kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

'Doktor amca ne olur elimi acıtma'

AKP milletvekili Kara'nın küçük kızı S.'nin kazada kopan elini ve parmağını diken ekip 8 saatlik operasyonu detaylarıyla SABAH'a anlattı

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara'nın kızı 10 yaşındaki S'nin trafik kazasında kopan sağ eli ile sol elinin parmağının yerine dikilmesi operasyonu tüm Türkiye'de heyecanla takip edildi. Zamanla yarış yapılan olayda kaza yerinden, önce kopan el, sonra da kopan parmak hastaneye ulaştırılmış ve Vatan Hastanesi'nin mikrocerrahi uzmanlarından oluşan 7 kişilik bir ekip 8 saat süren bir ameliyatla uzuvları yerine dikmişti. küçük kıza hastaneye geldiği andan itibaren müdahale eden ekibin başında Doç. Dr. Ersin Nuzumlalı bulunuyordu. Ekibin diğer üyeleri ise, Uzman Doktor Selim Çipel, Teknisyen Veli Coşar, Anestezi uzmanı Savaş Vural ve hemşirelerden oluşuyordu.

Küçük kızı sakat kalmaktan kurtaran ekibin başkanı Doç. Dr. Nuzumlalı başarıyla tamamlanan ameliyattan sonra herkesin merak ettiği bu mucizeyi SABAH'a detaylarıyla şöyle anlattı

Ä°KÄ° EKÄ°P AYNI MASADA
"S.K. hastanemize gelir gelmez, ilk müdahaleyi yaptık. Yapılan tüm tetkiklerin ardından da ameliyata aldık. Tam bu sırada kopan parmak da hastaneye ulaştı. Bu nedenle iki ekip aynı anda ameliyata başladık. Önce hem eli hem de kolu ameliyata hazırladık. Bunun için parmak kirişlerini işaretledik. Yaklaşık 22 kiriş ile birlikte atardamarlar, toplardamarlar ve sinirler de işaretlendi. Daha sonra eldeki kemikler, koldaki kemikler ile karşı karşıya getirildi. Hazırlıklar 2.5 saatte tamamlandı. Ancak ondan sonra 'birleştirme aşaması'na geçildi.

Bu aşamada da bilekteki ve parmaktaki kirişleri platinler ile tespit ettik. Her iki taraftaki parmaklarda hareket mekanizması olan kirişler özel büyütücü gözlük kullanılarak dikildi. Zaman çok önemli olduğu iki toplardamar ve bir atardamar hemen birleştirildi. Böylelikle kan dolaşımı sağlandı. Damarlar ve sinirlerin dikimi ise mikroskopta gerçekleştirildi."

Kopan elin uzun süre kansız kalması nedeniyle şiştiğini, bu nedenle de doku nakli gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Nuzumlalı, "Bu benzeri bütün vakalarda olabiliyor. Küçük S.'de de şişme yaşandı. Biz de sağ bacak kalçasından alınan deri ile bileğin iç ve dış kısmına deri nakli yaptık. Bacaktan alınan damarlar ile 2 atardamara da yama yapıldı" dedi.

3 saat süren parmağın dikimini gerçekleştiren ekibin başında ise Opr. Dr. Ümit Kantarcı yer aldı. Opr. Dr. Can Gürbüz ve bir hemşirenin de katıldığı operasyonu anlatan Kantarcı, parmağın kendilerine geldiğinde ezik olduğunu bunun da işlemi zorlaştırdığını söyledi. Kantarcı, "Sol elin üçüncü parmağı orta boğumdan kopuktu. Ön ve arka derisi ezilmişti, kopmaya neden olan da buydu. Birleştirme işleminden önce platinler aracılığıyla kemik tespiti yaptık. Daha sonra da kirişler onarıldı ve dikildi" diye konuştu.

1.5 YIL SONRA KULLANACAK
Doç. Dr. Ersin Nuzumlalı ve Dr. Ümit Kantarcı, operasyonun ardından geçen ilk bir haftanın çok kritik olduğunu vurgulayarak, "Çünkü damarlar her an tıkanma ihtimali taşıyor. İleri enfeksiyon olma ihtimali de var. Bu nedenle el kurtuldu, parmak kurtuldu demek için çok erken. Bu operasyonlarda en önemli olan zaman. Çünkü, 8 saatte kan dolaşımını sağlayamazsanız doku ölür. 3 saat erken olsaydı her şey farklı olurdu" dediler.

Ameliyat sırasında "Acıtmayın, annem ne zaman gelecek?" diyen küçük kızın, dün yapılan son pansumanda ilkokul öğretmenini sorduğunu anlatan Doç. Dr. Nuzumlalı, "Bilinci gayet açık. Her şeyi yiyebiliyor. Hatta bize 'Öğretmenimi merak ediyorum. Ne zaman gelecek?' dedi" diye konuştu. Doç. Dr. Nuzumlalı, küçük kızın 2 hafta sonra taburcu olabileceğini ifade ederek, "Altı hafta sonra platinleri çıkaracağız. Her şey yolunda giderse, elini ve parmağını 6 ay sonra hareket ettirebilecek. 1.5 yılda tam fonksiyonuna kavuşabilecek" dedi.

Milimetrik damarlar mikroskopla dikiliyor
Microcerrahi, çıplak gözle yapılamayacak kadar ince doku ameliyatlarının mikroskobun büyütme gücünden faydalanılarak, mikroskop altında yapılması. Mikrocerrahi teknikle, çıplak gözle çok güçlükle seçilebilecek nitelikteki ince iğne ve iplikler ile çapı 1 milimetreden küçük damar ve sinirler tamir edilebiliyor. Bu teknikle, kopan parmak, el veya kol bu çok ince damarların yeniden dikilmesi ile yerine takılabiliyor. Yine mikroskop altında çok ince sinir lifleri tamir edilerek, takılan uzvun hissetmesi ve tekrar eskisi gibi hareket etmesi sağlanıyor. Ameliyatın başarılı olması için kopan bir elin 8, parmakların 12, kolun 6 saatte hastaneye ulaştırılması gerekiyor.

Milletvekili Kara kazayı rüya zannetti
Kazadan sonra Milletvekili Kara, "Kaza maza olmadı, bu bir rüya" derken, minibüsten fırlayıp karşı şeride düşen küçük S.K., yardıma koşan vatandaşa "Amca elim koptu, elimi bul" demiş

Seçim bölgesinde çocukları ile yaptığı tatilden dönerken geçirdikleri trafik kazasında hafif yaralanan AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, kazayı rüya zannettiğini söyledi. Kaza sırasında kopan sağ eli ile sol elinin orta parmağı başarılı bir ameliyat ile yerine dikilen 10 yaşındaki S.K.'nın yoğun bakımda tutulduğu hastanede dün öğle saatlerinde kızları M.A. (5), T.B. (8) ve eşi ile birlikte basın toplantısı yapan Kara, sözlerine, "İki gündür sizleri yordum. Özür diliyorum" diye başladı. Sonra da şöyle devam etti

"Meclis tatile girdiği için çocuklarımı da yanıma alarak hem seçim bölgem hem de memleketim olan Kilis'e gittim. Buradaki tatilimizin ardından 3 kızım ve yeğenimle birlikte özel şoförümüzün kullandığı minibüs ile yola çıktık. 31 Ağustos gecesi saat 20.00'de yolculuğa başladık. Ertesi sabah saat 08.00 sıralarında ise kaza meydana gelmiş. O sırada çocuklar ve ben uyuyorduk. O yüzden hiçbirimiz kazanın oluş şeklini bilmiyoruz.

Çarpmanın etkisiyle hepimiz yola fırlamışız. kızım S. de aracın sağ camından yola fırlamış. Orta refüjün altından ya da üstünden, tam olarak bilemiyoruz, geçmiş ve karşı şeride düşmüş. Arkadan gelen otomobillerin sürücüleri bana ve çocuklarıma çok güzel ilk müdahalede bulunmuşlar. Kendime geldiğimde iki kızım ile yeğenimi gördüm. Ağlıyorlardı. Ne oldu diye sorduğumda 'kaza yaptık' dediler. Ben de 'kaza maza değil. Rüya görüyorsunuz' dedim. Karşı şeride düşen kızım ise kendisinin yardımına koşan vatandaşa 'Amca elim koptu. Elimi bul' demiş."

Nebahat KOÇ - Bülent ERGÜN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır