kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

SAVAÅž AY


Durum tespiti

Yüzümüzü nereye dönsek, ucuna akıl yetmez bir duvar dikilecekse önümüze... Kof avuntuların lafazanlığında, cinnet hallerimiz saracaksa beynimizi... Bir dakikanın bir dakikaya uymadığı saatlerin elinde oyuncak olacaksak... İnançlarımızın çorap söküğünü durduramıyorsak bir türlü... Aşklarımız kan kaybından ölüyorsa... Çaresizsek... Faili belli cinayetlere kurbansa sırtımız. Veee... Ve yine de kaçmasına göz yumuyorsak, bizi arkamızdan vuranlara yataklık edip, suç ortağı oluyorsak, hem de ihanet yüklü ağır vasıtalar, hem de yokuşlardan aşağı kopmuş geliyorsa... Yıkıp dağıtarak geliyorsa her yerimizi... Aklın frenlerİ boşalmışsa, fren tutmuyorsa yani; peki kim, peki kim nasıl durduracak, kim engelleyecek bu yıkımı yav?.. En yabancı bedenlere en tanıdık yalanlarla sokulmak... Birini bile hissetmediğin şeylerin binini birden fısıldamak el kulaklarına... Çivilere çivi söktürmek için güya, yüreğini keser sapı gibi odun etmek... Soyluluk taklidi yaparken, soysuzluğun giysilerini kuşanmak... Halimiz bu ahvalimiz bu belkim layığımız da bu. Daha bunlardan gayrı ne gelsin başımıza be?..

Kalp krizi tüyoları
Bu önemli konuda size bazı tüyolar vereceğim. Aklınızdan zinhar çıkamayın. Bakın uzmanlar mesela Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cihangir Uyan, kalp krizinin 1 saat önceden verdiği sinyalleri nasıl açıklıyor "Ölümlerin yarısı hastaneye ulaşmadan gerçekleşir. Erkeklerde kalp krizi riski 45 yaşından sonra, kadınlarda ise menopoz sonrası (50 yaşından sonra) önemli derecede artar.

Kan akımı
Daha önce kalp krizi geçirilmesi, ailede erken yaşta kalp hastalığı bulunması, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, sigara, aşırı kilo ve fiziksel aktivite eksikliği kriz riskini artırır. Kalp krizi esnasında, bir pıhtı kalp damarını tıkayarak kalp adalesine olan kan akımını engeller. Böylece kalp adalesi ölmeye (miyokard enfarktüsü) başlar. Kalp krizinde zaman her şeydir. Geç kalınan her dakika, daha fazla adalenin ölmesine neden olur. Ölen bölüm tekrar canlandırılamaz fakat onarılabilir.

Göğüste mıymıylık
Kalp krizi ilk belirtiyi, göğüs kafesi merkezinde hissedilen huzursuzlukla verir. Bu belirtiler krizden bir saat önce, birkaç dakika sürecek şekilde sürekli gelir ve gider. Bu huzursuzluk; basınç, sıkıştırma veya dolgunluk şeklinde olabilir. İki kolda, sırtta, boyunda, çenede veya midede huzursuzluk başlar. Nefes darlığı baş gösterir. Soğuk terleme, bulantı ve baş dönmesiyle devam eden belirtiler; çoğu kişi tarafından kalp krizine işaret olarak yorumlanmaz. Bu nedenle herkes, aniden kalp krizi geçirdiğini zanneder."

ŞİİRCİ DÜKKANI

Randevu
Bekletme beklenmedik aksilikleri...

Unutulmuşlukla randevunu hatırla...

Unutma 'beklemeyi sevmez beklemek...'

Nasıl ki ihaneti sevmezse, ihanetin kendisi...

ÅŸiirbaz

Hilmi!..
Severdim... Deliydi doluydu ama iyi adamdı Hilmi Topaloğlu. Beyoğlu'nun arka sokaklarında, leş barların komiliğiyle başlayan bir serüven, Etiler'in göbeğinde milyon dolarlık haytek binaların patronluğuna bile uzattı onun mahir ellerini. Kırıldı ama kırmadı. Yarattı ama tükenişini çaktırmadı. Bir yerlerine kına yakacaklar kolları sıvarsa bakkallarda kına kalmaz sanırım. Şimdi timsah gözyaşları dökenlere dikkat edin. Ve Hilmi'nin 46 yaşında bitip tükenişindeki müsebbipleri teker teker seçin...

KIYMIK

ALIÅžKANLIK
Atletizmde Dünya Şampiyonu olamamamız 'adet'tendir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır