kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Türk gurbetçinin döner mucizesi

Son 20 yılda büyük atak yapan Almanya'daki Türk girişimcilerin başarıları Alman Welt gazetesinde haber oldu. Gazete özellikle büyük cirolara ulaşan dönercileri anlata anlata bitiremedi

Alman ekonomistler Türkler'in ülkedeki başarısını konuşuyor. Almanya'nın en çok okunan gazetelerinden Welt, geçtiğimiz Salı günü ülkedeki Türk işadamlarına tam sayfa yer ayırdı. Türk girişimcilerin giderek yükselen ciroları ile Alman ekonomisinde önemli bir yer edinmeye başladığı anlatılan haberde en çok da "döner"den bahsedildi.

Gurbetçilerin döner mucizesinin bir Alman gazetesinde bu kadar çok yer almasına şaşmamak gerek. Çünkü Almanya'daki "döner" sektörü Türkiye'den bile daha geniş. Öyle ki, Avrupa Döner İmalatçıları Derneği Başkanı Remzi Kaplan, dönerin Almanya'da Türkiye'dekinden daha fazla ilgi gördüğünü, ülkede neredeyse her kentte onlarca döner fabrikası bulunduğunu söyledi. Kaplan'ın verdiği rakamlara göre Almanya'daki döner ekonomisi inanılmaz bir boyutta. Vietnamlıları bile baştan çıkartan rakamlar şöyle

300 BİN TON DÖNER SATILIYOR
* Almanya başta olmak üzere, Avrupa'da bulunan döner restoranlarının yıllık cirosu yaklaşık 2 milyar euro, hatta çoğu zaman geçiyor... Bunun dünyada binlerce restoranı olan Mc Donalds'ın cirosundan daha yüksek bir rakam olduğu belirtiliyor.

* Almanla'da 20 binin üzerinde döner restoranı ya da büfesi bulunuyor. Sadece başkent Berlin'dekilerin sayısı 1200'ün üzerinde.

* Ülkede her gün 250-350 ton arası döner tüketiliyor. Bu rakam sadece Berlin ve çevresinde 60-70 ton arasında değişiyor.

* Döner sektöründe 45 binin üzerinde çalışan var. Tabii, yan sanayilerle birlikte bu rakam 70 bine kadar çıkıyor. Çünkü, döner restoranlarıyla birlikte sebze meyve üretimi artıyor, pide yapımı için fırınlar açılıyor. İşin "turşu" yanı dahi var!

* Döner restoranlarının ya da büfelerinin sahiplerinin yüzde 99'unu Türkler oluşturuyor. Ancak restoran açan Almanlar da var. Hatta son dönemlerde Araplar ve Vietnam'dan Almanya'ya gelenler de bu sektöre merak saldı...

CÄ°ROLAR PATLADI
Türk girişimcilerin faaliyet alanına giren sadece dönerciler değil tabii ki. Avrupa Türk İşadamları Derneği'nin (ATİAD) istatistiklerine göre, sadece Berlin'de Türkler'e ait işyeri sayısı 6 binin üzerinde, bu firmalardaki çalışan sayısı ise 23 bini geçiyor. Yine sadece Berlin'de 91 ayrı iş kolunda faaliyet gösteren Türkler'in 2001 yılında 4 milyar ciroya ulaştığı belirtiliyor. ATİAD'ın rakamlarına göre, 2003 yılında Almanya'daki Türk işadamlarının toplam cirosunun da 30 milyar euro'ya yaklaşması bekleniyor.

Gıda sektörünün dışında, Almanya'da en çok tanınan iki Türk girişimci Öger Tours'un sahibi Vural Öger ve Şahinler Holding'in sahibi Kemal Şahin. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin kişiye tatil imkanı sunan Öger Tours'un, 2002 yılındaki cirosunun 650 milyon euro olduğu vurgulanıyor. Firma adına ise 240 kişinin çalıştığı, bunların büyük kısmının da Alman olduğu kaydediliyor. 1961 yılından bu yana Almanya'da yaşayan Vural Öger'in yöneticiliğini yaptığı Öger Tours, ülkenin en iyi 6'ncı turizm firması.

Şahinler Holding'in ise ülke ekonomisine ihracat-ithalat alanında milyonlarca euro katkıda bulunduğu anlatılıyor. Welt gazetesindeki habere göre, Şahinler Holding kendi alanında, yani tekstil sektöründe, dünya sıralamasında 24'üncü sırada yer alıyor.

Almanlar üretmeyince Türkler girişimci oldu
Almanya'da Türkler'in girişimcilikle tanışmaları 1960'lı yılların ortalarına denk geliyor. Ancak kitlesel anlamda girişimciliğe geçiş 80'li yıllarda gerçekleşti. İlk Türk işyerleri, Almanya'ya göç eden Türkler'in kendilerine özgü tüketim alışkanlıklarının Alman üreticileri tarafından karşılanmaması nedeniyle kuruldu. 1985'te Almanya düzeyinde Türk işadamlarının sayısı 22 bin iken, 2002 sonunda ise bu rakam 56 bin 800'e ulaştı.

Şebnem ÖZDEMİR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır