kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Sevgisini 'Kop'aramadılar

Kendisini dünya markası yapan antrenörü Yücel Kop'la ilişkisi Meclis gündemine bile gelen, hatta bu nedenle 100 bin dolarlık sponsorundan olan Süreyya'nın uzun koşusu, sonunda 'zaferle' bitti

Bugün atletizmde tüm dünyanın tanıdığı bir yıldız olan Süreyya için başarıya giden yollar hiç de kolay aşılmadı. Süreyya en başta ekonomik sorunlarla baş etmek zorunda kaldı. Koşmaya, babasının aldığı ve yağmurda çamur toplayarak neredeyse 5 kiloya varan spor ayakkabıları ile başlayan rüzgar kız, aradan geçen 11 yılda zirveye ulaşsa da ne geçirdiği o zorlu günleri unuttu ne de kendisine bu günlerde hem maddi hem de manevi destek verenlerini. Kendisini destekleyenlerin deyimi ile 'vefalı bir çocuktu' Süreyya.

AHLAK TARTIÅžMALARI
Ancak başarı merdivenlerini hızla koşan genç kadını en çok yaralayan, antrenörü ile arasındaki aşk ile ilgili yapılan yorumlar oldu. Başarıları yerine özel ilişkisi ile gündeme gelip, gazete sayfalarında yer almaya başlayan Süreyya, ahlak üzerine yapılan tartışmalara malzeme oldu. Eleştirilere yanıt vermek yerine sessizliği seçen Süreyya, 2002 yılında Avrupa Şampiyonu olduğunda dudaklarından sadece şu sözler döküldü "Bu beni eleştirenlere verilmiş en iyi cevaptır..."

SPONSORUNU KAYBETTÄ°
Antrenörü Yücel Kop hakkında, "O benim hem antrenörüm, hem sevgilim, hem arkadaşım, hem de babam" dediği gün, 100 bin dolarlık sponsor desteğinden oluyordu.

Genç kadın artık başarısı ile değil, ilişkisi nedeni ile gündeme geliyor, 'Türk sporcusunun ahlakının nasıl kurtarılacağına' ilişkin yorumlara konu oluyordu. Dönemin Saadet Partisi milletvekili Zeki Çelik, TBMM Başkanlığı'na verdiği önerge ile Spor Bakanı Fikret Ünlü'den Süreyya ile antrenörü arasındaki ilişkiyi aydınlatmasını istiyordu.

BİR AN ÖNCE EVLENİN'
Soru önergesi ile Meclis'e giren Süreyya ve Kop için bir başka açıklama ise dönemin Gençlik Spor Müdürü Kemal Mutlu'dan geliyordu. Kop'un artık boşandığını söyleyen Mutlu, çifte 'evlenin' talimatı veriyor, hatta 'Ocak'ta olsun' diyerek düğün tarihini bile belirliyordu.

Süreyya'nın hem Türkiye hem de dünya pistlerinde kırdığı rekorlar ve başarıları da genç kadına sponsor kapılarını araladı.

Yarışlarda kazandığı para ödülleri ile maddi sorunlarını aşan Süreyya'ya Vestel'in sponsor olması, yarışçıyı her türlü olanağa kavuşturdu. Son olarak Nike da Süreyya'nın sponsorları arasına girdi.

Maraş-Antep arasında bir şampiyon doğuyor
Antrenörü Yücel Kop'un tayini Gaziantep'e çıkmıştı. Süreyya da Ankara'da MTA'ya transfer oldu ve liseye bu şehirde devam etmeye başladı. Ancak Kop ile ilişkisini kesmedi, izleyeceği programları telefon ile antrenöründen almaya devam etti. Sonra Antrenörüne de yakın olduğu için K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Spor Akademisi'ne kaydoldu. Süreyya, haftanın hemen her günü antrenörünün yaşadığı 80 kilometre uzaklıktaki Gaziantep'e idmanlar için gidip gelmeye başladı.

GÃœNDE 15 SAAT YOL
"Sabah derse giriyordum, öğleden sonra boşluk olunca koşa koşa Gaziantep dolmuşlarına biniyordum. Saat 15.00'te orada oluyordum. Bazen dolmuştan indiğimde 'keşke antrenman olmasa' dediğim günler bile oluyordu. Çünkü her gün 1-1.5 saat yol yapıp, öğle yemeğini dolmuşta yiyor, sonra da dolmuştan inip, koşmaya başlıyordum. Akşam 19.00'da yine dolmuşa biniyor, bir ya da bir buçuk saat sonra Kahramanmaraş'ta oluyordum. Haftanın iki günü eğer hocam ayarlayabilirse geliyor ve derecelerime bakıyorduk. Sürekli disiplin ve eğitim altındaydım" diyerek, üniversite hayatını yollarda geçirdiği yıllarını anlatıyor.

VE DOÄžAN DEVREDE
Süreyya'ya ekonomik zorluklarla boğuştuğu ve antremanlarını aksatmadığı üniversite yıllarında, en büyük destek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'dan geldi. Yücel Kop ile İl Müdürlüğü yaptığı dönemde tanışan Gaziantep Büyükşehir Belediye Kulübü Başkanı Sait Güven, Kop'un 'bu kızın desteğe ihtiyacı var' sözleri üzerine, Süreyya'yı Doğan'a götürdü.

Ekonomik sıkıntılar içinde olduğunu öğrendiği Süreyya'nın 1997 yılında önce Büyükşehir Belediyesi'nde işe başlamasına onay verdiğini anlatan Doğan, aynı yıl genç sporcunun kulübün lisanslı sporcusu olduğunu söylüyor "Ben sadece 'bu kız çok başarılı' diyerek bana getiren ve yardım isteyen arkadaşlarıma güvendim. Bu çocuklara olanak tanımak gerekiyor. Biz de üzerimize düşeni yaptık, Süreyya'yı hem maddi hem de manevi olarak elimizden geldiği kadar destekledik. Çok doğru davrandığımızı görüyorum" diyor.

Süreyya'nın ünlü olduktan sonra ise başta 3 büyükler olmak üzere çeşitli kulüplerden transfer teklifleri almaya başladığını dile getiren Doğan, "Süreyya tüm teklifleri geri çevirdi ve Gaziantepli bir sporcu olarak kalmayı tercih etti. O başarılı olduğu kadar vefalı bir çocuk" diyor.

MAAÅžI SÃœREYYA'YA AÄ°T
Süreyya'ya Doğan'ın dışında bir destek de Deniz Gökçe'den geldi. 2000'de Brüksel'de yapılan Golden League katılmak isteyen ancak parası olmayan Süreyya'ya yarışlara katılsın diye 3 bin dolar veren de Gökçe oldu. 2 yıl öğretim üyesi maaşını da Süreyya'ya gönderen Gökçe, O'nun başarılarına en çok inananlardan birisiydi. Deniz Gökçe, tanıdığı günden bu yana Süreyya'ya inandığını ve onu yürekten desteklediğini vurgulayarak, "Bu kız muhteşem, daha çok başarılı olacak ama sadece rakipleri ile değil bir de ülkesinde kendisini eleştirenler ile de savaşmak zorunda" diyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır