kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

100 binler ağıt yaktı

Suikaste kurban giden Iraklı Şii liderin cesedi parçalandığı için tabutuna eli, saati, kalemi ve evlilik yüzüğü kondu

Yüzbinlerce Şii, Necef sokaklarında ağıt yaktı, ağladı, intikam yeminleri etti... Irak'ın Necef kentinde geçtiğimiz Cuma günü İmam Ali Camii ve Türbesi'ne yapılan bombalı suikastle öldürülen Şii lider Muhammed Bekir el Hekim (64), dün düzenlenen bir törenle toprağa verildi. Törene, aralarında Kerkük kentinden gelen çok sayıda Türkmen'in de olduğu 100 bini aşkın kişi katıldı.

Sadece Irak'ı değil bütün Müslüman dünyasını şok eden suikast sonrası el Hekim'in sadece eli ve saati bulunduğu için son iki günlük törenler temsili bir tabutla yapıldı. Temsili tabut Pazar günü ilk olarak başkent Bağdat'a götürüldü. Buradan yola çıkan binlerce kişi, tabutla birlikte pazartesi günü Şiiler için bir diğer kutsal kent olan Kerbela'ya geldi. Türkmenler'in de katıldığı grup dün son olarak Necef kentine geri döndü. Burada el Hekim'in "eli, saati, kalemi ve evlilik yüzüğü" tabuta yerleştirilerek suikastın düzenlendiği İmam Ali Camii'ne götürüldü.

Cenaze namazı ve tören sonrası el Hekim'in naaşı, İran'daki sürgünden döndükten sonra cami yaptırmak istediği 1920 Devrimi Meydanı'nda, babasının yanındaki mezara gömüldü. Onunla birlikte ölen 15 koruması da yakın yerlerde defnedildi. Kalabalığın yaklaşmasını önlemek için de mezarı etrafına iki kamyon ve konteynırlar yerleştirildi. Cenazeye katılanların bir kısmının, mezarın bulunduğu yerden "anı olarak" toprak alması dikkat çekti. Törene katılanlar Amerika ve Saddam karşıtı sloganlar attı.

Türkiye'deki Caferiler de Halkalı'da Zeynebi Camii'nde el Hekim için gıyabi bir cenaze namazı kıldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır