kapat
05.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Batık gemi avcısı

117 geminin enkazı yüzünden gemilerin yanaşamadığı Irak'taki Umm Kasr Limanı'nı, Kahraman Sadıkoğlu temizlemeye başladı

Güvenin bir türlü sağlanamaması nedeniyle iş yapmak şöyle dursun, yakınından bile geçmeye korkulan bir hale gelen Irak'tan Türk işadamlarının başarı öyküleri duyulmaya başladı bile. İşadamı Kahraman Sadıkoğlu, daha önceki savaşlardan sonra adeta gemi mezarlığına dönen Irak'taki Umm Kasr Limanı'nı enkazdan temizlemek için, 120 Türk işçi ve 24 dalgıcı, 260 da Iraklı işçiyle birlikte çalışmaya başladı.

Önce İran-Irak savaşı, sonra Körfez Savaşı derken, rıhtımın önünde batan gemilerin sayısı 19'a çıkmıştı. Limanın diğer taraflarında ise 70 geminin battığı biliniyordu. Yani toplam 117 geminin enkazı denizin altında yatıyordu ve bu da yiyecek getirmeye çalışan gemilerin limana yanaşmasına engel oluyordu. Limanın temizlenmesiyle ilgili ihale aslında 2.5 yıl önce Saddam Hüseyin Hükümeti'nin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmıştı ve 2 bin ton kaldırma kapasitesine, 140 metrede uzunluğa sahip Avrupa'nın en büyük vincine sahip olan Kahraman Sadıkoğlu ihaleyi almıştı. Ancak ne yazık ki, işe bir türlü başlanamamıştı. Sonunda da yine savaş çıkmış ve ortada hükümet de kalmamıştı. Kahraman Sadıkoğlu yılmamış. Korkularından sokağa çıkamayacak halde olsalar da işi bir Türk şirketinin almasına engel olmaya çalışan Amerikalı şirketlerin baskılarına rağmen, uluslararası kuruluşlarla temas ederek, hak ettiği işe bundan yaklaşık iki ay önce başlayabilmiş. Peki o günden bugüne ne gibi gelişmeler yaşanmış?

Limanın 420 metrelik bölümü temizlenmiş. Şimdiye kadar 3 geminin enkazı çıkartılmış. Rıhtımı 19 batık gemiden kurtarmanın maliyeti 25 milyon doları bulacak. Ancak daha geride 70 gemi var ve Sadıkoğlu, kalan 150 milyon dolarlık temizleme işini de alacağından çok emin. Irak'ta Amerikalılar'a karşı giderek artan öfkeden söz açılınca, Sadıkoğlu, kendisinin krallar gibi karşılandığını anlatıyor. Ne de olsa, Iraklılar'ın açlıktan tükendiği bir ortamda, 260 Iraklı'ya ayda 250 dolar maaş veriyor.

VERGİDE 33'ÜNCÜ
Sadıkoğlu, artık 27 yaşına gelen oğlu Kemal'in hem bu projenin hem de Dubai'de başladıkları bir diğer projenin içinde yer aldığını anlatıyor. Sadıkoğlu, Dubai'de de bir yandan dünyanın en büyük yatını yapıyor, diğer yandan da yapımı süren dev yapay adada, 75 milyon dolarlık bir işi yürütüyor.

Sadıkoğlu, içerde ve dışarda 2 bin işçiyi istihdam ediyor ve vergi sıralamasında 33'üncü sırada yer alıyor. "Kimse vermediği için buralardayım, yoksa benim 33'üncü değil, 333'üncü olmam lazım" diyerek sitem de eden Sadıkoğlu'unun devlete verdiği verginin miktarı 3.5 milyon doları buluyor.

Tuzla - Irak - Dubai - Göcek arasında mekik dokuyor
İşadamı Kahraman Sadıkoğlu'yla bir aydır görüşmeye çalışıyoruz. Doğrusu pek kolay olamıyor. Kendisi, Dubai, Irak, Tuzla Tersanesi ve teknesinin bulunduğu Göcek arasında mekik dokuyor. Neyse ki imdadına helikopteri yetişiyor da istediği noktaya istediği anda gitmek konusunda sıkıntı çekmiyor. En son konuştuğumuzda "Irak'a gidiyorum, dönüşte anlatacağım ilginç bir hikaye var" demişti. Ama tabii oradan da Dubai'ye gitmesi gerekti. Sonunda iki günlüğüne geldiği İstanbul'da işyerinde buluşmak nasip oldu.

Şelale KADAK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır