kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Türkiye'nin batılılaşması 80 yılın en önemli olayı

Time, "Türkiye'nin Atatürk'ün önderliğinde Batı'ya yönelişi"ni dünyayı değiştiren olaylar arasında saydı

Amerikan Time dergisi, yayın hayatına atılışının 80. yılı dolayısıyla son sayısını, "dünyayı değiştiren 80 önemli olaya" ayırdı. "Türkiye'nin, Atatürk'ün önderliğinde Batı'ya yönelişini" de dünyayı değiştiren en önemli 80 olay arasında sayan dergi, 29 Ekim 1923'te Howard Chua-Eoan imzasıyla yayımladığı yazının bir özetini de bastı.

Time dergisi, 29 Ekim 1923 tarihli sayısında Türkiye'nin Batı'ya yönelişiyle ilgili yayımladığı yazıda, özetle şu görüşlere yer vermişti "1915'te İngilizleri Çanakkale'de geri püskürten ve işgalci Yunanlılar'ı denize döken Mustafa Kemal, şimdi ülkesinde sivil bir reform planlıyor. (Gazi Mustafa) Kemal, bunu gerçekleştirmeden önce bir gazeteciye yaptığı açıklamada, yobazların dini bir batıl itikatlar bataklığına dönüştürdüklerini, ancak bu bataklığın onu oluşturanları yok edeceğini anlattı.''

NE HALÄ°FE, NE SULTAN
29 Ekim 1923'te "Türkiye'nin İslami bir imparatorluktan cumhuriyete geçişinin 101 pare top atışıyla kutlandığını" kaydeden Time, "Mustafa Kemal'in de ne sultan, ne halife, sadece cumhurbaşkanı olduğunu'' yazdı. Yazıda, "Atatürk devrimleriyle kılık-kıyafetin batılılaştığı, Latin alfabesinin kabul edildiği ve Atatürk'ün, Müslüman halkın sorunlarına İslamiyet'in değil, milliyetçiliğin çözüm olacağı bir dönemin açıldığını vurguladığı'' da belirtiliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır