejimiz ışığında inceliyoruz. Aynı şey Romanya için de geçerli. Yanılmıyorsam, ön başvurular 19 Eylül'e kadar verilecek" dedi. Pazar payı ve ekonomiye katkıları açısından Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olan Tüpraş özelleştirmesinin yabancı şirketlerin de ilgisiyle başarıyla gerçekleşmesinin Türkiye'de piyasalara hareket getirmesi ve yabancı sermayenin bakışını olumlu etkilemesi bekleniyor.

Khan, son teklif tarihi 2 Ekim olan Tüpraş'ın yüzde 66 hissesinin özelleştirilmesi konusunda, "Türkiye ve Romanya'da özelleştirme süreçlerine katılacağımız kesin değil ama tabii ki bu şirketleri inceliyoruz ve stratejimizi oluşturuyoruz" dedi.

Aynı zamanda Romanya devlet petrol ve doğalgaz şirketi SNP'nin yüzde 51 hissesinin özelleştirmesiyle de ilgilendiklerini belirten Khan, Türkiye ve Romanya'nın "Rusya ile doğrudan boru hattı bağlantılarının olmadığına" dikkat çekti.

Rus petrolünün Türkiye'de işlenen toplam petrolün yüzde 20'sinden azını oluşturduğunu belirten Khan, bunun Türkiye'nin jeopolitik konumu ve rafinerilerinin yapısından kaynaklandığını ekledi. Son olarak Tüpraş'a Rusya'nın altıncı büyük petrol şirketi olan Talfnet de talip olduğunu açıklamıştı. Yerli talipler arasında ise Opet'ten Shell'e ve Petrol Ofisi'ne kadar pek çok şirket Tüpraş'a ilgi gösterdiğini açıklamıştı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır