kapat
28.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kamplaşma uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK Yasa Taslağı'na karşı çıkan Üniversitelerarası Kurul üyeleri ile uzlaşma arayışı başlattı.

Rektörler, "Üniversiteleri siyasallaştırır, kamplaşma yaratır, kadro tasfiyesi başlatır, özerkliği baltalar" gerekçeleri ile karşı çıktıkları hükümet tasarısını "Müzakere edilemez" bulduklarını söylediler. "Diyalog içinde olalım, ortak aklı bulalım" diyen Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e de sahip çıktı ve hocaların "Yeni bir taslak yazalım" önerisine, "Eldeki metni yok saymayın" yanıtını verdi.

REKTÖRLERİN ŞARTLARI
Başbakan Erdoğan, 12 üniversitenin rektöründen oluşan kurul üyelerinin YÖK Yasa Taslağı'na dönük ve taleplerini masaya yatırdı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de katıldığı toplantı, 3.5 saat sürdü. Üniversitelerarası Kurul üyeleri, Başbakan ile yaptıkları görüşmede, önce nasıl bir üniversite istediklerini içeren brifing verdiler. Rektörler, çağdaş bir üniversitede olması gereken temel şartları, "Özerklik, özgürlük, siyasi müdahale olmaması ve mali yeterlilik" esaslarına bağladılar. Ardından, "Bu şartları hiçbir şekilde tartışmayız" dediler. Rektörler, hükümetin gündeme getirdiği YÖK Taslağının, "Siyasi iktidarla gelen ve siyasi iktidarla giden" üniversite anlayışını getireceğini savundular ve şu uyarıda bulundular "Üniversitelerin siyasallaşması, önce öğretim üyelerinin, ardından öğrencilerin kamplaşmasına yol açar. Yasa taslağı, üniversiteleri bugünkünden daha ileri bir noktaya götürmüyor. Ülkedeki kamplaşmanın 12 Eylül'e giden süreçte, ne sonuçlar verdiğini hepimiz biliyoruz."

AÇIKLAMAYA ŞAŞTILAR
Başbakan'ın, toplantıdan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarıyla rektörlerden oluşan ortak bir komisyonun hükümetin taslağını esas alarak, bazı yönlerini düzelteceğine ilişkin açıklaması hocalar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Rektörler, "Üniversitelerarası Kurul'un bize verdiği görev, yeni, çağdaş ve üniversitelerin önünü açacak, toplumun tüm kesimlerin üzerinde uzlaştığı bir taslak metin oluşturulması" dediler. Bu aşamadan sonra ortak komisyona katılmak yerine, ancak Milli Eğitim Bakanı ile görüşmelerini sürdürebileceklerini ifade ettiler.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır