kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Amerika'yla AB arasında yiyecek savaşı başlıyor

AB, yöresel tatların isminin başka ülke firmalarınca kullanılmasını yasaklayacak. Yasaklar 41 yöresel yiyecek ve içeceği kapsıyor

Avrupa Birliği (AB), üye ülkeleri zarara uğratıldıklarını düşündükleri için yöresel tatların isimlerinin başka ülke firmaları tarafından kullanılmasını yasaklamak için atağa geçti. Özellikle İtalyanlar, bazı firmaların kendi geleneksel ürünlerinin isminin kullanılarak çok büyük karlar elde ettiklerini ve kendilerinin mağdur olduklarını belirterek, bu yasağın acilen uygulamaya geçmesini bekliyor.

İtalya'nın belki de sembolü haline gelmiş Parmesan peyniri ise bu yasaklamanın en net örneklerinden biri. Parmesan peynirinin korunma altına alınmasıyla başlayan bu yiyecek kavgası gün geçtikçe de büyümeye devam ediyor. Bu nedenle hızlı hareket etmeyi tercih eden AB yetkilileri, belirlediği 41 yöresel yiyecek ve içeceğin isminin artık diğer markaların etiketlerini süslemesini engelleyecek. Bunlar arasında Parmesan'ın dışında yine İtalyanlar'ın yöresel Gorgonzola'sı, Rokfor, Fortina, Parma Jambonu, Konyak, Chianti, Liebfraumilch ve birkaç yöresel şampanya adları bulunuyor.

Geçen hafta Meksika Kankun'da başlayan WTO toplantılarında dile getirilen bu yasaklar için AB yetkilileri "Eğer bazı ürünler örneğin Parmesan gibi bölgesel bir yeri tanımlıyorsa, bunun bir başka yabancı şirket tarafından kullanılması yasaklanmalıdır" diyor.

KRAFT ŞOKE OLDU
Bu yasaklamalara çok şaşıran ve kızgınlığını her defasında dile getiren dünyaca ünlü yiyecek firması Kraft'ın yetkilileri, "Bu inanılmaz şaşırtıcı. Böyle bir uygulama hayata geçerse biz inanılmaz oranlarda zarar ederiz. Ayrıca Parmesan, ürünün tanımlayıcı ismi olduğu için başka bir isimle nitelendirilmesi çok saçma olacaktır. Biz sadece ABD'de 96 milyon dolarlık satış yapıyoruz. Sadece etiketlerini değiştirsek inanılmaz zararlarla karşı karşıya kalırız" yorumunu yapıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır