kapat
03.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL

GREENCARD

Sizi hayal kırıklığına uğratmamalıyız

Almanya Başbakanı Schröder, kendisinden AB üyeliği için destek isteyen Başbakan Erdoğan'a "Türkiye hayal kırıklığına uğratılmamalı" dedi ve söz verdi

AB üyeliği için Avrupa'da destek turuna çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile görüşüp, Türkiye'nin AB üyeliği ve müzakere tarihi verilmesi için destek istedi. Schröder karşılık olarak "Türkiye hayal kırıklılığına uğratılmamalı" dedi.

1.5 saat süren baş başa görüşmenin ardından, iki Başbakan basın önüne çıkıp açıklama yaptı. Açıklama sırasında Erdoğan'ın sözlerini danışmanı Cüneyd Zapsu Almanca'ya çevirdi. İlk sözü alan Schröder, Türkiye'nin 40 yıl önce AB'ye üyelik için ortak anlaşmasını imzaladığını, bu süre içinde tüm Alman hükümetlerinin Türkiye'nin üyeliğine destek verdiğini ifade etti. Schröder, bu desteği sürdürdüğünü vurgulayarak, "Türkiye'nin hayal kırıklığına uğratılmaması gerektiğini söyledim. Türkiye'nin üyeliğinin jeopolitik açıdan olduğu kadar, Almanya'nın iç dengeleri açısından da önemli olduğunu söyledim" dedi.

AB uyum paketlerini öven Schröder, Alman muhalefet partilerinin Türkiye'nin üyeliğini iç politika malzemesi yapmasına karşı çıktı Böyle yaparsak, Almanya inandırıcılığını kaybetmiş olur. Bu desteği Helmut Kohl vermişti. Ben de devam ettireceğim...

Schröder Türkiye'ye müzakere takvimi verilecek mi?" sorusuna şu cevabı verdi Kopenhag'da Türkiye'nin üyeliği için bir zaman planı ortaya kondu. Bu, ilerleme raporlarına bağlı. Kasım ve 2004 Aralık'ında iki rapor yayınlanacak. Bunlara göre, müzakerelerin başlangıcı için bir tarih belirlenecek ve o plana uyacağız" dedi.

Erdoğan da Kopenhag'dan bu yana AB üyelik sürecine Almanya'nın verdiği desteği unutamadıklarını belirtti.

İki başkanın yaptığı görüşme sırasında Schröder'in, "Türkiye 20 yıldır AB'ye üye olmak için çaba harcadı. Bu kadar beklemeniz yeter artık. AB'ye girmeniz gerekiyor" dediği öğrenildi. "Türkiye'nin attığı hızlı adımlardan etkilendik" diyen Schröder, uygulamaların da önemine dikkat çekti.

Metin Kaplan'ın iadesi de görüşüldü
* Erdoğan-Schröder görüşmesinde, Köln Mahkemesi tarafından sınır dışı edilmesi kararı verilen Metin Kaplan da gündeme geldi. Schröder, bir üst mahkemeye başvuracaklarını belirterek, "Türk ve Alman İçişleri Bakanları bir araya gelecek. Türkiye'den ek teminat istenmesine gerek olup-olmadığını konuşacaklar" dedi.

'KANUNİ, VİYANA'DAN BU KEZ DÖNMEYECEK'
Başbakan Erdoğan, Almanya'da Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'le yaptığı görüşmede de AB konusunda destek buldu. Fischer, Türkiye'nin AB'ye girmesini beklediklerini "Öyle görünüyor ki, Kanuni Sultan Süleyman bu kez Viyana kapılarından dönmeyecek" sözleriyle anlattı.

Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin, Alman iç politikasına malzeme konusu yapılmaması gerektiğinin altını çizdi. Fischer de Almanların büyük çoğunluğunun bu tür politikalara prim vermediğine işaret ederek, "Hükümetinizin reformları uygulamadaki başarısı diğer İslam ülkelerine örnek olacaktır" dedi. Görüşmede Irak'la ilgili endişelerini de aktaran Erdoğan, "Irak bu gidişle çok ciddi bir terör merkezi olabilir. Irak halkı Saddam rejimini arar hale geldi. Biz Irak'a girmeye karar verirsek, bunu halkın refahı için yaparız. Kimsenin jandarması olmayız" diye konuştu.

POSTALIN TADI BAÅžKA YERDE YOK!
* "Aleviler camiye"; Alevi Birlikleri Başkanı Hasan Öğütçü, camilerle cemevlerinin eşit tutulmaması gerektiğini söyledi. Sinirlenen Erdoğan "Siyaset yapıyorsun kardeşim. Madem Müslümanız, Aleviler de camiye gitsin" dedi.

* "Deli misin?"; Bir kısım İslami holdinglerin Avrupa'da para toplayıp batırdığı hatırlatılınca Erdoğan "Bu deliliği yaparken bana mı sordunuz?" dedi.

* Türklüğün tadı; Türk dernekleri, Erdoğan'dan yurtdışındakiler için uygulanan 1 aylık askerliğin kaldırılmasını istedi. Başbakan "O postalları giymeniz lazım. Postalların tadını başka yerde bulamazsınız. Türklüğümüzün tadına varamazsınız" diye cevap verdi.

* Alman olabilirsiniz; Erdoğan entegrasyon için de "Bazıları Alman vatandaşı olmamak gibi bir şüphe içindeler. Alman vatandaşı olmak genlerinizi değiştirmez. Entegrasyonla asilimilasyon farklıdır" dedi.

* TÜSİAD Bürosu; Başbakan, TÜSİAD'ın Berlin Bürosu'nu açtı, akşam işadamlarının yemeğine katıldı.

Zübeyde YALÇIN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır