kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bağ-Kur esnafla barışamadı

Bağ-Kur'un esnafla barışma girişimi başarısız oldu. 14.3 katrilyonluk borcun yapılandırılması beklenirken, sadece1.2 katrilyonluk prim borcu taksitlendirildi

Hükümetin, sosyal güvenlik açıklarını azaltmak için Bağ-Kur'lunun prim alacaklarını yeniden yapılandırma girişimi hüsranla sonuçlandı.

Yeniden yapılandırma koşullarını ağır bulan esnaf, Bağ-Kur'dan form alıp inceleyince borcunu vadeye yaymaktan bir anda vazgeçti.

Ağustos ayında başlatılan taksitlendirme kampanyası ile Bağ-Kur 14.3 katrilyon liralık prim borcunu yapılandırmayı hedefliyordu. Ancak 1 Eylül itibariyle 300 bin sigortalının sadece toplam 1.2 katrilyon liralık borcu yapılandırılabildi.

Bağ-Kur da bunun üzerine taksitlendirme başvuru süresini 1 ay daha uzattı. Borçların bir türlü yapılandırılamaması ise Bağ-Kur'un gelirlerinde azalmaya neden oldu. Bağ-Kur'un 2003 yılı açığının 4 katrilyon olması bekleniyor. Geçen sene bu rakam 2.7 katrilyon lira düzeyindeydi. Yılın ilk yedi ayında bütçeden kuruma aktarılan kaynak 2.7 katrilyon lira oldu.

ŞARTLARI BEĞENİLMEDİ
Peki borcunu taksitlendirmek isteyen esnafı zora sokan nedenler neydi?

Esnaf prim taksitlerinin yüksekliğinden yakınırken, yeniden yapılandırma faizlerinin de yüksek olduğunu belirtiyor. Bağ-Kur, Temmuz'da Hazine'nin ihraç ettiği bonolardaki faizin aylık oranını primlere işletiyor. Bu da Temmuz ayı için yıllık yüzde 50'lili faizlerden aylık yüzde 3.5'a denk geliyor. Esnaftan birikmiş borcunu yüzde 3.5 aylık faizle yapılandırması, bunun yanısıra cari döneme ait olan primlerini de ödemeye devam etmesi bekleniyor.

* Bağ-Kur'a bağlı 15.5 milyon aktif sigortalı bulunuyor

* Düzenli prim yatıran ve borcu olmayan sayısı 532 bin 700

* Hizmet alanların sadece yüzde 15.9'unun borcu yok

* Düzensiz ödeme yapan 1 milyon 844 bin kişi

* 962 bin 956 sigortalı Bağ-Kur'a hiç prim ödemiyor

* En büyük açık 468 trilyonla temmuzda gerçekleşti

Yavuz BARLAS


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır