kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Yalnızca Berlusconi'ye bel bağlamıyoruz

İtalya'nın başından bu yana Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini belirten Bakan Gül, "Yine de biliyoruz. AB'ye bizi tek başına Berlusconi sokmayacak" diye konuştu

Ankara'nın AB'ye destek kapsamında düzenlediği AB turunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Avusturya'nın başkenti Viyana'daydı. SABAH'ın sorularını cevaplayan Gül, 2 gün sonraki İtalya ziyareti için mesajlar verdi

* Ä°talya ziyaretinden beklentileriniz nelerdir?

- İtalya, Türkiye'nin üyeliğine çok önem veriyor. Dönem başkanı olur olmaz "İlişkileri geliştirelim. Daha ne yapacaksak, bunları koordineli yapalım" diye konuştuk.

* İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin danışmanı, "Berlusconi Türkiye'ye sadece düğün için gitmedi. Türk şirketleri Astaldi ve TIM Aria'nın problemlerini de çözdü" dedi.

- Yanlış anlaşılmasın. Biz böyle bir şey yapalım, onlar da bize AB'de yardımlarını esirgemesin, diye bir düşünce ne aklımızda var, ne de onların aklında var. Bu, düğünden çok önce konuşuldu. Hatta benim başbakanlığım dönemimde konuşmaya başladık. Türkiye'yi yabancı sermaye cenneti yapmaya çalışıyoruz. Bürokrasi var diye Türkiye'yi terk etmemeliler.

* 5-6 Ekim'deki AB Dışişleri Bakanları gayriresmi toplantısında İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, AB anayayasına Hıristiyanlığın eklenmesini önerecek. Tepkiniz ne olacak?

- Bu tartışmalar var... Bunun sonunda bakalım ne çıkacak?

* Berlusconi'nin Türkiye'nin AB'ye katılımında önemli olduğuna inanıyor musunuz?

- Tabii ki bizi AB'ye Berlusconi sokmayacak. Berlusconi'nin gücünü biliyoruz. AB konusunda Berlusconi'ye bel bağlamadık.

* Türkiye reform çalışmalarını hangi yönde hızlandıracak?

- Yapılacak daha çok şey olabilir ama esas itibariyle siyasi kriterler karşılandı. Bunların uygulanmasıyla meşgulüz. 2004'te bunların tam uygulandığını bütün dünya görecek. Şunu da eklemek isterim. Bunlar AB'nin kriterleridir. Ama biz, Türk halkı bunları hakettiği için yaptık. Bizi asıl motive eden Türk halkının bu standartları hakettiğine inanmamızdır. Türkiye AB'ye, AB de Türkiye'ye çok şey katacaktır.

Yasemin TAÅžKIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır