kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Mazgal yoluyla 'İslam'a hakaret' kavgası

İstanbul Belediyesi'nin, üzerinde cami simgesi bulunan amblemi, kanalizasyon mazgalları üzerinde kullanılınca, İslami basın ayağa kalktı

Yol üzerinde ve kenarlarında bulunan ve üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ambleminin bulunduğu mazgal kapakları, İslami basında büyük tartışmaya neden oldu. Ortadoğu gazetesi ve Vakit gazetesi, günlerdir sayfalarında mazgal kapakları konusunu işlerken, Abdullah Işıklar adlı bir vatandaş, mazgal kapaklarında bulunan amblemdeki cami ve minare resimlerinin dine aykırı ve saygısızlık olduğu gerekçesiyle Ali Müfit Gürtuna ve İSKİ hakkında suç duyurusunda bulundu. Din adamları da cami resminin bulunduğu amblemin mazgal kapaklarına konulmasının İslam dinine karşı saygısız bir davranış olduğunu belirtirken, İSKİ ise yeni yapacağı mazgal kapaklarında amblemi kullanmayacağını açıkladı.

GAFLET MÄ° Ä°HANET MÄ°?
Vakit gazetesi yazarlarından Atilla Özdür'ün haziran ayındaki köşesinde başlayan mazgal tartışması, önceki gün Ortadoğu gazetesinde sürmanşetten duyurulan haberle devam etti. Özdür köşesinde, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Su ve Kanal İdaresi, tabii ki Genel Müdürleri ile diğer yetkili zevatın da bilgileri tahtında ve de onayıyla, bu camili-minareli motifleri almış, lağım mazgallarındaki pik döküm kapakların üzerine oturtmuş. Akrabanın akrabaya akrep etmez ettiğini gibisinden, bir acaib gaflet mi, saflık mı, yoksa efendim, ihanet mi bilinmez!.." diyerek, şöyle devam etmişti "Sanırız Büyükşehir Belediyesi, İSKİ Genel Müdürlüğü'ndeki yetkili tek seçiciler, tabirimizi mazur görsünler, köpeksiz köyde değneksiz gezmenin rahatlığına kendilerini kaptırarak bu gaflete düşmüş olmalı. Ceza Kanunu'nun 175. maddesi, 'din ve mezheplerden birini tahkir ve tezyif yolunda neşriyatta bulunanlara' üç aydan altı aya kadar hapsi uygun görüyor. Bu madde ile korunan obje, din ya da mezheplerin kendileri değil, mensuplarının dini hissiyatları... Müeyyide ise, fiilin basın yoluyla işlenmesi durumunda ancak söz konusu. İstanbul'un simgesini teşkil eden cami ve minare motiflerini altından lağım suları geçen mazgal kapaklarına işletip, bunları bir de insanların ayakları altına sererek çiğnemelerine koyvermek, Müslümanlığı kabullenmiş insanların dini hislerini tahkir ve tezyif etmek olmuyor mu? Ne yapsak!.. Kiliseli bir çan kulesi gravürü olsaydı; dünya alem ayağa kalkardı Valla!.."

Ä°SKÄ°: BÄ°R DAHA OLMAZ
Ortadoğu gazetesinin haberindeyse, Abdullah Işıklar adlı kişinin cami ve minarelerin kabartma resminin bulunduğu mazgal kapaklarının üzerinden araçların ve insanların geçmesinin, ayrıca altından pis su akmasının İslam dinine aykırı olduğu gerekçesiyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, her şehrin belediyesinin yaptığı iş üzerine kendi amblemini kullandığını belirterek, "Biz o ambleme cami diye bakmadık. Biz bu konularda çok hassasız. Ancak böyle bir tartışma başlayınca şaşırdık" diyerek eleştirilere yanıt verdi. Mazgalların 1993 yılından beri kullanıldığını belirten İSKİ yetkilileri, "Şu an bu ambleminin bulunduğu on binlerce mazgal var. Bunların hepsini bir anda değiştirmenin maliyeti trilyonları bulacaktır. Ancak bundan sonra amblemli mazgal kapağı kullanmayacağız. Eski kapakları da zamanla amblemsiz kapaklarla değiştireceğiz" açıklamasında bulundu.

'Ağaç resmi koysalardı'
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, başlayan mazgal kapağı tartışmasıyla ilgili olarak Belediye ve İSKİ'yi suçlarken, "Amblem bayrak gibi bir şeydir. Üstelik bunun üzerinde cami var. İnsan hiç lağım sularının aktığı bir şeyin üzerine bu amblemi koyar mı" dedi. Amblemi, mazgal kapaklarının üzerine koyanları "haysiyetsizlik" ile suçlayan Beyaz, "Bu camiye, İslam dinine karşı yapılan bir saygısızlık. Üzerine ağaç resmi koysunlar" dedi.

İslamcı yazar İsmail Nacar ise, "değerlerin resimleri taşa yansımış" diyerek caminin Müslüman aleminin manevi dünyasıyla ilgili bir sembol olduğunu söyledi.

İnci DÖNDAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır